За здраво сърце хапвайте повече сирене

4181
За здраво сърце хапвайте повече сирене

Давайте смело, хапвайте си бри, чедър и моцарела - сърцето ви може да ви благодари. Наскоро група от датски учени изследва защо французите не изглежда да страдат от сърдечно-съдови заболявания, противно на храните, които си хапват - с високо съдържание на наситени мазнини. Какво консумират французите най-много? Сирене. През 2013 г. те са най-големите потребители на сирене в света, плътно следвани от Исландия и Финландия.

В изследването взимат участие 15 мъже на средна възраст, които следват три различни диети в продължение на две седмици. Всяка диета съдържа еднакво количество калории: едната е с високо съдържание на млечни мазнини, втората е с високо съдържание на сирене, а в трета е позволено масло. Авторите предполагат, че сиренето и млякото могат да променят чревните бактерии по някакъв начин като спомагат образуването на повече от полезните мастни киселини с къси вериги и по-малко от бактериите, свързани с сърдечно-съдови заболявания.

Най-интересното нещо за мен са мастните киселини с къса верига и връзката им с имунологията, казва Кевин Бонам, пост-докторант, който изучава микробните общности в сиренето и пише за тях в блога Scientific American. Размерът на проучването е доста малък, но в същото време със сигурност е доста показателно. "Това проучване, въпреки че е финансирано от производител на млечни изделия, си взаимодейства с други дейности в областта, изграждайки връзката между сиренето и потреблението на млечни продукти и защитните реакции при сърдечно-съдови и метаболитни заболявания", казва Гьокхан Хотамислиджил, председател на генетиката и сложните заболявания в Харвардското училище за обществено здраве.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Не всеки се поддава на ползите от сиренето", казва Ким Уилямс, кардиолог в Rush University Medical Center, президент на Американския колеж по кардиология и веган, който е по-малко сигурен, че диета обяснява френски парадокс. Прекарах много време в Париж и други части на Франция и това, което не виждате, са неактивните хора, които са с наднормено тегло, казва той, добавяйки, че са необходими допълнителни проучвания. Това не трябва да бъде "битката" на сирене срещу консумацията на по-малко сирене или на кашкавала спрямо маслото, тя всъщност би трябвало да е на растителната основа спрямо животинските продукти, казва той.

Дали сиренето е решението на френския парадокс, според мен, остава да се види, казва Хотамислиджил. "Въпреки това, като голям любител на сиренето съм склонен да се доверя на този вид констатации. Виното е добро, сирене е добро, така че защо те да не са решението на всичките ни здравословни проблеми!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се