Заболяванията на щитовидната жлеза и бременност

1378
Заболяванията на щитовидната жлеза и бременност

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда в предната част на шията която произвежда хормони. Хормоните на щитовидната жлеза контролират начина по който тялото използва енергията така, че влияят върху начина по който работи почти всеки орган в тялото дори и начина по който бие сърцето. Заболяването на щитовидната жлеза е група заболявания които засягат щитовидната жлеза.

Понякога щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко от тези хормони. Производството на твърде много тироиден хормон се нарича хипертиреоидизъм и може да доведе до ускоряване на много от функциите на тялото. Хипер означава, че щитовидната жлеза е свръхактивна. Твърде малкото хормон на щитовидната жлеза се нарича хипотиреоидизъм и може да доведе до забавяне на много от функциите на тялото. Хипо означава, че щитовидната жлеза е недостатъчно активна.

Дори бременната жена да има проблеми с щитовидната жлеза е възможно да има здрава бременност и да защити здравето на бебето си като прави редовни тестове за функцията на щитовидната жлеза и приема всички лекарства предписани от лекаря.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ролята на хормоните на щитовидната жлеза при бременност

Хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за нормалното развитие на мозъка и нервната система на бебето. През първия триместър, първите 3 месеца от бременността развитието на бебето зависи от снабдяването с хормон на щитовидната жлеза който преминава през плацентата. Около 12-та седмица щитовидната жлеза на бебето започва да работи сама, но не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза до 18-та - 20-та седмица от бременността.

Два хормона свързани с бременността - човешки хорион гонадотропин (hCG) и естроген причиняват по - високи измерени нива на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. Щитовидната жлеза се увеличава леко при здрави жени по време на бременност, но обикновено не е достатъчно, за да се усети от медицински специалист по време на физически преглед.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат трудни за диагностициране по време на бременност поради по - високи нива на хормони на щитовидната жлеза и други симптоми които се появяват както при бременност така и при заболявания на щитовидната жлеза. Някои симптоми на хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм се забелязват по - лесно и може да насочат Вашия лекар да назначи изследване за тези заболявания на щитовидната жлеза.

Друг вид заболяване на щитовидната жлеза следродилен тиреоидит може да се появи при бременната жена след раждането на бебето.

Симптоми на хипертиреоидизъм по време на бременност

Някои признаци и симптоми на хипертиреоидизъм често се появяват при нормална бременност включително по - бърз сърдечен ритъм, проблеми със справянето с топлината и умора.

Други признаци и симптоми коиот могат да предполагат хипертиреоидизъм:

 • бърз и неравномерен сърдечен ритъм
 • треперещи ръце
 • необяснима загуба на тегло или липса на нормално наддаване на тегло по време на бременността

Причини за хипертиреоидизъм по време на бременност

Хипертиреоидизмът по време на бременност обикновено се причинява от болестта на Грейвс. Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване. При това заболяване имунната система произвежда антитела които карат щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Това антитяло се нарича тироид-стимулиращ имуноглобулин или TSI.

Болестта на Грейвс може да се появи за първи път по време на бременност. Въпреки това, ако вече е съществуваща болестта на Грейвс симптомите могат да се подобрят през втория и третия триместър. Някои части от имунната система са по - малко активни по - късно по време на бременността така, че имунната система произвежда по - малко TSI. Това може да е причината за подобряване на симптомите.

Болестта на Грейвс често се влошава отново през първите няколко месеца след раждането на бебето когато нивата на TSI отново се покачват. При болест на Грейвс лекарят най - вероятно ще тества функцията на щитовидната жлеза ежемесечно през цялата бременност и може да се наложи да лекува хипертиреоидизма. Твърде високите нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да навредят на здравето на бременната жена и това на бебето.

Рядко хипертиреоидизмът по време на бременност е свързан с тежко гадене и повръщане които могат да доведат до загуба на тегло и дехидратация. Експертите смятат, че това силно гадене и повръщане са причинени от високи нива на hCG в началото на бременността. Високите нива на hCG могат да накарат щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони. Този тип хипертиреоидизъм обикновено изчезва през втората половина на бременността.

По - рядко един или повече възли или бучка в щитовидната жлеза произвеждат твърде много тиреоиден хормон.

Как хипертиреоидизмът засяга бременната жена и бебето?

Нелекуваният хипертиреоидизъм по време на бременност може да доведе до:

 • спонтанен аборт
 • преждевременно раждане
 • ниско тегло при раждане
 • прееклампсия - опасно повишаване на кръвното налягане в края на бременността
 • тироидна буря - внезапно, силно влошаване на симптомите
 • застойна сърдечна недостатъчност

Рядко болестта на Грейвс може да засегне и щитовидната жлеза на бебето което я кара да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Дори, ако хипертиреоидизмът е бил излекуван чрез лечение с радиоактивен йод за унищожаване на клетките на щитовидната жлеза или операция за отстраняване на щитовидната жлеза тялото все още произвежда TSI антитяло. Когато нивата на това антитяло са високи TSI може да пътува до кръвния поток на бебето. Точно както TSI кара щитовидната жлеза на бременната жена да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза това също може да накара щитовидната жлеза на бебето да произвежда твърде много хормони.

реклама

Споделете с Вашия лекар, ако сте имали операция или лечение с радиоактивен йод за болестта на Грейвс, за да може да провери нивата на TSI. Ако те са много високи лекарят ще наблюдава бебето за проблеми свързани с щитовидната жлеза по - късно по време на бременността.

Свръхактивната щитовидна жлеза при новородено може да доведе до бърз сърдечен ритъм, който може да доведе до:

 • сърдечна недостатъчност
 • ранно затваряне на фонтанелата в черепа на бебето
 • слабо наддаване на тегло
 • раздразнителност

Понякога увеличената щитовидна жлеза може да притисне трахеята на бебето и да затрудни неговото дишане. При болест на Грейвс медицински екип ще наблюдава внимателно бременната жена и новороденото.

Диагностика на хипертиреоидизъм по време на бременност

Лекарят ще оцени симптомите и ще назначи някои кръвни изследвания, за да измери нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Може също да назначи изследване на антитела в кръвта, за да провери дали болестта на Грейвс е причина за хипертиреоидизма.

Лечение на хипертиреоидизъм по време на бременност

При лек хипертиреоидизъм по време на бременност вероятно няма да има нужда от лечение. Ако е свързан с много силно гадене и повръщане ще се назначи лечение само за повръщане и дехидратация.

Ако хипертиреоидизмът е по - тежък лекарят може да предпише антитиреоидни лекарства които карат щитовидна жлеза да произвежда по - малко хормони. Това лечение предотвратява навлизането на твърде много от хормоните на щитовидната жлеза в кръвта на бебето.Гинекологът внимателно ще наблюдава бебето, за да се увери, че получавате правилната доза.

Лекарите най - често лекуват бременните жени с антитиреоидно лекарство Пропилтиоурацил (ПТУ) през първите 3 месеца от бременността. Друг вид антитиреоидно лекарство Метилмеркаптоимидазол (Метизол, Тирозол) е по - лесен за приемане и има по - малко странични ефекти, но е малко по - вероятно да причини сериозни вродени дефекти в сравнение с ПТУ. Вродените дефекти и с двата вида лекарства са редки. Понякога лекарите преминават към метимазол след първия триместър на бременността. Някои бременни жени не се нуждаят от антитиреоидните лекарства през третия триместър. Малки количества антитиреоидни лекарства се придвижват в кръвния поток на бебето и намаляват количеството хормон на щитовидната жлеза който бебето произвежда__.__

При прием на антитиреоидни лекарства лекарят ще предпише възможно най - ниската доза, за да избегне хипотиреоидизъм при бебето, но достатъчна за лечение на високите нива на хормоните на щитовидната жлеза които също могат да засегнат бебето.

Антитиреоидните лекарства могат да причинят нежелани реакции:

 • алергични реакции като обриви и сърбеж
 • рядко намаляване на броя на белите кръвни клетки в тялото което може да затрудни тялото да се бори с инфекцията
 • чернодробна недостатъчност в редки случаи

Спрете приема на антитиреоидни лекарства и незабавно се обадете на Вашия лекар или отидете до най - близкото спешно отделение, ако развиете някой от тези симптоми докато приемате антитиреоидни лекарства:

 • пожълтяване на кожата или бялото на очите наречено жълтеница
 • тъпа болка в корема
 • постоянно болки в гърлото
 • треска

Трябва да се свържете с Вашия лекар, ако някой от тези симптоми се развие за първи път докато приемате антитиреоидни лекарства:

 • повишена умора или слабост
 • загуба на апетит
 • кожен обрив или сърбеж
 • лесно образуване на синини

Ако сте алергични или имате тежки странични ефекти от антитиреоидни лекарства лекарят може да обмисли операция за отстраняване на част или по - голямата част от щитовидната жлеза. Най - доброто време за операция на щитовидната жлеза по време на бременност е вторият триместър.

Лечението с радиоактивен йод не е вариант за бременни жени, защото може да увреди щитовидната жлеза на бебето.

Симптоми на хипотиреоидизъм по време на бременност

Симптомите на недостатъчно активна щитовидна жлеза често са същите при бременни жени както и при другите пациенти с хипотиреоидизъм. Симптомите включват:

 • изключителна умора
 • проблеми при справянето със студа
 • мускулни крампи
 • тежък запек
 • проблеми с паметта или концентрацията

Повечето случаи на хипотиреоидизъм по време на бременност са леки и може да нямат симптоми.

Причини за хипотиреоидизъм по време на бременност

Хипотиреоидизмът по време на бременност обикновено се причинява от болестта на Хашимото и се среща при 2 до 3 от всеки 100 бременности. Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване. При болестта на Хашимото имунната система произвежда антитела които атакуват щитовидната жлеза причинявайки възпаление и увреждане, което я прави по - малко способна да произвежда хормони на щитовидната жлеза.

Как хипотиреоидизмът засяга бременната жена и бебето

Нелекуваният хипотиреоидизъм по време на бременност може да доведе до:

 • прееклампсия - опасно повишаване на кръвното налягане в края на бременността
 • анемия
 • спонтанен аборт
 • ниско тегло при раждане
 • мъртво раждане
 • рядко до застойна сърдечна недостатъчност

Тези проблеми възникват най - често при тежък хипотиреоидизъм.

Тъй като хормоните на щитовидната жлеза са много важни за развитието на мозъка и нервната система на бебето нелекуваният хипотиреоидизъм особено през първия триместър може да причини нисък IQ и проблеми с нормалното развитие.

Диагностика на хипотиреоидизъм по време на бременност

Лекарят ще прегледа симптомите и ще назначии някои кръвни изследвания, за да измери нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Може също да назначи изследване на определени антитела в кръвта, за да види дали болестта на Хашимото причинява хипотиреоидизма.

Лечение на хипотиреоидизъм по време на бременност

Лечението на хипотиреоидизъм включва подмяна на хормона, който щитовидната жлеза вече не може да произвежда. Лекарят най - вероятно ще предпише левотироксин, лекарство за хормони на щитовидната жлеза което е идентично на Т4, един от хормоните които щитовидната жлеза обикновено произвежда. Левотироксинът е безопасен за бебето и е особено важен до момента в който бебето вече може да произвежда свой собствен хормон на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза произвежда втори тип хормон, Т3. В началото на бременността Т3 не може да влезе в мозъка на бебето както Т4. Вместо това всеки Т3 от който се нуждае мозъкът на бебето е направен от Т4.

T3 е включен в много лекарства за щитовидната жлеза направени с животинска щитовидна жлеза__,__ но така не е полезен за развитието на мозъка на бебето. Тези лекарства съдържат твърде много Т3 и недостатъчно Т4 и не трябва да се използват по време на бременност. Експертите препоръчват да се включва само левотироксин (Т4) докато жената е бременна. Някои жени със субклиничен хипотиреоидизъм, лека форма на заболяването без ясни симптоми може да не се нуждаят от лечение.

Ако сте имали хипотиреоидизъм преди да забременеете и приемате левотироксин вероятно ще трябва да се увеличи дозата. Повечето специалисти по щитовидната жлеза препоръчват да се приемат две допълнителни дози лекарства за щитовидната жлеза седмично като се започне веднага.

Свържете се с Вашия лекар веднага щом разберете, че сте бременна. Най - вероятно лекарят ще тества нивата на хормоните на щитовидната жлеза на всеки 4 до 6 седмици през първата половина на бременността и поне веднъж след 30 седмици. Може да се наложи да коригира дозата няколко пъти.

https://www.niddk.nih.gov


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Ендокринолог! Онлайн консултация с Д-р Райна Стоянова
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се