12 начина да спрем кървенето на венците

4515
12 начина да спрем кървенето на венците

В повечето случаи лекото кървене на венците може да се третира у дома. Добрата хигиена на устната кухина и природните средства могат да лекуват и предотвратяват кървене от венците. Кървенето от венците е често срещано и обикновено не е сериозно. Може да се забележи малко кръв след измиване на зъбите или използване на конци което може да раздразни чувствителните венци.

Най-честата причина поради която венците кървят е натрупването на плака или зъбен камък. Това позволява на бактериите да растат по линията на венците. Добрата хигиена на устната кухина може да предотврати чувствителност и кървене. Честите причини за чувствителни или кървящи венци включват:

 • не достатъчно често миене на зъбите или поне два пъти на ден
 • четка за зъби, която е твърда
 • използване на изтъркана и износена четка за зъби, която вече не почиства ефективно
 • като използвате груб конец за зъби вместо внимателно да го бутате надолу и да прегръщате страните на всеки зъб
 • приемане на определени лекарства като аспирин, разредители на кръвта или ибупрофен
 • имате гингивит или заболяване на венците в ранен стадий

Опитайте следните методи, за да спрете кървенето на венците и да предотвратите повторното кървене.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Използване на марля. Както при кървенето навсякъде другаде по тялото може да помогнат за спиране на кървенето като се приложи чиста, влажна марля върху засегнатата област. Внимателно натиснете марлята на мястото докато кръвта спре да тече.

Хората с отслабена имунна система или друго медицинско състояние могат да открият, че венците им отнема повече време, за да спрат кървенето. Говорете със стоматолог за най-добрия начин да спрете притока на кръв.

2. Използване на лед. Дръжте хладен компрес, малък пакет с лед или кубче лед за подути, кървящи венци, за да ги успокоите. Пакетите с лед са особено полезни за успокояване на леки наранявания в устата, които причиняват подуване като порязвания и ожулвания. Те също могат да помогнат за намаляване на болката и отока причинени от гингивит.

Използвайте лед за 10 минути еднократно и правете 10-минутни почивки. Ако кървенето не се повлияе от това свържете се със стоматолог.

3. Използване на вода за уста. Антибактериалните води за уста могат както да лекуват, така и да предотвратяват кървене на венците. Те убиват бактериите и намаляват възпалението, за да успокоят възпалените, подути и кървящи венци.

Водата за уста може също да лекува и предотвратява гингивит, който е често срещана причина за кървене на венците. Общите активни съставки във водите за уста включват:

 • хлорохексидин
 • водороден прекис

4. Използване на топло изплакване със сол. Изплакването на устата със солена вода може да помогне за намаляване на бактериите и да ускори времето за зарастване. Според Американската стоматологична асоциация (ADA) човек може да направи изплакване със сол през устата, като добави половин чаена лъжичка сол към 237 мл топла вода.

Изплакнете и след това изплюйте течността навън. Повторете това няколко пъти на ден или според указанията на вашия стоматолог.

5. Нанасяне на паста от куркума. Куркумата има естествени антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Прилагането на паста от куркума върху венците може да подобри симптомите на гингивит и кървене на венците. Но научните доказателства не подкрепят пастата от куркума като лечение за кървене на венците.

Понастоящем обаче няма надеждни научни доказателства според които куркумата има някакъв ефект върху заболявания на венците или кървене на венците.

Едно малкомащабно проучване сравнява ефектите на куркумина активната съставка в куркумата с ефектите на хлорхексидин в устната хигиена. Изследователите откриват подобни противовъзпалителни ефекти при хора, които използват тези гелове по 10 минути на ден два пъти на ден.

Куркумата е жълта, но не трябва да оцветява зъбите на човек стига да се изплакват добре след употреба. Някои хора използват куркума като средство за избелване на зъбите особено в комбинация със сода за хляб. Няма обаче доказателства за ефективността на това средство.

6. Използвайте правилната четка за зъби. Ако човек има чувствителни венци може да избере четка за зъби обозначена като изключително мека или чувствителна. Твърдите или средни четки за зъби са твърде груби по венците.

Използвайте мека четка за зъби с мека четина за 2 минути два пъти на ден. Казват, че както ръчните, така и електрическите четки за зъби са ефективни.

Сменяйте четките за зъби на всеки 3 до 4 месеца или по-рано, ако четините изглеждат изтъркани.

реклама

7. Използвайте конци за зъби всеки ден, но бъдете нежни. Започването на нов навик с конци може да причини кървене в началото. След няколко дни на постоянно използване на конци кървенето трябва да спре.

Редовното използване на конците подобрява цялостното здраве на венците и трябва да намали кървенето от венците с времето.

8. Избягване на тютюнопушенето. Пушенето е основна причина за заболяване на венците според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Пушенето уврежда имунната система на тялото което означава, че тялото е по-малко способно да се бори с бактериите, които естествено се придържат към венците. След като венците са повредени тютюнопушенето затруднява тялото да излекува тъканите си.

Отказът от тютюнопушене е от полза за цялото тяло и значително подобрява здравето на устата и венците на човек. Хората често забелязват подобрения в здравето на устната кухина бързо след спиране на тютюнопушенето.

9. Изтегляне на масло. Издърпването на масло е древна аюрведическа медицинска практика. Включва размахване на специфично масло в устата до 20 минути след което се изплюва. Привържениците твърдят, че може да избели зъбите и да подобри здравето на устната кухина.

Въпреки, че някои хора могат да открият, че изтеглянето на масло помага ADA не го препоръчва за хигиена на зъбите, тъй като липсват научни доказателства за неговата ефективност. Експертите предполагат, че изтеглянето на масло не може да замени редовното миене и почистване с конец.

Някои ограничени изследвания в малък мащаб показват, че изтеглянето на масло е по-ефективно от плацебо при контролиране нивата на плаката в устата. Участниците в изследването изплакват устата си с кокосово масло в продължение на 10 минути всеки ден в продължение на една седмица.

Теорията е, че изтеглянето на масло извлича бактериите, които живеят в устата, докато изплюването на маслото премахва бактериите от устата. Някои хора използват масла с антибактериални свойства като кокосово масло.

10. Избягване на преработени и захарни храни. Консумирането на скорбяла и преработени храни твърде често може да причини гингивит и кървене на венците.

Нишестените храни могат да полепнат по зъбите и венците и да се разградят до захар. Това действие може да доведе до възпаление на венците, кървене и увеличаване на гниенето.

Нишестените, преработени храни включват рафиниран хляб, сладкиши, бисквитки и картофени чипсове.

11. Яжте хрупкави зеленчуци. Хрупкавите зеленчуци като целина и моркови могат да помогнат за поддържане на чистите зъби между храненията.

Хрупкавото им качество може да помогне за отстраняване на остатъците от храна от зъбите. Освен това те съдържат ниски количества захар и въглехидрати, така че не насърчават кариеса или проблемите с венците.

12. Яжте повече листни зеленчуци. Зелето и листните зеленчуци са богати на основни хранителни вещества. Листните зеленчуци като зеле, маруля и спанак са отлични източници на различни хранителни вещества включително витамин К.

Недостигът на витамин К може да повлияе на времето необходимо за съсирване на кръвта, така че хората с ниско съдържание на витамин К може да забележат повече кървене от обикновено.

Хората, които са склонни към образуване на кръвни съсиреци трябва да попитат лекар за това колко витамин К им е необходим в диетата.

Дългосрочно лечение и профилактика

Най-добрият начин да избегнете кървенето на венците е да възприемете здравословен начин на живот, който предотвратява заболяванията, които причиняват кървене на венците. Често може да се избягва и предотвратява кървенето на венците и други проблеми с венците при:

 • Практикуване на добри грижи за устната кухина включително четкане два пъти на ден и почистване с конец веднъж на ден
 • Подмяна на четки за зъби на всеки 3 до 4 месеца
 • Редовно посещение на зъболекар
 • Резервиратте редовни посещения за професионално почистване и отстраняване на зъбен камък
 • Редовно посещение на лекар, който да проверява за здравословни проблеми, които могат да допринесат за проблеми с венците като диабет
 • Избягване на тютюнопушенето или работа с лекар за намиране на начини за отказване от тютюнопушенето
 • Здравословна диета, която включва много пресни плодове и зеленчуци и ограничаване на преработени храни и храни с добавени захари

Кога да посетите стоматолог

Трябва да се консултирате със своя стоматолог, ако забележите промени във венците, зъбите или устата.

Болка, зачервяване или кървене от венците не трябва да се случват всеки ден. Ако проблемът възниква често или не изчезва с добри практики за устна хигиена стоматологът може да провери за ранен стадий на заболяване на венците и други проблеми.

Потърсете медицински специалист за признаци на инфекция, като треска или подуване.

Недостигът на витамини като витамин С или К, бременността и някои медицински състояния също могат да допринесат за кървене на венците. Трябва да посетите своя зъболекар, ако кървенето не изчезне след като се опитате да лекувате този симптом у дома.

Редовните посещения при стоматолог могат да спрат по-сериозното заболяване на венците в ранен стадий. Нелекуваното заболяване на венците в крайна сметка може да доведе до инфекция и загуба на зъби. Стоматологът също така да се грижи за цялостното здраве на устната кухина и да забележи по-големи проблеми като ранните стадии на рак на устата.

В повечето незначителни случаи може да се лекува ефективно кървенето на венците като се използват домашни средства. Също така е възможно да се предотврати кървенето на венците в бъдеще чрез практикуване на добра устна хигиена и отстраняване на всички основни причини.

Ако диабетът причинява кървене на венците може да помогне управление на нивата на кръвната захар и да се контролира кървенето на венците и гингивита като следва здравословен начин на живот и се получават редовни медицински грижи.

При разстройство на кръвта което причинява необичайно кървене като хемофилия може да се консултира със своя лекар, за да приема лекарства и да получи друго лечение, ако е необходимо.

Докато случайното кървене от венците обикновено не е спешен случай човек трябва да посети зъболекар, ако продължава.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се