12 Признака, че има нещо нередно с функциите на щитовидната жлеза

123234
12 Признака, че има нещо нередно с функциите на щитовидната жлеза

Понякога, когато се чувстваме дискомфортно в собственото си тяло, ние просто го игнорираме това усещане и се оправдаваме: Това е просто настинка, алергия или от възрастта.

Понякога това е вярно. Но по-често, отколкото ние очакваме, тези невинни на пръв поглед проблеми могат да показват по-големи медицински проблеми - като например замаяността може да бъде признак на сърдечно заболяване при жените.

Ето защо е важно да се обърне внимание на съобщенията, които телата ни изпращат - като например признаците на проблеми с щитовидната жлеза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въпреки, че това е само малка жлеза в гърлата ни, щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормона на щитовидната жлеза, който регулира метаболизма , температурата и сърдечния ритъм.

Ако щитовидната жлеза се "повреди" могат да се случат едно от следните две неща: тя или става свръхактивна, произвежда прекалено много хормони или се забавят функциите й и произвежда твърде малко хормони.

За да научите как да различите най-ранните предупредителни признаци за __проблем със щитовидната жлеза, __прочетете тези често пренебрегвани симптоми.

Какво е щитовидната жлеза?

Вашата щитовидната се намира в предната част на шията и е оформен като пеперуда. Трудно е да се повярва, че такова малко нещо в тялото ви може да има толкова голямо влияние.

Ако щитовидната жлеза стане свръхактивна, тя произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза, като по този начин развивате хипертиреоидизъм. Противоположно, щитовидната жлеза може да стане "ленива", да произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза, като по този начин развивате хипотиреоидизъм.

Симптом #1: Чувствате се тъжни и депресирани

Според специалистите, по-ленивата щитовидна жлеза може напълно да промени настроението ви. Твърде малкото количество хормони на щитовидната жлеза може да повлияе на нивата на серотонина в мозъка, което ви кара да се чувствате необичайно тъжни или дори в депресия. От друга страна, твърде голямо количество от хормоните на щитовидната жлеза може да ви накара да чувствате тревожност, нервност и раздразнителност.

Симптом #2: Запек

Ако страдате от запек и не можете да промените лесно това, то вероятно има прекъсване в производството на достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза , което е довело до забавяне на храносмилането. Това е един от трите най-често срещани симптоми на хипотиреоидизъм, казва специалистът д-р Робин Милър.

Симптом #3: Необичайно продължителен сън

На всички ни е трудно да се измъкнем от леглото сутрин, но когато това чувство стане непоносимо, щитовидната жлеза трябва да бъде "събудена", според д-р Милър. A мудната щитовидната жлеза може да забави всички телесни функции, което ви кара да се чувствате сънливи дори през деня.

Симптом #4: Суха кожа и косопад

Вашата коса и ноктите ви са сухи и чупливи? Косата ви пада повече от обичайното? Причината? Липсата на хормони на щитовидната жлеза прекъсва цикъла на растежа на косата, което води до загуба на коса, понякога дори и на веждите.

Симптом #5: Внезапно наддаване на тегло

Въпреки, че качването на килограми може да бъде причинено от много фактори, внезапното повишаване на теглото без никакви промени в храненето или без промяна на физическите навици, може да бъде причина за безпокойство. В действителност, това е една от основните причини хората да се обърнат към ендокринолог.

Симптом #6: Загуба на сексуално желание

Твърде малко хормони на щитовидната жлеза е равно на ниско либидо. Другите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза - наддаване на тегло, болки в тялото, загуба на коса - също могат да бъдат причина за липсата на сексуално желание.

Симптом #7: Мускулни болки и спазми

реклама

Ако започнете да тренирате нов спорт, например гребане с кану, може да чувствате болки в мускулите през следващите няколко дни. Тези болки са напълно нормални и имат обяснение. Но ако чувствате необичайно и загадъчно схващане или изтръпване на ръцете или краката, знайте, че щитовидната жлеза може да бъде виновна за това. Липсата на хормони на щитовидната жлеза може да доведе до увреждане на нервите, които изпращат сигнали от мозъка до останалата част от тялото. Резултатът е необяснимо изтръпване и спазми, според д-р Милър.

Симптом #8: Сърцебиене

Когато се влюбите в някого, можете да чувствате леко сърцебиене. Въпреки това, сърцебиенето, причинено от проблеми с щитовидната жлеза е много различно. То е по-силно изразено; чувства се сякаш сърцето прескача такт или два. Можете да го почувствате може дори в импулсните точки на врата и китката си.

Ако това ви звучи като нещо, което често изпитвате - може да е сърцебиене, което означава, че има твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Симптом #9: Разсейване и забравяне

Вашият мозък може да бъде малко "отслабнал" с възрастта, но ако това изведнъж става по-интензивна тенденция, проблемът може да бъде в щитовидната жлеза. Твърде много хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до затруднения в концентрацията, което води до забравяне.

Много жени смятат, че това е просто нещо, което идва заедно с менопаузата, а менопаузата може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.

Симптом #10: Високо кръвно налягане

__Ако имате високо кръвно налягане __и сте далече от решаването на проблема без лекарства - като например с по-здравословна диета или повече упражнения - може да искате да ви направят изследвания на щитовидната жлеза.

Една по-активна щитовидна жлеза може да доведе до високи нива на лошия холестерол, което за съжаление може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Симптом #11: Повишен апетит или промяна във вкуса

Променяте вкусовите си предпочитания изведнъж? Една по-активна щитовидна жлеза може да обърка чувството ви за вкус и мирис, според специалистите. Ако имате неутолим глад, той може да се дължи на хипертиреоидизъм - или хиперфункция на щитовидната жлеза.

Ако има хиперфункция на щитовидната жлеза , въпреки постоянното ядене, не можете да напълнеете. Въпреки, че това може да звучи, като мечтата на всяка жена, това е определено причина да се срещнете с вашия лекар.

Симптом #12: Дискомфорт в шията или гърлото

Вашата щитовидната е във врата, така че физическата болка на мястото, където е разположена е предупредителен знак. Aко усещате буца в гърлото си, промени в гласа си - това може да бъде признак на разстройство на щитовидната жлеза.

Ако усещате някое от тези неща, погледнете врата си в огледалото и се вгледайте дали не забелязвате някакво подуване.

Можете сами да изследвате щитовидната си жлеза като направите следното: Дръжте огледало в ръката си, като го фокусирате върху долната предна част на шията си, над ключицата и под гласните струни. Вашата щитовидната жлеза се намира в тази част на врата ви.

Докато се фокусирате върху тази област в огледалото, извийте главата си назад. Вземете чаша вода и пийте. Като преглъщате, погледнете врата си. Проверете за издутини или издатини в тази област, когато преглъщате. (Напомняне: Не бъркайте адамовата ябълка с щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е разположена в долната част на врата ви, по-близо до ключицата.)

Ако виждате никакви издатини или подутини в тази област, консултирайте се с лекар. Може да имате разширена щитовидната жлеза или възелче на щитовидната жлеза, което трябва да бъде проверено, за да се определи дали е необходима допълнителна лекарска намеса.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се