5 мита за противогрипните ваксини

5331
5 мита за противогрипните ваксини

5 мита за противогрипните ваксини

Ваксините са важен метод за превенция на редица инфекциозни заболявания и с годините са доказали ефективността си. Сложният начин на действие и многото странични фактори често могат да породят неясноти и митове, които да пъплят между хората.

Мит 1: Ваксината може да предизвика зарязяване с вируса

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Случва се няколко дни след ваксинация човек да се разболее от грип и логично да сметне че тя е причината. Противовирусните ваксини обаче не съдържат болестотворни вирусни частици, а мъртви протеинови частици от обвивката на вируса , чиято цел е да предизвикат имунен отговор към съответния щам . Важно е да се знае, че са нужни около 40 дни след ваксинирането, за да се развие защита и да се синтезират нужните антитела от организма. Възможно е в двуседмичен срок след ваксинацията да се прояви висока температура и втрисане, което e знак, че тялото е готово да оказва съпротива. Това не е усложнение от ваксината, а ваксинационна реакция.

Мит 2 : Ваксината може да предпази всеки от грип

Противогрипните ваксини са препоръчителни при рискови групи като деца и възрастни хора. Имунната система при по-възрастни хора е често по-слаба и образуването на антитела е по-бавно. При тях е възможно да се развие грип, поради намалените защитни сили, но заболяването протича по-леко.

Мит 3 : С ваксината човек е по-защитен от грип

Ваксините могат да предпазват от често срещаните грипни вируси, които се очакват сезонно. Иначе съществуват над 200 различни грипни щама, срещу които разпространените ваксини нямат действие.

реклама

Мит 4 : Допълнителните вещества във ваксините са опасни

Често се говори негативно и за адювантите-помощни вещества добавени към ваксината с цел по-силен имунен отговор. Тяхната роля е важна при хора с по-слаб имунитет с цел по-бързо активиране на имунитета. Също има данни, че е възможно адювантите да предизвикат локална реакция съпроводена с болка, зачервяване и подуване, както и алергични реакции. Учените постоянно работят за подобряване на ваксините и елиминиране на нежеланите реакции.

Мит 5 : Няма друг вариант за защита освен ваксината

Ваксините са един от най-ефективните методи за защита,но хората могат допълнително да се предпазят и чрез редовно измиване на ръцете. Миенето на ръцете предотвратява разнасянето на вирусните частици след кихане и кашляне, като 10 и повече пъти дневно по време на грипния сезон са препоръчителни. Също така се препоръчва при кашляне устата да се покрива не с длани, а с ръкав, което също намалява рискът от пренасяне на заразата при контакт с други хора.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се