5 ползи от овлажнителите на въздуха

3411
5 ползи от овлажнителите на въздуха

Овлажнителите на въздуха добавят влага във въздуха, което може да бъде от полза за хората с дихателни проблеми или суха кожа. Има няколко начина за използване на овлажнители в дома или офиса, но има и някои рискове. Кои са предимствата на овлажнителите и как да ги използвате правилно?

Сухият въздух и овлажнителите

Чрез добавяне на влага във въздуха овлажнителите могат да бъдат полезни за няколко медицински състояния. Сухият въздух може да причини изпаряване на влагата от кожата и дихателните симптоми да се влошат с течение на времето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Добавянето на влага във въздуха с овлажнител може да противодейства на тези проблеми. Овлажнителите могат да помогнат на хора, които имат:

 • суха кожа
 • раздразнени очи
 • сухота в гърлото или дихателните пътища
 • алергии
 • чести кашлици
 • кървене от носа
 • синусово главоболие
 • напукани устни

Пет основни предимства от употребата на овлажнители на въздуха

Някои хора изпитват проявяват дихателни симптоми през летните месеци когато времето е горещо и въздухът съдържа повече алергени. Климатиците и вентилаторите циркулират сух въздух през стаята, а климатиците премахват всякаква влага от въздуха. Овлажнителят може да бъде от полза през този сезон. Хората са по-склонни да се възползват от овлажнителите през студените месеци когато студеният въздух изсушава белите дробове, носа и устните. Също така някои видове централно отопление могат да изсушат въздуха на закрито. Предимствата на овлажнителя включват:

1. Предпазване от грип. Автори на проучване отбелязват, че овлажнителите могат да намалят риска от заразяване с грип. След добавяне на грипния вирус във въздуха с кашлица изследователите установили, че нивата на влажност над 40 процента бързо деактивира вирусните частици, което ги прави много по-малко вероятно да бъдат инфекциозни.

2. Правят кашлицата по-продуктивна. Сухият въздух може да причини на суха, непродуктивна кашлица. Добавянето на влажност във въздуха може да доведе до повече влага в дихателните пътища, което може да направи кашлицата по-продуктивна. Продуктивната кашлица освобождава лепкави храчки.

3. Намаляване на хъркането. Увеличаването на количеството влага във въздуха също може да намали хъркането. Ако въздухът е сух по-малко вероятно е дихателните пътища на човек да бъдат достатъчно смазани, което може да влоши хъркането. Пускане на овлажнител през нощта може да помогне за облекчаване на някои симптоми.

4. Поддържане на кожата и косата хидратирани. Някои хора забелязват, че кожата, устните и косата им стават сухи и крехки през зимата. Много видове отоплителни тела изпомпват горещ и сух въздух през къщата или офиса, което може да направи кожата суха, сърбяща или лющеща се. Студеният въздух навън също може да изсуши кожата. Използването на овлажнител за добавяне на влага към вътрешния въздух може да помогне за намаляване на появата на суха, напукана кожа.

5. Ползи за дома. Влагата от овлажнител може да бъде полезна за дома. Всички влаголюбиви стайни растения могат да станат по-жизнени, а дървените подове или мебелите могат да издържат по-дълго. Влажността също може да помогне за предотвратяване на напукване на тапети и натрупване на статично електричество. Влажният въздух също може да се чувства по-топъл от сухия, което може да помогне на човек да спести пари от сметките за битови услуги през зимните месеци.

Видове овлажнители

Предлагат се много видове:

Овлажнител с топла пара: Те използват електричество за създаване на пара, която се охлажда преди да напусне устройството. Съществува обаче риск от изгаряне на кожата и хората трябва да избягват използването на изпарители с пара в близост до деца.

Ултразвукови овлажнители: Вместо електричество тези устройства използват вибрации за изпаряване на водата.

Овлажнител със студена пара (изпарителен овлажнител): Произвежда влажност чрез издухване на въздуха покрай изпаряващата се вода.

Роторен овлажнител: Те обикновено са удобни за деца и използват въртящи се дискове вместо топлина за изпаряване на водата.

Конзолен овлажнител: Свързва се един от тези модули към централния климатик в дома или офиса, за да добави влага към цялото пространство.

Размерите могат да варират. Комадните овлажнители са достатъчно големи, за да добавят влага към цяла къща или офис, докато преносимите овлажнители са лесни за носене.

Рискове

Овлажнителят може да бъде чудесен начин за добавяне на влага във въздуха, но има някои рискове, които трябва да се имат предвид.

Важно е децата да бъдат в безопасност около овлажнителите.

Замърсени овлажнители. Овлажнителите превръщат водата в дишаща пара във въздуха. Ако резервоарът за вода на уреда е замърсен, парите, които човек диша също ще бъдат замърсени.

Тъмният, влажен резервоар е среда, която насърчава развъждането на микробите, но редовното почистване може да помогне за предотвратяване на проблеми. Винаги почиствайте овлажнител старателно, както е указано от производителя.

Водата не трябва да стои твърде дълго в овлажнителя.

Ако овлажнителят има филтър, не забравяйте да го сменяте често.

Твърде много висока влажност

Овлажняването на въздуха може да бъде от полза, но прекомерните нива на влага могат да затруднят дишането и някои симптоми на алергия да се влошат. Например често срещаните алергени, включително акари, плесени и плесени виреят във влажна среда. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) нивата на влажност в помещенията трябва да бъдат между 30 и 50 процента. Нивата на влажност над 60 процента са твърде високи.

Всеки, който използва овлажнител трябва също да има измервател на влажност или влагомер в стаята. Някои овлажнители имат вградени уреди за измерване на влажността, докато други се нуждаят от самостоятелен влагометър.

Твърда или чешмяна вода да се използва?

Много производители препоръчват да се използва само чиста вода. Има няколко причини за това.

Нефилтрираната вода от чешмата може да съдържа по-високи нива на минерали и други частици от пречистената или дестилирана вода.

Минерали от твърда чешмяна вода могат да се натрупват в машината, което води до по-бързо износване от очакваното. Овлажнителят също може да изтласка тези минерали във въздуха и човек може да ги вдиша. Частиците също могат да се утаят из стаята като прах.

Други рискове

Въпреки, че използването на овлажнител може да помогне при сухи синуси, също така може да причини вреда. Разрастването на прахови акари и плесени се насърчава повече във влажна среда, така че ако хората са алергични към прах и плесени или ако имат астма използването на овлажнител може да влоши тези състояния.

Някои други рискове свързани с използването на овлажнител включват изгаряния с пара от устройства, които използват топлина и растеж на мухъл където влагата се е натрупала по стените и таваните.

Всеки, който използва овлажнител, трябва да избягва твърде близо до машината.

Когато използвате овлажнител в стая с дете е важно да ги наблюдавате.

Основни съвети

Следвайте основните съвети за използване на овлажнител:

 • следете нивата на влажност
 • сменяйте редовно водата в овлажнителя
 • почиствайте редовно овлажнителя
 • сменете всички филтри според инструкциите
 • използвайте само дестилирана или пречистена вода, която не съдържа минерали
 • бъдете внимателни когато използвате овлажнител около деца
 • следвайте инструкциите на производителя

Овлажнителите могат да бъдат от полза за хора с кожни проблеми или дихателни проблеми, които живеят в райони с ниска влажност. Важно е да запомните, че овлажнителите не могат да лекуват основните състояния като астма. Те може да са от полза, но не трябва да заменят медицинското лечение.

Всеки, който изпитва нови или влошени симптоми при използване на овлажнител, трябва да го изключи и да се свърже с лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се