6 съвета как да останем спокойни по време на Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР)

904
6 съвета как да останем спокойни по време на Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР)

Подлагането на тест за образна диагностика като Ядрено - Магнитен резонанс (ЯМР) може да бъде изживяване предизвикващо тревожност за много пациенти. Възможно е да предизвика чувство на клаустрофобия дори при тези които никога не са страдали от клаустрофобия. Някои пациенти може дори да се стресират питайки се какво се случва по време на ЯМР.

По време на ЯМР пациентът може да има много мисли в ума си което затруднява отпускането и поддържането на ясен ум по време на процедурата.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

Няколко съвета които да Ви помогнат да останете спокойни и неподвижни по време на процедурата независимо дали това е първото ЯМР сканиране или сте го преживели преди.

1. Дишайте. Може да го премате просто физиологичен процес, но това е едно от първите неща които хората забравят да направят когато са подложени на голям стрес. Един от най - ефективните начини да се отпуснете е да контролирате дишането си. Не случайно дихателните техники са толкова важни и често използвани в йога. Те помагат да изчистите ума си и Ви позволяват да фокусирате цялата си енергия върху едно нещо.

По време на ЯМР е добре да използвате същия метод който се използва в часовете по йога. Поемайте бавно въздух, дълбоко вдишване, за да сте сигурни, че дишате добре. Ако Ви помогне, пребройте до 10 докато вдишвате и издишвате и след това постепенно го забавете. Бавното дишане ще осигури спокойно и отпуснато състояние на ума.

2. Слушайте любимата си музика. Много съоръжения за ЯМР позволяват да слушате музика през слушалки докато сте в залата за ЯМР сканиране. Така ще сте по - спокойни по време на получаването на изображенията. Слушането на музика може да бъде терапевтично само по себе си така, че включването на музика във фонов режим може да постави ума в спокойно състояние. Независимо дали е рок, поп или класическа музика любимите Ви мелодии вероятно ще Ви успокоят докато протича ЯМР сканирането. Важно е да запомните, че през по - голямата част от процедурата трябва да останете напълно неподвижни.

реклама

3. Доведете приятел или член на семейството. Довеждането на приятел или член на семейството за емоционална подкрепа е друг чудесен вариант когато става въпрос за запазване на спокойствие по време на ЯМР. Наличието на някой познат там също може да помогне за подържане на настроението. Доведете някой с когото можете да се чувствате свободно докато се отпуснете и задържите неподвижно.

4. Носете маска за сън. За много пациенти моментът в който осъзнават, че се чувстват неудобно при сканиране с ЯМР е когато вдигнат поглед и видят, че се намират в затворено пространство. За да предотвратите това носете маска за сън върху очите си, за да не можете да се оглеждате и да се тревожите за пространството в което се намирате. Можете също така да поставите малка кърпа върху очите си, за да имате същия ефект като маска за сън.

5. Вземете лекарства предварително. Ако нито един от тези методи за релаксация не работи за Вас може да поискате да вземете успокоително лекарство преди да отидете за ЯМР сканирането. Консултирайте се с Вашия лекар, за да разберете какво лекарство трябва да приемате и по кое време и колко рано трябва да го приемате. Сънят по време на процедурата може да се окаже един от най - лесните методи за релаксация. Просто се уверете, че ще има някой, който да Ви закара до мястото за ЯМР сканиране и след това да Ви откара. Уговорете се предварително.

6. Помнете защо сте там на първо място. Трябва да запомните, че резултатите от ЯМР сканирането ще бъдат полезни за Вашето здраве. ЯМР може да бъде една от първите стъпки които Вие и вашият лекар предприемате, за да подобрите цялостното си здраве. Ако изпитвате болка или имате нараняване на гръбначния стълб, ставите, крайниците или таза сканирането с ЯМР може да помогне с диагнозата което ще бъде от полза за Вас в дългосрочен план.

https://www.ibji.com/blog


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се