9 важни профилактични прегледа за мъжете над 50

607
9 важни профилактични прегледа за мъжете над 50

Превантивните здравни прегледи могат да доведат до улавяне на опасни ракови заболявания достатъчно рано, за да спасят живот. Мъжете са по-склонни да избягват посещение при лекар отколкото жените. Всъщност жените са 100 процента по - склонни да посетят лекар за прегледи, скрининг и превантивни здравни консултации.

9 прегледа за които мъжете над 50 трябва да отделят време

Всяка година:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Измерване на кръвната захар. Ежегодните проверки за нивата на глюкоза са наложителни за мъжете, за да се намали вероятността от сериозни сърдечни заболявания. Диабетът, хронично заболяване характеризиращо се с висока кръвна захар поради увреждане на нервите:

 • значително увеличава риска от сърдечни заболявания
 • други усложнения като увреждане на бъбреците
 • еректилна дисфункция

Годишното изследване за глюкоза служи като най - добрият метод за диагностициране на диабета преди да е напреднал твърде много.

Много мъже с начален диабет и/или диагноза диабет могат да контроролират състоянието по подходящ начин с диета и упражнения. Ако управлението на начина на живот с диета и упражнения не е достатъчно лекарят може да назначи перорални лекарства и/или инсулин когато е необходимо.

2. Проверка на състоянието на кожата. Мъжете с фамилна анамнеза за рак на кожата или които са имали значителни слънчеви изгаряния когато са били по-млади са изложени на висок риск от рак на кожата. Ракът на кожата може да засегне мъже на всяка възраст.

Много е важно да се правят годишни прегледи на кожата от дерматолог. Вкъщи мъжете трябва да следят внимателно бенките и рождените си белези тъй като леките промени могат да говорят много отношение на причината на заболяването (етиологията). Последователното използване на слънцезащитен крем е от първостепенно значение.

3. Простатно - специфичен тест (PSA тест). Един на всеки седем мъже развива рак на простатата. Простатно - специфичният антиген или кръвният тест за PSA заедно с дигиталните ректални изследвания са най - добрият начин за откриване на рак на простатата.

Всички мъже от 50 до 70 години трябва да се проверяват ежегодно. Ако мъж има фамилна анамнеза за рак на простатата или неизвестна анамнеза изследването на PSA трябва да започне на 40-годишна възраст.

На всеки 3 години:

4. Колоноскопия. Колоноскопията е изследване както за мъже така и за жени на възраст над 50 години тъй като тогава рискът от рак на дебелото черво се увеличава. Други рискови фактори включват медицинска анамнеза за възпалително заболяване на червата или диета с високо съдържание на животински мазнини.

Ако мъжът няма фамилна анамнеза за рак на дебелото черво скринингова колоноскопия трябва да се направи на 50-годишна възраст. Бъдещите колоноскопии се правят на всеки три до 10 години въз основа на резултатите от всяка колоноскопия.

На всеки 4 години:

5. Проверка на кръвното налягане и холестерола. Високото кръвно налягане е причина номер едно за инсулт при мъжете и е много сериозно, ако не се лекува. Високият холестерол може също да доведе до сериозни сърдечно - съдови проблеми като инфаркт или инсулт. Направете тест с основни кръвни изследвания.

реклама

6. Ехокардиограма. Много смъртоносни сърдечни рискови фактори се улавят с прости тестове за холестерол и мониторинг на кръвното налягане както и управление на теглото. Но ако има фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или ако вече има известен повишен холестерол или високо кръвно налягане ехокардиограмата или сърдечен стрес тест могат да гарантират, че няма значително увреждане на сърцето.

7. Тест за чернодробни ензими. Изследването на чернодробните ензими е част от стандартната кръвна проба и търси всякакви увреждания на черния дроб които могат да бъдат причинени от различни източници включително алкохол, по принцип средно мъжете пият повече алкохол от жените.

За мъжете е важно тези ензими да бъдат проверени тъй като те могат да се повишат поради:

 • лекарства без рецепта
 • консумация на алкохол
 • възпалителни заболявания
 • нарушения на щитовидната жлеза
 • затлъстяване
 • някои токсични вещества

8. TSH тест. Щитовидната жлеза помага на всяка клетка в тялото като освобождава хормони които регулират метаболизма. Всякакви промени в хормоните които произвежда могат да повлияят на:

 • качеството на живот
 • да причинят наддаване на тегло
 • летаргия
 • изтощение
 • умора

Кръвен тест може да бъде назначен, за да се провери функцията на щитовидната жлеза.

Много от симптомите на недостатъчно или свръхактивна щитовидна жлеза за съжаление са симптоми които много мъже смятат за част от живота. Но ако тестването покаже аномалии те обикновено могат да бъдат коригирани с лекарства.

9. Белодробен скрининг. Ракът на белия дроб е най - предотвратимият от всички видове рак. Деветдесет процента от случаите се срещат при хора които пушат. Останалите случаи обикновено са хора с генетично предразположение към развитието му или хора които са били изложени на пасивно пушене или химикали като каустични агенти.

Превенцията е ключова. Ракът на белия дроб често е случайна находка при скрининг който се прави по алтернативна причина. Скринингът за рак на белия дроб е спорен тъй като добре приетите форми на сканиране са с високо съдържание на радиация. Експертите по рак на белия дроб разглеждат КТ сканиране с по - ниски дози което може да бъде бъдещето на скрининга на рак на белия дроб. Годишната рентгенова снимка на гръдния кош не се препоръчва като скрининг.

Водете по - здравословен начин на живот

Между посещенията при лекаря има много различни начини по които мъжете могат да предотвратят заболяването:

 • Упражнения: Тренирайте три до четири пъти всяка седмица, за 30 до 45 минути. Включете комбинация от сърдечно-съдови упражнени и тренировки с тежести
 • Балансирана диета: Яжте балансирана диета, която е с ниско съдържание на мазнини и включва микс от зеленчуци, плодове, протеини, фибри, постно, месо и сложни въглехидрати и ограничава преработените храни и добавените захари
 • Вода: Останете хидратирани чрез пиене
 • адекватни количества течности
 • Не пушете: деветдесет процента от диагнозата рак белите дробове са при хора които пушат. Пушенето също увеличава риска от много други видове рак и хронични заболявания
 • Ограничете пиенето: Избягвайте прекомерна употреба на алкохол
 • Сън: Трябват ви около поне седем часа на вечер

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се