Хемороиди! Какво представляват, симптоми и лечение.

18694
Хемороиди! Какво представляват, симптоми и лечение.

Хемороидалните възли присъстват в организма на всеки човек. Те представляват съединителна тъкан, кавернозни тела и мускулни влакна покрити от лигавицата на правото черво и аналния канал. Тяхната функция е да помагат на аналния сфинктер при задържането на газове и фекалии. Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се намират на прехода между правото черво и аналния канал, а външните - между аналния канал и околната кожа.

Колко чести са хемороидите ?

Хемороидите са много чести и засягат еднакво двата пола. Около 50% от хората над 50г. имат хемороиди. Хемороидите са много чести и при бременните жени, но обикновенно представляват временен проблем.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Факторите способстващи тяхното появявяне:

 • енетична предразположеност-слабост на съединителната тъкан и на съдовите стени
 • Чести и продължителни напъвания при дефекация-запек, хронична диария, дълго заседяване в тоалетната
 • Повишено вътрекоремно налягане-бременност и раждане, някои чернодробни заболявания
 • Твърди изпражнения
 • Професии свързани с продължително седене

Признаци на заболяването:

 • Алена, ярка кръв върху изпражненията или тоалетната хартия, или тоалетната чиния. Незабавното прибиране на излезлите хемороидалните възли значително намалява кървенето
 • Сърбеж в аналната област след дефекация
 • Зацапване на бельото с кръв и слуз
 • Силна болка в аналната област обикновено се дължи на остра тромбоза на външен хемороидален възел. Много често причината е запек или продължително седене
 • Заклещване на вътрешен хемороид: когато пролабирал вътрешен хемороид е силно отекъл и не може да се прибере (репонира)
 • При III и IV стадий пациента усеща пролапса(излизането на вътрешните хемороиди извън ануса) като дразнеща подутина в аналната област. Много често е чувството на непълно изхождане - Много анорактални проблеми, като фисури, фистули, абсцеси, анален събеж имат подобни симптоми и неправилно се свързват с хемороиди

Как се диагностицират хемороидите?

Щателната оценка и правилната диагноза от лекар проктологе важна всеки път когато има ректално кървене или се появи кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде симптом и на други заболявания включително и дебелочревен рак.
Точната преценка изисква оглед на пераналната област и палпация (ректално туше) последвано от оглед на аналния канал с аноскоп. За отхвърляне на други причини за кървене от дебелото черво е нужно провеждане на сигмоидоскопия или колоноскопия-диагностични процедури с фибро-оптични апарати които се въвеждат през ректума.

Лечението на вътрешните хемороиди може да се раздели на три категории. Изборът на метод на лечение изключително зависи от степента на хемороидите, придружаващите заболявания, начинът на живот и не на последно място от желанието на пациента.

Консервативно лечение.

Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.

Rubber band ligation. (банд лигиране)

Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан умира и отпада след около 5-6 дни. Това може да е придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка, която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не се препоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти и с намалена имунна защита.

Виж предложения с отстъпки в Юнион Клиник!

Склеротерапия.
Често използвана в миналото, но с въвеждането на банд лигирането е по-рядко използвана днес. Представлява инжектиране на дразнеща субстанция под лигавицата, като се предизвиква намаляване на кръвоносните съдове и образуване на съединителна тъкан.

Инфраред коагулация. Представлява фотокоагулация на хемороидите с инфрачервена светлина. Методът е подходящ, като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен. Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране е с много добри клинични резултати, и представлява златен стандарт в амбулаторното лечение на хемороиди.

Източник:Юнион клиник


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се