Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Хемороиди! Какво представляват, симптоми и лечение.

 
Хемороиди! Какво представляват, симптоми и лечение.

Хемороидалните възли присъстват в организма на всеки човек. Те представляват съединителна тъкан, кавернозни тела и мускулни влакна покрити от лигавицата на правото черво и аналния канал. Тяхната функция е да помагат на аналния сфинктер при задържането на газове и фекалии. Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се намират на прехода между правото черво и аналния канал, а външните – между аналния канал и околната кожа. 

Колко чести са хемороидите ? 

Хемороидите са много чести и засягат еднакво двата пола. Около 50% от хората над 50г. имат хемороиди. Хемороидите са много чести и при бременните жени, но обикновенно представляват временен проблем. 

Факторите способстващи тяхното появявяне: 

Признаци на заболяването: 

Как се диагностицират хемороидите? 

Щателната оценка и правилната диагноза от лекар проктолог е важна всеки път когато има ректално кървене или се появи кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде симптом и на други заболявания включително и дебелочревен рак. 
Точната преценка изисква оглед на пераналната област и палпация (ректално туше) последвано от оглед на аналния канал с аноскоп. За отхвърляне на други причини за кървене от дебелото черво е нужно провеждане на сигмоидоскопия или колоноскопия-диагностични процедури с фибро-оптични апарати които се въвеждат през ректума.

Лечението на вътрешните хемороиди може да се раздели на три категории. Изборът на метод на лечение изключително зависи от степента на хемороидите, придружаващите заболявания, начинът на живот и не на последно място от желанието на пациента.

Консервативно лечение. 

Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение. 

Rubber band ligation. (банд лигиране)  

Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан "умира" и отпада след около 5-6 дни. Това може да е придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка, която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не се препоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти и с намалена имунна защита.

Виж предложения с отстъпки в Юнион Клиник!

Склеротерапия. 
Често използвана в миналото, но с въвеждането на банд лигирането е по-рядко използвана днес. Представлява инжектиране на дразнеща субстанция под лигавицата, като се предизвиква намаляване на кръвоносните съдове и образуване на съединителна тъкан.

Инфраред коагулация. Представлява фотокоагулация на хемороидите с инфрачервена светлина. Методът е подходящ, като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен. Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране е с много добри клинични резултати, и представлява "златен стандарт" в амбулаторното лечение на хемороиди.

Източник: Юнион клиник

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

16855

реклама

Коментариреклама