Бекон: Как би повлиял той на нашето тяло ако го ядем всеки ден в продължение на 30 дни?

43
Бекон: Как би повлиял той на нашето тяло  ако го ядем всеки ден в продължение на 30 дни?

Беконът е доста коментирана тема и има доста погрешни схващания – особено спрямо наситените мазнини в него. Доста от тези слухове не са дори проверени, но заради тяхната огромна повтaряемост те са станали подобно на аксиомите в математиката, нещо което приемаме за „абсолютна истина“ без да се замислим.

Тези вярвания са основани на слухове от преди 60 години. Истината е, не е открита причинно-следствена връзка между наситени мазнини и увеличеният риск от сърдечни заболявания.

Доказано е че, ако се увеличи консумацията на наситени мазнини и се намалят въглехидратите и захарите, то нивата на инсулин ще се понижат. Инсулинът е отговорен за метаболитния синдром, който е отговорен за заболявания на сърцето

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Беконът перфектната храна ли е?

Не е редно да слагаме квалификацията „перфектен“, но със сигурност не е храната, която ще ви погуби, както твърдят слуховете. Проблемът не са наситените мазнини в бекона, а захарите и консервантите, които се използват. С колкото по-малко съставки е беконът, който купувате, толкова по-добре.

Често хората си купуват бургери и смятат, че бекона в него е най-вредното, напротив питките, които се използват са с високо съдържание на захари, както и дресинга. Това високо съдържание на захари покачва инсулиновата резистентност. Картофките, които евентуално идват с бургера са пълни с нишесте, което се разгражда до глюкоза, което покачва кръвната захар. 

Захарта е 50% глюкоза и 50% фруктоза. 50-те % глюкоза повишават кръвната захар, а 50% фруктоза подобно на алкохола увреждат черния дроб.

Високите нива на инсулин ще доведат до намалена способност за горене на мазнини.

Важна е общата картина!

Често хората си задават въпроса храната „Х“ или „У“, добра ли е ? Важно е: количеството и това колко често фигурира в диетата тази храна, как тази храна влияе на тялото и каква е нашата личностна специфика и как тя се повлиява от дадени храни.

Нека вземем едно меню за бързо хранене, в което фигурират: хляб, бекон и захар под  някаква форма. Общата картина е, че това хранене не е полезно.

Ако вземем същото меню, но променим бекона със салата, то отново не е много полезно, но все пак сравнено с първата опция, то това е по-добрият избор.

Както хлябът, така и захарта ще стимулират инсулин и в двата случая. Тези високи нива на инсулин ще попречат на нашия организъм да разгради мазнините от бекона, докато салатата не е толкова „наситена“ и ще се разгради много по-лесно.

Най-здравословният вариант би бил да изключим хляба и захарите от менюто изцяло и да консумираме само бекона и салатата.

Важната поука е: Може да се яде сравнително голямо количество мазнини, стига да не се комбинира с храни, които задейства инсулина.

Какво би станало в края на 30-те дни?

Няма да се случи чудо и да преоткриете живота. Ако харесвате бекон – не се страхувайте да го ядете всеки ден, важното е да е с високо качество и ниско съдържание на консерванти и Е-та. В комбинация с намалена консумация на захари и въглехидрати кръвната захар ще бъде понижена, което ще доведе до стабилни енергийни нива.

Източник: Dr. Sten Ekberg


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се