Д-р Мирослава Апостолова за етапите на нормалното раждане

8736
Д-р Мирослава Апостолова за етапите на нормалното раждане

Раждането е естествен физиологичен процес, през който може да премине всяка здрава жена. Нормалното раждане представлява серия от постепенно засилващи се маточни контракции, водещи до плавно разширяване и изглаждане на маточната шийка. Това позволява на бебето да се придвижи по посока на родовия канал и да се роди.
Съществуват множество теории, опитващи се да обяснят причините за започване на раждането, но към момента не са напълно изяснени механизмите, които предизвикват отключване на раждането в точно определен момент. Всяко естествено раждане започва плавно и има своите особености на протичане и сила на усещанията. Условно се дели на три периода: разшрение на маточната шийка, раждане на бебето и раждане на плацентата и околоплодните
обвивки.

Първи период - разширение на маточната шийка до 10 см.(пълно разширение - толкова са необходими, за да може бебето да премине с най-голямата си обиколка на главата през родовия път) е най-дълъг и започва с латентна фаза, продължаваща до разширение около 4 см. Началните контракции е възможно да не се усещат като болка, а като дискомфорт и стягане на корема. Интервалът между тях в първоначално е голям, като постепенно намалява. Често пъти бременните го прекарват в чудене това наистина ли е начало на раждането. За това е по-добре през латентната фаза жената да остане вкъщи, да се успокои и отпусне, докато се установи, че раждането наистина е започнало. За да се справи по-лесно с дискомфорта и болката се препоръчва бременната да се движи, да пробва различни пози, да вземе топъл душ или вана за намаляване на болката. При запазен околоплоден мехур е възможно родилният процес да спре и да продължи отново след няколко часа, дори дни, затова не се предприема обезболяване или стимулиране на раждането. Тази фаза може да отнеме 12-14 часа, дори по-дълго, макар че често е значително по-кратка при второ и следващи бебета. Активната фаза на първи период на раждането се характеризира със засилване на наличните маточни контракции, които придвижват бебето по хода на родилния канал. С напредване на раждането контракциите зачестяват и стават по-болезнени. Те водят до пълно разширение на маточната шийка и слизане на бебето ниско в таза. Продължителността на този етап е около 4-5 часа при първораждащи жени и 2-3 часа при второраждащи, като обикновено разкритието напредва с около сантиметър на час. Съвременните изследвания обаче показват, че това темпо е ориентировъчно и мож да бъде различно при различните жени. В този етап, при решение на майката и медицинския екип, може да се приложат средства за медикаментозно стимулиране и обезболяване на раждането, включително и епидурална аналгезия. Обикновено активната фаза е времето, когато за повечето жени започва трудната работа по раждането на бебето.

Вижте предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Токуда

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изключително важен е контролът на дишането - бавно вдишване през носа и задържане на поетия въздух за 2-3 секунди преди издишване. Движението и заемането на различни пози на тялото, използването на родилни топки могат много да помогнат за естествено ускоряване на процеса. При нормално раждане околоплодният мехур се отваря спонтанно при разширение около 6-7 см. Независимо от начина на пукване на мехура - спонтанно или инструментално, болките се засилват поради по-силния натиск от страна на бебешката главичка върху маточната шийка. Състоянието на бебето се проследява периодично чрез проверка на сърдечната му дейност и при необходимост запис с акушерски монитор.

Практиката е през 2 часа, а при необходимост и по-често да се прави преглед за отчитане напредване на раждането и положението на предлежащата част. Придвижването на бебешката глава през таза е една постепенна адаптация на позицията и формата на главичката спрямо таза, така че да премине с най-малката си обиколка и диаметър през възможно най-широките пространства на костния родилен канал. При нормално раждане процесът на разширение на маточната шийка и спускане на предлежащата част се извършват едновременно. Продължителността на този процес зависи от индивидуалните особености на таза, размерите на бебето и ефективността на маточните контракции.

Вижте предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Токуда

След достигане на пълно разширение, започва периодът на раждане на бебето, който се протича в родилна зала и продължава между 5 мин. до 2 часа. Детските сърдечни тонове се проследяват след всяка контракция, за своевременна преценка на състоянието на бебето. Разтягат се влагалището и тазовото дъно, получава се усещане за напъни /усещането е сходно с чувство за дефекация/. Към маточните контракции се добавя съкращение на мускулите на коремната преса (мускули на коремната стена, диафрагма, мускули на тазовото дъно). Коремната преса води до по-голямо повишение на вътрематочното налягане и натиск върху плода, отколкото само маточните контракции. Между контракциите жената не трябва да напъва, а да почива и да диша дълбоко. Изчаква се позивът за напън да стане максимален, преди да се включи помощта на коремната мускулатура и диафрагмата. Обикновено най-много усилия отнема раждането на главичката на бебето. След него напъването се повтаря, за да се подпомогне раждането на на рамената и тялото, което обикновено протича без проблем.

Третият период на естественото раждане е свързан с раждането на плацента, пъпна връв и плодни обвивки. Продължава средно между 10-40 минути. Малко след като се роди бебето, матката отново започва да се контрахира. Тези няколко контракции обикновено отделят плацентата от маточната стена. Когато се установят признаци на отлепване, родилката се подканя да напъне, за да подпомогне раждането на плацентата. Понякога медицинският екип прилага медикамент, осигуряващ ускоряване раждането на плацентата и намаляване на кръвозагубата. Следва оглед на родените плацента и плодни обвивки за преценка на тяхната цялост и оглед на мекия родилен канал, и при необходимост възстановяване на разкъсванията му.

Наслаждавайте се на раждането, то е най-трудната работа, която някога сте вършили, но и носи най-голямо удовлетворение!

Д-р Мирослава Апостолова -Аджибадем Сити Клиник Токуда

Завършила е медицина през 2002г. в МУ - София. Специализирала е в СБАЛАГ "Майчин дом” и придобива специалност по "Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина” през 2009г. Работила е последователно в ДКЦ”Токуда”АД; медицински център "Евромедик Диагностикс” и Родилно отделение на УМБАЛ "Света Анна”. Присъединява се към екипа на МБАЛ "Токуда Болница София” през юни 2015г. Преминала е следдипломна квалификация по: "Колпоскопия и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка” - МУ София; "Ултразвукова и доплерова диагностика в акушерството” - МУ София; "Диагностична лапароскопия в гинекологията” и "Диагностична и офис хистероскопия” - Телекомуникационен и ендоскопски център гр. Плевен. Член е на Български лекарски съюз (БЛС); Българско научно дружество по акушерство и гинекология (БНДАГ); Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия (БАМИГХ).


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се