Еритроцити! Какво представляват и кога се изследват?

14522
Еритроцити! Какво представляват и кога се изследват?

Червените кръвни клетки (RBCs), също наречени еритроцити са най-често срещаният вид кръвни клетки. Големината им варира от 6.2 до 8.2 µm. Те имат биконкавна форма. Основната им фукция е доставяне на кислород (O 2 ) към тъканите, чрез съдържащият се в тях хемоглобин. Еритроцитите нямат ядро за да имат максимално пространство за хемоглобина. Те се произвеждат в костния мозък по време на еритропоезата и зрелите форми циркулират за около 100-120 дни (средно около 3 месеца) в кръвта. Почти половината от обема на кръвта (40% до 45%) е за сметка на червените кръвни телца. В последната фаза на еритропоезата, еритроцитите започват да губят ядрото, митохондриите, апарат на Голджи, ДНК и други. В периферията се намират и единични клетки с остатъци от ядро, наречени ретикулоцити. Всички еритроцити се произвеждат от мултипотентни клетки в костния мозък известни, като хематопоетични стволови клетки. Процесът е известен, като еритропоеза.

Кой регулира броя на еритроцитите в кръвта?

Образуването на еритроцити се стимулира от хормона еритропоетин. Този хормон се секретира от бъбреците. Секрецията на този хормон се увеличава при различни причини, свързани с тъканна хипоксия (недостиг на кислород), като висока надморска височина, сърдечна недостатъчност, интоксикации.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кога се изследва броят на еритроцитите?

При всяко изследване на пълна кръвна картина(ПКК). Заедно с хемоглобина са основни показатели в ПКК. Изследват се при: анемичен синдром от различен характер; явна или скрита кръвозагуба; инфекции и автоимунни заболявания; при тежки травми; при продължителен прием на лекарства и много други.

Вижте лабораторни тестове с отстъпки в цялата страна от Лаборатории Рамус!

Промени в броя на еритроцитите:

  1. увеличаване броят на еритроцитите се среща сравнително рядко и е изветно, като полицитемия (полиглобулия). Последната може да бъде истинска, първична например при полицитемия вера или компенсаторна при таласемия минор и вторична при тежка дехидратация;
  2. намален брой на еритроцити се среща много по-често и се нарича анемия.Анемията може да е първична (желязо дефицитна, сърпо-клетъчна, различни таласемии, пернициозна анемия, апластична анемия и други) и симптоматична, вторична.

Броят на еритроцитите намалява при: нарушена еритропоеза в костния мозък, повишена загуба (кръвоизлив) и повишена вътресъдова хемолиза. Особено чести за симптоматичните анемии, причина за което е първичното заболяване (бъбреци, неоплазми, токсини).

Старията е предоставена на Ofertomed.bg от Лаборатории Рамус


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се