Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - какво да очакваме от скрининг теста

1601
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - какво да очакваме от скрининг теста

Скрининг тестът за образна диатностика Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) използва силно магнитно поле и радиовълни за създаване на подробни изображения на органите и тъканите в тялото.

Лекари и изследователи продължават да усъвършенстват техниките за ЯМР, за да подобрят медицински процедури и изследвания. Развитието на ЯМР направи революция в медицината.

Какво е ЯМР сканиране?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ЯМР използва голям магнит, радиовълни и компютър, за да създаде детайлно изображение на напречното сечение на вътрешни органи и структури. Самият скенер прилича на голяма тръба с маса в средата позволяваща на пациента да се плъзга вътре. Сканирането с ЯМР се различава от КТ и рентгеновите лъчи, тъй като не използва потенциално вредно йонизиращо лъчение.

Необходимост от ЯМР скрининг тест

Развитието на ЯМР сканирането е голямо откритие за света на медицината. Лекарите, учените и изследователите вече могат да изследват вътрешността на човешкото тяло с високи детайли с помощта на неинвазивен инструмент. ЯМР скенер се използва при:

  • аномалии на главния и гръбначния мозък
  • тумори, кисти и други аномалии в различни части на тялото
  • скрининг за рак на гърдата за жени които са изправени пред висок риск от рак на гърдата
  • наранявания или аномалии на ставите, гърба и коляното
  • някои видове сърдечни проблеми
  • заболявания на черния дроб и други коремни органи
  • оценката на тазовата болка при жени включително фиброиди и ендометриоза
  • съмнение за маточни аномалии при жени подложени на оценка за безплодие

Този списък в никакъв случай не е изчерпателен. Използването на ЯМР технологията продължава да се разширява по обхват и употреба.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Подготовка за ЯМР сканиране

Необходима е много малка подготовка преди сканиране с ЯМР. При пристигането си в болницата лекарите ще помолят пациента да се преоблече в болнична дреха. Тъй като се използват магнити важно е в скенера да няма метални предмети. Лекарят ще помоли пациента да премахне всички метални бижута или аксесоари които биха могли да попречат на машината.

Пациентът вероятно няма да може да направи ЯМР, ако има някакъв метал в тялото си като куршуми, шрапнели или други метални чужди тела. Включително и медицински устройства като кохлеарни импланти, щипки за аневризма и пейсмейкъри.

Хората които са тревожни или нервни от затворени пространства трябва да уведомят своя лекар. Често може да им се дадат лекарства преди ЯМР, за да се направи процедурата по - комфортна.

Понякога пациентите получават през абокат инжекция с интравенозна контрастна течност, за да се подобри видимостта на конкретна тъкан която е от значение за сканирането.

Рентгенологът, лекар специализирал в разчитането на медицински изображения ще разговаря с пациента и ще отговори на всички въпроси които може да има относно процедурата. След като пациентът влезе в стаята за сканиране лекарят ще му помогне да се качи на масата на скенера, за да легне. Персоналът ще гарантира възможно най - голямо удобство като може да се поставят одеяла или възглавници.

Ще бъдат осигурени тапи за уши или слушалки, за да блокират силните шумове на скенера. Децата могат да слушат музика, за да успокоят всяко безпокойство по време на процедурата.

По време на ЯМР сканиране

Техникът комуникира с пациента чрез специално устройство, за да се увери, че се чувства комфортно. Сканирането няма да започне докато пациентът не е готов.

По време на сканирането е от изключителна важност да останете неподвижни. Всяко движение ще наруши изображенията подобно на камера която се опитва да направи снимка на движещ се обект. От скенера ще идва силен шум. Това е напълно нормално. В зависимост от изображенията понякога може да се наложи пациентът да задържи дъха си.

реклама

Ако пациентът се чувства неудобно по време на процедурата може да говори с техника на ЯМР чрез интеркома и да поиска прекратяване на сканирането.

След ЯМР сканиране

След сканирането рентгенологът ще прегледа изображенията, за да провери дали са необходими още допълнително. Според мнението на рентгенолога пациентът може да се прибере вкъщи. Рентгенологът изготвя доклад за лекуващия лекар.

Странични ефекти

Изключително рядко е пациентът да получи странични ефекти от ЯМР сканиране.

Въпреки това контрастното багрило може да причини гадене, главоболие и болка или парене в точката на инжектиране при някои хора. Алергията към контрастното вещество също се наблюдава рядко, но е възможна и може да причини копривна треска или сърбеж в очите. Уведомете техника, ако възникнат нежелани реакции.

Хората които изпитват клаустрофобия или се чувстват неудобно в затворени пространства понякога имат трудности с преминаването през ЯМР сканиране.

Как функционира ЯМР скенерът?

ЯМР скенерът съдържа два мощни магнита, най - важните части от апаратурата.

Човешкото тяло до голяма степен е изградено от водни молекули които се състоят от водородни и кислородни атоми. В центъра на всеки атом лежи още по - малка частица наречена протон която служи като магнит и е чувствителна към всяко магнитно поле.

Обикновено водните молекули в тялото са произволно подредени, но при влизане в ЯМР скенер първият магнит кара водните молекули да се подравнят в една посока на север или на юг.

След това второто магнитно поле се включва и изключва в поредица от бързи импулси което кара всеки водороден атом да промени подравняването си при включване и след това бързо да се върне обратно в първоначалното си спокойно състояние когато е изключен.

Преминаването на електричество през градиентни намотки което също причинява вибрации на намотките създава магнитно поле което причинява тропащ звук вътре в скенера. Въпреки, че пациентът не може да усети тези промени скенерът може да ги открие и чрез компютър може да създаде детайлно изображение на напречно сечение.

Функционално ЯМР изображение

Функционалният магнитен резонанс или функционалният ЯМР използва технологията за ЯМР за измерване на когнитивната активност чрез наблюдение на притока на кръв към определени области на мозъка. Притокът на кръв се увеличава в областите където невроните са активни. Това дава представа за активността на невроните в мозъка.

Тази техника на мозъчно картографиране позволява на специалистите да оценят мозъка и гръбначния мозък без нужда от инвазивни процедури или инжекции с лекарства. Функционалният ЯМР помага на изследователите да научат за функцията на нормален, болен или увреден мозък и се използва и в клиничната практика. Стандартните ЯМР сканирания са полезни за откриване на аномалии в тъканната структура. Въпреки това функционалното ЯМР сканиране може да помогне за откриване на аномалии в активността. Чрез него се тества как функционират тъканите, а не как изглеждат.

Лекарите използват функционалното ЯМР сканиране за оценка на рисковете от мозъчна хирургия като идентифицират регионите на мозъка участващи в критични функции като говорене, движение, усещане или планиране.

Функционалният ЯМР може да се използва и за определяне на ефектите от тумори, инсулт, наранявания на главата и мозъка или невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Колко време отнема ЯМР сканирането?

ЯМР варира от 20 до 60 минути в зависимост от това коя част от тялото се анализира и колко изображения са необходими. Ако след първото сканиране с ЯМР изображенията не са достатъчно ясни за рентгенолога той може да поиска от пациента незабавно да се подложи на второ сканиране.

При брекети или пломби трябва ли да се подложи пациента на скенер?

Въпреки, че брекетите и пломбите не се влияят от сканирането те могат да изкривят определени изображения. Лекарят и техникът ще обсъдят това предварително. Сканирането с ЯМР може да отнеме повече време, ако са необходими допълнителни изображения.

Може ли да се раздвижва пациентът докато е в тунела за ЯМР?

Важно е да останете възможно най - неподвижни докато сте в ЯМР скенера. Всяко движение ще изкриви сканирането и получените изображения ще бъдат размазани. При особено дълги ЯМР сканирания ЯМР техникът може да позволи кратка почивка по средата на процедурата.

При клаустрофобия какво може да се направи?

Лекарят и рентгенологът ще могат да разговарят с пациента през цялата процедура и да се справят с всякакви тревоги. На някои места се предлагат отворените ЯМР скенери за определени части на тялото, за да помогнат на пациенти с клаустрофобия. Пациентът може да приема лекарства преди теста, за да облекчи тревожността, след консултация с лекаря.

Има ли нужда от инжекция с контрастно вещество преди ЯМР сканиране?

Контрастното вещество може да подобри диагностичната точност чрез подчертаване на определени тъкани. На някои пациенти може да се наложи инжектиране на контрастен агент преди сканирането.

Мога ли да се проведе ЯМР при бременност?

За съжаление няма прост отговор. Уведомете лекаря за бременността преди сканирането. Има сравнително малко проучвания за ефекта на ЯМР върху бременността. Въпреки това насоките публикувани през 2016 г. хвърлят повече светлина по въпроса. Обикновено лекарите не препоръчват контрастно вещество за бременни жени.

ЯМР трябва да бъде ограничен през първия триместър, освен ако не е крайно наложително. ЯМР през втория и третия триместър са безопасни при 3,0 тесла (T) или по-малко. Теслата е измерване на магнитната сила. Насоките също така посочват, че излагането на ЯМР през първия триместър не е свързано с дългосрочни последици и не трябва да предизвиква клинични опасения.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се