Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - какво трябва да знаем за скрининг теста - част 2

1000
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - какво трябва да знаем за скрининг теста - част 2

Как изглежда ЯМР скенерът?

ЯМР скенерът е затворен блок, голяма тръба с форма на цилиндър заобиколена от кръгъл магнит. Пациентът ляга на маса която се плъзга в тунел към центъра на магнита.

Някои ЯМР апаратури с къси отвори са проектирани така, че магнитът да не заобикаля пациента напълно. Някои по - нови машини за ЯМР имат по - голям диаметър на отвора което може да бъде по - удобно за по - големи пациенти или тези с клаустрофобия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Отворените блокове за ЯМР са отворени отстрани. Те са особено полезни за преглед на по - големи пациенти или такива с клаустрофобия. Те могат да предоставят висококачествени изображения за много видове изследвания. Отвореният ЯМР блок може да не е подходящ за определени изследвания.

Как протича ЯМР сканирането?

Радиовълните подравняват водородните атоми които естествено съществуват в тялото. Това не причинява никакви химически промени в тъканите. Тъй като водородните атоми се връщат към обичайното си подравняване те излъчват различни количества енергия в зависимост от вида на тъканта в която се намират. Скенерът улавя тази енергия и създава картина използвайки тази информация.

В повечето устройства за ЯМР магнитното поле се произвежда чрез преминаване на електрически ток през намотки. Други намотки са вътре в машината и в някои случаи се поставят около частта от тялото която се изобразява. Тези намотки изпращат и приемат радиовълни произвеждайки сигнали които се засичат от машината__. Електрическият ток не влиза в контакт с пациента.__

Компютър обработва сигналите и създава поредица от изображения всяко от които показва равнина от тялото. Радиологът може да изследва тези изображения от различни ъгли. ЯМР често е в състояние да различи разликата между болната тъкан и нормалната тъкан по - добре от рентгеновата снимка, Компютърната томография и ултразвука.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТКТЪПКА ТУК!

Как се извършва ЯМР сканирането?

Може да се извършва амбулаторно. Медицинският специалист позиционира пациента на подвижната маса. Може да се използват колани и подпори, за да помогнат пациента да остане неподвижен и да запазите позицията си. Може да се поставят устройства които съдържат намотки способни да изпращат и приемат радиовълни около или до зоната на изследването на тялото. ЯМР обикновено включват множество серии някои от които могат да продължат няколко минути. Всяко изпълнение ще създаде различен набор от шумове.

Ако тестът използва контрастно вещество специалист ще сложи абокат във вена на ръката за инжектиране на контрастно вещество.

След като пациентът е позициониран в магнита на ЯМР скенера медицинският специалист ще проведе теста докато работи на компютър извън стаята. Пациентът ще може да разговаря със специалиста чрез специално устройство за комуникация.

Ако прегледът използва контрастно вещество то се инжектира след първоначална серия от сканирания. Могат да се направят повече изображения по време на или след инжектирането__.__ Когато прегледът приключи докато рентгенологът провери изображенията пациента може да изчака в случай, че са необходими повече. Абокатът се отстранява.

В зависимост от вида на теста и използваното оборудване целият тест обикновено се извършва за 30 до 50 минути.

По време на ЯМР сканирането и след това

Повечето изследвания с ЯМР са безболезнени. Въпреки това някои пациенти смятат, че е неудобно да останат неподвижни. Други може да се чувстват затворени (клаустрофобични) докато са в скенера за ЯМР.

реклама

Нормално е областта от тялото която се изобразява да се чувства леко топла. Ако имате някакви притеснени, споделете ги. Важно е да останете напълно неподвижни докато се правят изображенията. Това обикновено е само от няколко секунди до няколко минути наведнъж. Ще знаете кога се записват изображения, защото ще чувате и усещате силни почуквания или удрящи звуци. Намотките които генерират радиовълните издават тези звуци когато са активирани.

Ще Ви бъдат предоставени тапи за уши или слушалки за намаляване на шума издаван от скенера. Може да успеете да се отпуснете между последователностите на изображения. Въпреки това ще трябва да запазите същата позиция колкото е възможно повече без да се движите.

Обикновено ще бъдете сами в стаята за теста. Медицинският специалист ще може да вижда, чува и говори с Вас по всяко време. Ще ви дадат устройство за сигнализация което веднага предупреждава, че имате нужда от внимание. При някои ЯМР скенери позволяват на приятел или родител да останат в стаята, ако те също са били проверени за безопасност.

По време на теста на децата ще бъдат предоставени подходящи по размер тапи за уши или слушалки. Музиката може да се възпроизвежда през слушалките. ЯМР скенерите са климатизирани и добре осветени.

Някои пациенти може да имат временен метален вкус в устата след инжектирането на контраста.

Ако не се нуждаете от седация не е необходим период на възстановяване. Можете да възобновите обичайните си дейности и нормална диета веднага след теста. В много редки случаи някои пациенти изпитват странични ефекти от контрастното вещество. Те могат да включват гадене, главоболие и болка на мястото на инжектиране. Много рядко пациентите изпитват копривна треска, сърбеж в очите или други алергични реакции към контрастното вещество. Ако имате алергични симптоми споделете с медицинското лице което извършва сканирането. Радиолог или друг лекар ще бъде на разположение за незабавна помощ.

Интерпретиране на резултатите

Радиолог, лекар обучен да наблюдава и интерпретира рентгенологични изследвания ще анализира изображенията. Радиологът ще изпрати подписан доклад до личния лекар или насочващ лекар който ще сподели резултатите с Вас.

Може да се нуждаете от последващ тест. Ако е така лекарят ще Ви обясни защо. Понякога така допълнително се оценява потенциален проблем с повече изображения или специална техника за изобразяване. Може също да види дали е даден проблем е имал някакв промяна с течение на времето. Последващите прегледи често са най - добрият начин да се види дали дадено лечение работи или проблемът се нуждае от внимание.

Какви са ползите спрямо рисковете?

Ползи

ЯМР е неинвазивна образна диагностика която не включва излагане на радиация.

ЯМР предоставя неинвазивна алтернатива на рентгеновата снимка, ангиографията и КТ за диагностициране на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

ЯМР изображенията на мекотъканните структури на тялото като сърцето, черния дроб и други органи в някои случаи е по - вероятно да идентифицират и точно характеризират заболявания отколкото други методи за образна диагностика. Това прави прави ЯМР безценен инструмент за ранна диагностика и оценка на много фокални лезии и тумори.

ЯМР се оказа ценен при диагностицирането на широк спектър от състояния включително рак, сърдечни и съдови заболявания, мускулни и костни аномалии.

ЯМР може да открие аномалии които могат да бъдат затъмнени от костите с други методи за изобразяване.

ЯМР позволява на лекарите да оценят жлъчната система неинвазивно и без инжектиране на контраст.

ЯМР контрастното вещество гадолиний е по - малко вероятно да причини алергична реакция отколкото контрастните материали на базата на йод използвани за рентгенови лъчи и КТ сканиране.

Рискове

Изследването с ЯМР не представлява почти никакъв риск за обикновения пациент когато се спазват подходящи указания за безопасност.

Ако се използва седация съществува риск от употреба на твърде много от дозата. Въпреки това жизнените показатели ще бъдат наблюдавани, за да се сведе до минимум този риск.

Силното магнитно поле не е вредно за пациента, но може да доведе до неизправност на имплантираните медицински устройства или да изкривят изображенията.

Нефрогенната системна фиброза е признато усложнение свързано с инжектирането на контраст с гадолиний. Среща се изключително рядко при използването на по - нови контрастни вещества с гадолиний. Обикновено се среща при пациенти със сериозно бъбречно заболяване__.__ Вашият лекар внимателно ще оцени бъбречната функция преди да обмисли инжекция с контраст.

Има много малък риск от алергична реакция, ако се използва контрастно вещество. Такива реакции обикновено са леки и се контролират с медикаменти. Ако имате алергична реакция лекар ще бъде на разположение за незабавна помощ.

Въпреки, че няма известни ефекти върху здравето доказателствата показват, че много малки количества гадолиний могат да останат в тялото особено в мозъка след множество изследвания с ЯМР. Това е най - вероятно да се случи при пациенти получаващи множество изследвания с ЯМР през целия си живот за наблюдение на хронични или високорискови здравословни състояния. Контрастното вещество се елиминира от тялото предимно чрез бъбреците. Ако сте пациент от тази категория консултирайте се с Вашия лекар относно вероятността за натрупване на гадолиний в организма, тъй като този ефект варира от пациент на пациент.

Производителите на контраст с абокат посочват, че майките не трябва да кърмят бебетата си в продължение на 24-48 часа след прилагане. Въпреки това най - новото ръководство за контрастни вещества на Американския колеж по радиология (ACR) съобщава, че проучванията показват, че количеството контраст абсорбирано от бебето по време на кърмене е изключително ниско.

Какви са ограниченията за ЯМР сканиране на тялото?

Висококачествените изображения зависят от способността на пациента да остане напълно неподвижен и да следва инструкциите за задържане на дъха докато изображенията се записват. Ако сте тревожни, объркани или изпитвате силна болка може да Ви е трудно да лежите неподвижно по време на изображението.

Човек който е много голям и едър може да не се вписва в определени видове машини за ЯМР. Има ограничения за теглото което да използват скенерите.

Имплантите и други метални предмети могат да затруднят получаването на ясни изображения. Движението на пациента може да има същия ефект.

Много неравномерен пулс може да повлияе на качеството на изображенията. Това е така защото някои техники определят времето за изобразяване въз основа на електрическата активност на сърцето.

Дишането може да причини изкривявания на изображението по време на ЯМР на гръдния кош, корема и таза.

Движението на червата е друг източник на изкривяване при изследванията с ЯМР на корема и таза. Това е по - малък проблем при най - съвременните скенери и медицинки апаратури.

Настоящите данни не показват убедителни доказателства, че безконтрастният ЯМР вреди на плода при бременна жена__.__ Въпреки това, ако необходимостта от ЯМР тест не е наложителна Вашият лекар може да отложи прегледа за след раждането. ЯМР с контрастни вещества с гадолиний обикновено се избягват по време на бременност освен при много специфични обстоятелства. Лекарят ще обсъди с вас ползите и рисковете от всяка процедура с ЯМР. ЯМР след първия триместър може да се назначи, за оценка на плода за находки които не са напълно оценени чрез ултразвук.

ЯМР може не винаги да прави разлика между раковата тъкан и течността известна като оток.

ЯМР обикновено струва повече и може да отнеме повече време в сравнение с други образни изследвания.

https://www.radiologyinfo.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се