Индуцирана менопауза - причини и лечение

578
Индуцирана менопауза - причини и лечение

Индуцираната менопауза е преждевременна менопаузата причинена в следствие на определен вид лечение. Някои лекарствени терапии и лъчетерапии могат да увредят яйчниците и да причинят менопауза. Най - честата причина е хирургичното отстраняване на двата яйчника поради медицински проблем.

Хистеректомията, отстраняването на матката, но не и на яйчниците не причинява менопауза. Жените които изпитват индуцирана менопауза нямат типичната перименопауза, постепенният преход водещ до последния менструален период.

При хирургична менопауза менопаузата настъпва рязко в деня на операцията. При менопаузата предизвикана от медикаментозно лечение може да има кратък преход тъй като увредените яйчници спират производството на хормони за определен период от време. Рязката загуба на хормони на яйчниците обикновено причинява по - драстични симптоми от тези наблюдавани при естествена менопауза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Индуцираната менопауза може да настъпи на всяка възраст след пубертета и преди да настъпи естествената, спонтанна менопауза.

Индуцираната менопауза която настъпва на много по - ранна възраст от естествената менопауза (обикновено на 51 години) може да доведе до повишен риск от някои заболявания поради загуба на защита от естроген и други хормони на яйчниците. Например защитният ефект на естрогена върху здравето на костите се губи което води до повишен риск от остеопороза и фрактури.

реклама

Жените с индуцирана менопауза може да се нуждаят от лечение на симптоми свързани с менопаузата като горещи вълни и вагинална сухота по - често от жените които достигат менопауза по естествен начин. Освен това често е необходимо лечение за по - продължителен период може би с по - високи дози не само за контролиране на симптомите, но и за намаляване на риска от заболявания по - късно в живота.

За жени които не могат или не желаят да използват естрогенна терапия се предлагат много нехормонални лекарства включително:

  • лекарства от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs)
  • допълнителна и алтернативна медицина
  • добавки които могат ефективно да облекчат симптомите или да предотвратят или лекуват заболяване

Редовната преоценка от медицински специалист е от жизненоважно значение за жените които изпитват индуцирана менопауза:

  • Наблюдавайте състоянието което е довело до индуцираната менопауза
  • Осигурете адекватно облекчаване на симптомите, ако е необходимо
  • Получете оценка за здравословното състояние и рисковете от заболяване
  • Прилагайте предписаните от специалист най - добри стратегии за превенция или лечение на заболяването

https://www.menopause.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се