Ирисът на окото - уникален за всеки човек

407
Ирисът на окото - уникален за всеки човек

Цветът на ириса е уникален точно като пръстовия отпечатък. Говорете с лекар, ако някога забележите някакви промени в зрението си или ако внезапно сте станали чувствителни към промени в осветлението.

Какво представлява ирисът на окото?

Ирисът е цветната част от окото. Мускулите в ириса контролират зеницата, малкият черен отвор който пропуска светлина в окото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Цветът на ириса е като пръстовия отпечатък. Той е уникален за Вас и никой друг в света няма точно същия цвят на очите.

Функция на ириса

Мускулите в ириса контролират зеницата. Когато зеницата е по - широка (разширена) повече светлина влиза в окото. Когато е по - свита влиза по - малко светлина.

Тъй като ирисът притиска или освобождава зеницата количеството светлина достигащо до останалата част от окото се променя. Тази постоянна промяна в размера помага да виждате при различно осветление. Изпитали сте това, ако сте излезли навън в светъл ден или сте влезли вътре след известно време на слънце. Времето необходимо на очите, за да се приспособят към светлината е времето за което ирисът настройва зеницата, за да Ви помогне да виждате.

Как ирисът помага на окото да функционира?

Ирисът контролиращ зеницата помага на очите да виждат ясно. Ирисът непрекъснато променя степента на разширение на зеницата без да го контролирате. Това се нарича светлинен рефлекс на зеницата.

Някои хора се раждат без ирис в едното или двете си очи, генетично заболяване наречено аниридия. Без ирис окото ще продължи да функционира, но зрението ще бъде замъглено.

Ирисът обгражда зеницата в центъра на окото.

Очната ябълка има няколко слоя които седят един върху друг,. Ирисът е един слой отвън под роговицата върху горната част на лещата.

Цветът на очите зависи от това колко меланин (естествено срещащ се пигмент) произвежда тялото и определени гени. Гените които определят цвета на очите се предават чрез родителите.

От какво е изграден ирисът?

Ирисът е изграден от мускули и нерви. Нервите и мускулите на ириса работят сами без да мислите за тях (парасимпатиково), за да контролирате размера на зеницата.

Ирисът е пълен с течност наречена водна течност. Окото непрекъснато произвежда и източва водниста течност, за да поддържа своята форма, размер и налягане.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОФТАЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Често срещани състояния и нарушения които засягат ириса

Ирисът може да бъде засегнат от всяко състояние което засяга очите включително:

 • Синдром на Хорнер
 • Алаукома
 • Албинизъм
 • Катаракта
 • Синдром на Фукс
 • Синдром на пигментна дисперсия
 • Синдром на Ваарденбург

Ирисът също може да бъде повреден по време на травма или нараняване. Хирургията на очите и някои лекарства могат да засегнат и ириса.

реклама

Скенерите за ирис увреждат ли очите

Скенерите които използват лицето и очите са все по - често срещани начини за отключване на телефони, компютри и други устройства за сигурност. Тези скенери отблъскват малко количество инфрачервена светлина от лицето и очите, за да потвърдят самоличността. Няма доказателства, че тези устройства са опасни или могат да навредят на очите.

Признаците или симптомите на проблеми с ириса

Говорете с лекар, ако забележите някакви симптоми в очите включително:

 • Замъглено виждане
 • Двойно виждане (диплопия)
 • Нова болка, която не изчезва за няколко дни
 • Светлинна чувствителност
 • Вашето зрение се влошава значително

Какви изследвания се правят на ириса?

Очен лекар ще провери ирисите като част от цялостния очен преглед. Ако проверяват очите за конкретно състояние или проблем може да се нуждаете от образна диагностика:

 • ЯМР
 • КТсканиране
 • Ултразвук
 • Оптична кохерентна томография
 • Преглед с процепна лампа

Грижа за очите

Носете слънчеви очила със 100% UV защита или етикет UV400 по всяко време когато сте на слънце.

Кажете на лекаря за всякакви промени във Вашето зрение. Ако носите очила или контактни лещи редовно преглеждайте очите си, за да може очният лекар да коригира рецептата толкова често колкото е необходимо.

Кога да посетите лекар

Посетете Вашия лекар веднага щом забележите някакви промени в зрението. Независимо дали става въпрос за нужда от нови очила или по - сериозно състояние не чакайте симптомите да се влошат преди да проверите очите си.

Отидете в спешното отделение, ако внезапно загубите зрението си или имате силна болка в очите.

Когато става дума за ириса на окото въпросът е не само до единствения и уникален цвят на очите. Ирисът играе важна роля в способността да виждате ясно във всяка ситуация. Правете редовни очни прегледи като част от цялостната профилактика и грижа за здравето и говорете с очния лекар веднага щом забележите промени в зрението си.

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се