Как да се предпазим от слънцето? Виж ТОП 10 начина!

10923
Как да се предпазим от слънцето? Виж ТОП 10 начина!

На всеки му се иска да прекарва повече време на открито през летните дни, но ако това е добре за душата и настроението ни, от друга страна може да означава проблеми за вашата кожа. Повече от 90% от рака на кожата е причинен от излагане на слънце. Ето защо трябва да се вземат превантивни мерки, преди излагането на слънце през лятото, и да се консултирате с дерматолог, ако забелязвате някакви странни образувания или увреждания по тялото си.

 1. Използвайте слънцезащитен крем с фактор за защита от слънцето (SPF) с възможно най-висок фактор. Уверете се, че е водоустойчив и го нанасяйте на всеки два часа, особено след плуване или изпотяване.
 2. Нанесете слънцезащитния крем 30 минути преди да излезете навън, така че кожата ви да има време да я усвои.
 3. Нанасяйте обилно слънцезащитните продукти.
 4. Използвайте слънцезащитни продукти всеки ден, в който се излагате на слънце, не само когато сте на море или басейн.
 5. Носете защитно облекло, както и шапки, слънчеви очила, ризи с дълъг ръкав и панталони.
 6. Стойте на сянка, когато е възможно, особено по време на часовете от 10:00 до 16:00, когато слънчевите лъчи са най-силни.
 7. Избягвайте солариумите, ултравиолетовата светлина може да предизвика рак на кожата и бръчки.
 8. Бебетата на възраст под 6 месеца не трябва да бъдат в пряка слънчева светлина и трябва винаги да носите шапка и дрехи, които ги предпазват от ултравиолетовите лъчи.
 9. Самоконтрол - важно е да изследвате тялото си месечно, защото ракът на кожата открит рано, почти винаги може да бъде излекуван. Най-важното е да следите за петна върху кожата, които се променят по размер, форма, цвят.
 10. Посещавайте дерматолог, който да оглежда кожата ви веднъж годишно. Няколко думи за излагането на слънце и витамин D

Лекарите казват, че витамин D е много полезен за здравето. Той дори може да помогне за понижаването на риска от някои видове рак. Кожата ви произвежда витамин D по естествен път, когато се излагате на слънце. Колко витамин D образувате зависи от много неща, включително и на колко години сте, колко е тъмна кожата ви и колко е силна слънчевата светлина на мястото, където живеете и работите. Възможно е обаче да си набавяте Витамин D и с някои храни или добавки, което би намалило необходимостта да се излагате извънредно на слънце.

Храни които съдържат витамин D

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Гъби
 • Риба - шаран, сьомга,риба меч, скумрия, есетра, бяла риба, сом, камбала, херинга, сардина
 • Змиорка
 • Сухо мляко
 • Яйца
 • Патешка, пилешка, пуешка и свинска мазнина
 • Хайвер


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се