Какъв специалист да посетим при болка в коляното

3792
Какъв специалист да посетим при болка в коляното

Имате ли подуване и скованост в коленете? Болката в коляното придружена ли е от общо усещане за слабост или нестабилност? Чувате ли пукащи звуци в коленете си когато ходите? Всичко това са признаци и симптоми на болка в коляното и е индикация, че трябва скоро да посетите лекар за болка в коляното.

Болката в коляното е един от най-често срещаните мускулно-скелетни проблеми, който засяга много хора по света. Тази болка се изпитва когато някаква част от колянната става било то мускулите, сухожилията, ставните връзки или костите са наранени или се развият други заболявания.

Болката в коляното може да бъде остра, ако е причинена от наранявания на коляното. Въпреки това в някои случаи болката в коляното може да бъде и хронична което означава, че с времето ще се влошава. Ако изпитвате екстремна болка в коляното или треска възможно е да страдате от хронична болка в коляното причинена от проблеми като:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • остеоартрит
  • пателофеворален синдром на болка (коляно на бегачи)
  • възпалениe на пателарното сухожилие (което свързва капачката на коляното с тибията)
  • бурсит на коляното
  • синдром на илиотибиална лента (болка по протежение на страната на коляното)
  • хондромалация на пателата (структурно увреждане на пателофеморална става)

Ако страдате от някой от тези проблеми жизненоважно е да посетите добър лекар за болка в коляното.

Освен това е важно да посетите подходящия лекар за болка в коляното. Някои лекари може просто да предпишат опиоиди, които ще осигурят временно облекчение, но всъщност няма да излекуват проблема. Други лекари може да преминат направо към операция. Необходимо е да се намери подходящия лекар за болка в коляното, който да диагностицира първопричината за болката в коляното и да я лекува специално.

реклама

Кои са лекарите за болки в коляното

Лекарите за болки в коляното могат да идват от различни области на медицината като анестезиолози, физиатри, неврохирурзи, подиатри, невролози, лекари от първичната помощ или ортопедични хирурзи.

Най-общо казано, има три вида лекари за болки в коляното - специалисти по палиативни грижи, специалисти по интервенционна болка и гръбначен стълб и специалисти по хронична болка.

Специалисти по палиативни грижи: Форма на здравни грижи, която се стреми да подобри качеството на живот на пациентите с терминални заболявания чрез предотвратяване и облекчаване на страданието. Тези лекари за болка се справят с хронична болка, която може да бъде причинена от основни заболявания като рак. Те се занимават най-вече с психологическа и емоционална подкрепа.

Специалисти по хронична болка: Тези лекари се занимават най-вече с управление на болката с опиоиди. Те предписват болкоуспокояващи и опоидни вещества за временно облекчаване на болката. Но това не лекува първопричината за болката и болката в коляното просто ще се върне по-късно след като употребата на лекарствата бъде прекратена. Тези лекарства също са силно пристрастяващи и могат да доведат до пристрастяване.

Специалисти по интервенционна болка: Тези лекари са специално обучени да идентифицират и диагностицират първопричината за болката и да я лекуват трайно. Използват минимално инвазивни и нехирургични процедури, които имат незначителен риск от странични ефекти и осигуряват дългосрочно облекчаване на болката, а не временно решение__.__

Поради различните видове лекари за болки в коляното трябва да се насочите към специалистите по интервенционна болка за лечение на нараняване на коляното, тъй като те диагностицират първопричината за болката в коляното и осигурят дългосрочно облекчение.

Специалистите по интервенционна болка използват тестове за образна диагностика като рентгенови лъчи, КТ сканиране и ЯМР, за да определи първопричината за болката в коляното.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР НА КОЛЯНО С ОТСТЪПКА ТУК!

Следните фактори ще ви помогнат допълнително да решите точно кой лекар трябва да посетите за болки в коляното.

Трябва да вземете предвид квалификацията на лекаря за болки в коляното.

Важно е лекарят да се фокусира предимно върху минимално инвазивно лечение на болки в коляното.Някои от най-добрите лечения за болка в коляното включват:

  • стероидни инжекции
  • вискосуплементация (вътреставно инжектиране на хиалуронова киселина)
  • нервен блок
  • радиочестотна аблация

Всички те са минимално инвазивни лечения с незначителен риск от странични ефекти и могат да осигурят дългосрочно облекчение от действителната първопричина за болка в коляното.

https://www.paintreatmentspecialists.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се