Какво да очакваме от първото посещение при пулмолог

1243
Какво да очакваме от първото посещение при пулмолог

Ако Вашият лекар смята, че имате хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) може да Ви насочи към специалист пулмолог за диагностика. Или може да посетите пулмолог след като сте били диагностицирани, ако имате проблеми с контрола на симптомите на ХОББ.

Пулмологът лекува заболявания, които засягат дихателната система. Това включва белите дробове, дихателната тръба и други части на респираторната система, които участват в процеса дишане.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПУЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Защо да посетите пулмолог за ХОББ?

ХОББ понякога е трудно да се диагностицира, тъй като други състояния имат подобни симптоми. Специалист може да Ви помогне да сте сигурни, че имате правилната диагноза. Това също е дълготрайно и понякога сложно състояние. Лекар с допълнително обучение за белодробни проблеми може да Ви помогне да намерите най-добрия начин да управлявате ХОББ. Някои пулмолози са специализирани в лечението на ХОББ. Пулмологът може да препоръча и други здравни специалисти като дихателни терапевти, които да помогнат при лечението.

Първото посещение при пулмолог

Носете си медицинските записи от изследвания. Помолете Вашия личен лекар да направи копия за пулмолога. Пулмологът ще иска да види:

  • Данни за кръвоизливи
  • Рентгенови снемки или резултати от други тестове за образна диагностика
  • Резултати от теста на белодробната функция
  • Всички други данни за Вашата медицинска история

Представете и списък на всичките лекарства и добавки включително тяхната дозировка и колко често ги приемате. Този списък с лекарства помага на пулмолога да разбере дали имате други състояния, които също могат да причинят проблеми с дишането. Също така някои лекарства могат да влошат симптомите на ХОББ.

Ако използвате бронходилататор или инхалатор, носете ги със себе си. По време на посещението си покажете на Вашия лекар как го използвате, за да може той да види дали го правите правилно.

По време на посещението

Пристигнете по-рано, за да попълните документите, освен ако не са Ви изпратени предварително. Те ще включват медицинска история с:

  • Дати на всякакви операции, които сте имали
  • История на пушене
  • Скорошни ваксинации
  • Основни заболявания, които са засегнали Вас или близки от семейството

Можете да очаквате типични прегледи като измерване на височината, теглото, кръвното налягане и температурата. Също така ще проверят нивата на кислород.

Пулмологът ще направи физически преглед. Ще изсладва пръстите и устните, за да провери дали кожата има син оттенък. Също така ще проследи за подуване на краката и стъпалата и ще провери вените на врата, за да види дали кръвта се задържа там.

реклама

Тестове, които могат да бъдат назначени

Пулмологът може да назначи няколко теста, за да диагностицира ХОББ или да потвърди диагнозата. Тестът за спирометрия, който измерва колко въздух можете да издишате е основният тест за ХОББ. За да се направи духате през тръба закачена към машина. Лекарят може също да назначи рентгенова снимка на гръдния кош или Компютърна Томография.

Може да направи и тест за оксиметрия с упражнения, за да проследи какво се случва с нивата на кислорода когато сте активни. На пръста ще поставят сензор за кислород и ще Ви инструктират да се разхождате. Също така мже да Ви да ви дадат 6-минутен тест за ходене, за да измервате колко далеч можете да вървите за това време.

Въпроси, които да зададете

Подгответе си списък с въпроси. Те могат да включват:

Моите лекарства имат ли странични ефекти?

Какво трябва да направя, ако симптомите ми се влошат?

Можете ли да препоръчате програма за белодробна рехабилитация?

Кои ваксинации трябва да направя?

Как мога да подобря здравето на белите дробове?

Как мога да получа помощ за отказване от тютюнопушенето?

Въпроси, които вашият пулмолог може да зададе

Вашият пулмолог може да попита за симптоми, включително колко често ги имате. Ако сте имали успех с някакви лечения споделете и тези подробности. Кажете на лекаря, ако сте ходили в спешното за проблеми с дишането или сте били лекувани от бронхит.

ХОББ е по-вероятно да засегне хората, които пушат или имат хронична астма или бронхит.

Вашият лекар може да попита за история на пушене, включително колко пушите и от колко време.

Ще поиска подробности за кашлицата:

Колко често кашляте?

Случва ли се повече през едно време на деня?

Ако кашляте слуз какъв цвят е?

Случвало ли ви се е да кашляте кръв?

Ще поиска информация за задуха и кога се появява:

Кои дейности затрудняват дишането?

Колко дълго се напрягате да дишате?

Има ли определено време от деня когато е по-трудно да се диша?

По-трудно ли е да се диша през определени сезони?

Има ли някакви алергии?

https://www.webmd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се