Какво е Солна терапия и кога се прилага

5711
Какво е Солна терапия и кога се прилага

Идеята за солната терапия идва от солните мини и пещери в Европа и Русия. Докато миньорите добивали солта във въздуха се отделяли микрочастици. Солените частици, които миньорите вдишвали в съчетание със специфичните под земната повърхност налягане, циркулация на въздуха, влажност и температура давали много естествени ползи за здравето. Рядко имали дихателни проблеми и изглеждали по-млади поради страхотния външен вид на кожата.

Видове солна терапия

Терапия със солен разтвор: Включва пулверизатори, солни бани и ексфолиране. Разтвори за инхалации и гаргара, прочистване на носа със солена топла вода с помощта на специална керамична каничка, напитка "Соле”.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Терапия със суха сол: Традиционно се прави в "солни стаи", в среда напълно лишена от овлажняване. Помещения с различни видове солен декор наподобяващ солни пещери или солни камери. Създава се особена приятна атмосфера и естетика на "стаята".

реклама

Типове солни стаи

Активни солни стаи: Чистият натриев хлорид се поставя в халогенератор, който раздробява и смила солта до микрочастици. Прецизно разпръсква сух аерозол в "солната стая” и осигурява контролирано допускане на микрочастиците във въздуха. Докато се разпространяват се вдишват в дихателната система и попадат в контакт с кожата. Този вид терапия със суха сол е известна като Халотерапия.

Пасивни солни стаи: Помещения пълни с големи количества различни видове сол: от Мъртво море, Хималайска, Каменна сол, Средиземноморска, Карибска и др., облицоващи стените, таваните и подовете, но няма халогенератор. Тези пасивни солни помещения са проектирани да контролират климата чрез регулиране на въздушния поток, влажността и температурата, за да се създаде среда, свободна от алергени и замърсители. като се опитват да осигурят условия като при Спелеотерапия (естествени пещери и солни мини, които са под земята при специфичен микроклимат). Чудесно пространство за релакс, медитация и добро психо-емоционалното състояние.

Ползи от Халотерапията

Изложени сме на замърсители, болести пренасяни във въздуха, бактерии, алергени и други дразнещи фактори ежедневно. Сухата сол е естествен абсорбент за алергени, бактерии и токсини в белите дробове и в дихателните пътища, които причиняват различни респираторни заболявания. Научните изследвания показват, че частиците суха сол имат мукокинетични, хидрофилни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в целия дихателен тракт и разширяване на проходите на дихателните пътища. Антибактериалните свойства са от полза за кожата при акне, псориазис и екзема, както и регулират микроциркулацията на кожата.

Халотерапията е метод за прочистване и детоксикация на белите дробове, както и за подсилване на цялото тяло чрез повишения белодробен капацитет и прием на кислород. Ползите са цялостно благосъстояние, изчистване на дихателната система, подобряване функцията и външния вид на кожата и засилване имунната система. Посещението на "солна стая” веднъж или два пъти седмично ще повиши белодробния капацитет, ще засили имунната система, ще намали стреса, ще спомогне за по-добрия сън и ще подобри общото състояние.

Кои респираторни състояния може да подобри

По-голямата част от хората, които включват халотерапията в уелнес режима си могат да намерят облекчение на различни като:

 • Астма
 • Алергии
 • Обща настинка
 • Бронхити
 • Хроничната обструктивна белодробна болест
 • Муковисцидоза
 • Синузити
 • Инфекции на ушите
 • Кашлица при пушачите

Грижа за кожата с Халотерапия

Качественият и естетичен вид на кожата има важен аспект от това как сме гледани от другите и може да има дълбоко психоемоционално въздействие върху това как се чувстваме към себе си. С напредване на възрастта кожата ни е първият орган, който показва влиянието на времето и живота. Халотерапията е отлично решение за подобряване на цялостното състояние и външен вид на кожата. Микрочастиците на солта оказват благоприятно влияние върху кожата, лечебни и козметични ефекти. Активират електрофизиологичната активност, която определя защитните свойства на кожата. Нормализира pH и активира възстановителни и регенеративни процеси, стимулира растежа и подобрява здравето на косата. Влияе върху микроциркулацията на кожата и подпомага активността на клетъчната мембрана. При редовно прилагане може да бъде най-важното средство, което подпомага процеса на здравословно стареене на кожата.

Кои състояния на кожата може да повлияе и подобри

Редовната Халотерапия може да помогне при различни състояния на кожата:

 • Псориазис
 • Сърбеж
 • Екзема
 • Подуване и възпаление
 • Дерматити
 • Суха и люспеста кожа
 • Акне
 • Обриви
 • Стареене на кожата

Халотерапията е от полза както за деца, така и за възрастни. Тя е естествена и безопасна, без странини ефекти ефективна уелнес практика.

Това не е медицинско лечение!

Не се препоръчва на хора със заразни заболявания, треска, открити рани, рак, тежка хипертония, психични разстройства и активна туберкулоза. Бременните жени трябва да се консултират със своя лекар преди да използват халотерапия.

https://www.salttherapyassociation.org/


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се