Какво е цитонамазка?

49342
Какво е цитонамазка?

Всяка жена знае, че е добре да бъде преглеждана от гинеколог поне един път в годината. А профилактичният преглед обикновено е съпътстван от цитонамазка.

Това е изследване, което всеки гинеколог задължително прави на всяка своя пациентка. Целта на цитонамазка е да открие рак на шийката на матката.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Затова е препоръчително да се прави поне веднъж годишно. Така диагностицирането на заболяването ще бъде по-лесно.

ПАП тестът, както още се нарича цитонамазката, е открит съвсем скоро - през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Той разделя пет групи резултати, съобразно изследването:

1. PAP I - няма възпалени или възстановени изменения.

2. PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и /или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки).

3. PAP III - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином.

4. PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS).

5. PAP V - съмнения за инвазивен карцином.

Когато имате записан час за гинеколог, то бъдете сигурни, че той ще ви направи цитонамазка. Особено ако не сте правили изследването скоро.

Затова е желателно да се подготвите за цитонамазката предварително.

Като за целта не трябва да използвате един ден преди това тампони, различни вагинални кремове и препарати или да си правите промивки.

Желателно е да не сте правили секс поне 24 часа преди изследването. Гинеколозите препоръчват да си направите цитонамазката 10-14 дни след менструалния ви цикъл.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се