Кажи ми какъв е менструалният ти цикъл, за да ти кажа кога ще забременееш!

85629
Кажи ми какъв е менструалният ти цикъл, за да ти кажа кога ще забременееш!

Следите ли редовно менструалния си цикъл? Ако не го правите, то трябва да промените това, ако искате да забременеете!

Защото това, което менструалният цикъл ви подсказва, е важно за способността ви да заченете.

Всеки път, когато жените отидат на гинеколог, чуват въпроса: Кога беше първия ден на последната ви менструация? Въпреки че на пръв поглед изглежда излишно, продължителността на менструалния цикъл може да разкрие много за здравето на една жена.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За лекарите това дава важна информация за способността на една жена да забременее.

Дължината на менструалния цикъл се определя от броя дни от първия ден на кървене до началото на следващия период. Това може да ни покаже дали имаме хормонален дисбаланс, както и дали има редовна овулация, а без овулация не може да забременеете.

Цикълът е разделен на три фази - фоликуларната фаза, лутеалната фаза и менструация, и всяка фаза може да съдържа бележи, които да ни подскажат какво е нашето здраве.

Един нормален менструален цикъл обикновено е от 21 до 35 дни, обяснява д-р Кейша Гайтер, специалист по майчина фетална медицина в Медицински център в Канзас сити, Мисури. Когато има нещо нередно, то тези дни са или по-малко или повече, което е ясен сигнал за дисбаланс".

Последователно нередовни цикли - дали по-кратки, дали по-дълги, дали прескачане на цял цикъл, могат да окажат влияние върху плодовитостта и вероятността за естественото зачеване на една жена. Защото повечето случаи на безплодие са причинени от проблеми с овулацията. Жените с проблемно забременяване обикновено нямат редовна овулация.

Един нормален менструален цикъл продължава от 3 до 7 дни.

Ако менструалният цикъл е по-кратък от 21 дни?

Когато менструалния цикъл е по-малко от 21 дни, това означава, че не е настъпила овулация. Обикновено нашият менструален цикъл се съкращава с напредването на възрастта, когато нашите яйчници съдържат по-малко яйцеклетки.

Ако менструалният цикъл е по-дълъг от 21 дни?

Когато един менструален цикъл е повече от 35 дни, овулацията е нередовна. Обикновено, по-дълги цикли се дължат на липсата на редовна овулация. В редовен цикъл, падането на нивата на прогестерон е това, което ни кара да кървим.

Наднорменото тегло или затлъстяване

Това може да доведе до тежки периоди. По-пълните жени произвеждат естроген от две места - яйчниците и допълнително мазнини. Мастната тъкан има способността да произвежда много естроген, и всичко това може да доведе до рак на матката", обяснява още специалистът.

реклама

Ановулация

Лекарите използват термина липса на овулация, за да опишат периодите, в които яйчниците не отделят зрели яйцеклетки редовно. Това може да се дължи на редица фактори, включително нарушения с щитовидната жлеза или нарастващи нива на пролактин. Поликистозен овариален синдром (PCOS) е състояние, предизвикано от дисбаланс на половите хормони. То може да доведе до неуспешна овулацията и да увеличи риска от спонтанен аборт.

Затова лекарите съветват жените да търсят помощ, ако забележат постоянни нередности с цикъла си или ако са се опитвали да забременеят неуспешно в продължение на 1 г. Затова, дами - обръщайте внимание на това, което се случва с телата ви всеки път по време на цикъл!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се