Хронични рани: Какво трябва да знаете

648
Хронични рани: Какво трябва да знаете

Хронична може да се нарече всяка една рана, която не е успяла да премине през фазите на заздравяване в очакваните времеви периоди. В литературата е прието, ако не е настъпило заздравяване и възстановяване на нормалната анатомия и функция, в рамките от 4 седмици до 3 месеца, раната да се определя като "хронична"

Видове - Как да ги разпознаем

  • Артериален произход

Исхемия на тъканите причинена от артериална недостатъчност ( най-често на долните крайници ) води до нарушена кислородна доставка към тъканите и забавено освобождаване от отпадните метаболитни продукти. Клинично това се представя с "лъщяща" кожа, липса на косми. Много лесно кожата се наранява от леко нараняване, неудобна обувка или др. причина. Образувалите се язви не заздравяват поради влошеното кръвообращение в областта. Те обикновено са малки, болезнени, с добре очертани граници и разположени най-често по крайниците.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Състояния които могат да доведат до този вид язви са: запушване на големи и средно големи съдове вследствие атеросклероза и други състояния които засягат малките съдове - васкулити, склеродермия и др.

  • Венозен произход

При нарушаване на нормалната функция на вените, се развива синдром на венозна недостатъчност с нарушение на венозния дренаж - отток, венозна хипертензия и венозна стаза на крайниците. Всичко това води до исхемия и страдание на тъканите и образуване на венозни язви съпътствани от отток, хиперпигментация и фиброзиране на меките тъкани. Най-често се засят долните крайници, около глезените и вътрешната страна на подбедрицата.

  • Декубитални рани

Локализирано увреждане на кожата и подлежащите меки тъкани. Обикновено се получава при притискането им между костна подложка и твърда повърхност.

Този вид рани могат да се появят както при млади така и при възрастни индивиди. Най-често се асоциират с продължително болнично лечение довело до залежаване на пациента на легло, намалена физическа активност, недохранване и влошена хигиена.

  • Диабетни рани (невропатични)

Този вид рани са резултат от системно увеличените нива на кръвната захар (хипергликемия) при диабет. Продължителната хипергликемия води до увреждане на периферните нерви ( диабетна невропатия), което се изразява в намалена чувствителност, суха кожа, понякога до промяна в свода на ходилото и променена походка.

Диабетната невропатия води до образуването на язви, най-често по механизма на повтарящи се микротравми от продължително ходене с неудобни обувки, случайно наранявания в ежедневието, оставащи незабелязани поради намалената чувствителност.

Лечение

  • Значение на бактериалната контаминация. Биофилм.

Бактериален биофилм (ББФ) в хроничните рани представлява "мембрана" образувана от микроорганизми, които се свързват към основата на раната. По този начин те са изключително устойчиви, трудно се премахват и водят до забавяне в оздравителния процес на раната.

  • Хирургична обработка - Дебридман

Хирургична обработка на раната се състои в отстраняване на нежизнената (некротична) тъкан от повърхността на раната, отваряне и дрениране на гнойници ( абсцес ) или други нежизнени структури. По този начин се поставя начало на оздравителния процес и се намалява бактериалния товар на раната.

  • Превръзки - концепции, видове, показания, приложение

Локалното лечение с превръзки е важен елемент в оздравителния процес на раните. Изборът на подходяща превръзка може да повлияе благоприятно и да ускори заздравяването на раната. Съществуват различни видове превръзки, като всяка една има своите предимства/недостатъци. За съжаление няма един вид превръзка, която да се използва във всички ситуации. Видът на използваните превръзки трябва да бъде индивидуализиран въз основа на характеристиките на раната и етапа от оздравителния процес.

Основната цел на превръзките е да контролират нивото на влага върху и около раната. Раната трябва да е достатъчно влажна, за да стимулира оздравителния процес на раната, но излишният ексудат трябва да се премахва далеч, за да се предотврати мацерация на околната здрава тъкан.

  • Терапия със система за поддържане на отрицателно налягане (NPWT)

Това е система съставена от: - пореста гъба, която се поставя върху раната и се херметизирана с подходяща превръзка; - след което се включва към специална помпа, която създава и поддържа отрицателно налягане над раната. По този начин се стимулира развитието на гранулационна тъкан и се ускорява зарастването на раните . Този метод също е много подходящ за подготовка на рани за последваща реконструктивна операция.

Хроничните рани поставят голямо предизвикателство към лекуващия екип независимо от подлежащата етиология. Лечението им е многоетапен и продължителен процес, който включва както третирането на основното медицинско заболяването, така и осигуряване на оптимални условия за зарастване на раните , чрез подходящи превръзки.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се