Кои 5 типа хора са потенциални самоубийци?

8427
Кои 5 типа хора са потенциални самоубийци?

Докато самоубийството на Робин Уилямс дойде като една нещастна изненада за семейството му, приятелите и членовете на широката общественост са убедени, че някои аспекти на неговата личност може да са послужили като предупреждение за преждевременната му смърт. Изключвайки неговата история около депресията и пристрастяването му, някои експерти са съгласни__, че комедийните способности на Уилямс са били предупредителни признаци за депресия и биполярно разстройство, поддържано от фасада на тъжен клоун.__ Има някои други личностни черти на хората, които могат да покажат знаци на депресия, и доколко са склонни към самоубийство.

1. Пушачите

Изглежда, че пушенето може не само да влоши физическото ни здраве, но и психическото. Изследователи от Училището по медицина във Вашингтон са забелязали, че повишаването на данъците на цигарите съвпада със спад в процента на самоубийствата, така че те решават да се обсъди евентуалната връзка с тези статистики. Използвайки данни от Националния център за здравна статистика, изследователският екип първо разглежда колко самоубийства са извършени от хора, които се определят като пушачи. Втората част от техния анализ се фокусира върху броя на сучаи в държави с агресивни политики за борба с тютюнопушенето. За всеки долар увеличение на данъците на цигари всяка година процентът на случаи е намалявал с 10%.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ние наистина трябва да погледнем по-отблизо на последиците от тютюнопушенето, не само за физическото здраве, но и по отношение на психичното , казва ръководителят на изследването д-р Ричард А. Гръца. Тютюнопушенето влияе на депресията и увеличава зависимостта от други вещества. Ние не знаем как пушенето оказва тези ефекти, но цифрите показват, че явно са свързани. Никотинът е правдоподобен кандидат за разясняване на връзката между тютюнопушенето и риска от самоубийство. Както при други лекарства - хроничната му употреба може да допринесе за депресия или тревожност.

2. Тийнейджъри, които страдат от сътресение

Страданието от травматично увреждане на мозъка може да увреди здравето на подрастващия тийнейджър, но може също така да е свързано с влошено психологическо и емоционално състояние. Едно скорошно проучване, проведено в болница "Свети Михаил" в Онтарио, установява, че тийнейджърите, които изпитват подобно състояние, са изложени на повишен риск от преждевременна смърт, най-вече поради самоубийство. При тийнейджъри, които са получили сътресение, е три пъти по-вероятен опитът за посягане над собственния живот, два пъти по-вероятно да бъдат обект на тормоз в училище, а и е доста по-вероятно да се обадят за помощ или да им бъдат предписани лекарства за лечение на тревожност (депресия) в сравнение с тези, които не страдат от сътресение.

3. Музиканти

Личната история за злоупотреба с наркотици и фамилната анамнеза с наличието на самоубийство във фамилията при Кърт Кобейн бяха посочени като рискови фактори за евентуалното му самоубийство, но не много експерти по психология пожелаха да рискуват своята кариера, предполагайки, че именно фактът, че е музикант, е от най-голямо значение.

Стив Сак, директор на Центъра за изследвания и самоубийства, професор в Wayne State University, обяснява, че процента на самоубийствата сред музикантите е три пъти по-висок от текущия среден за страната. Въпреки че в много проучвания се твърди, че и други артистични професии като писатели, актьори, художници и са склонни към депресия и мисли за самоубийство, музикантите са склонни да останат незабелязани.

4. Възрастни с аутизъм/Синдром на Аспергер.

Попадайки под шапката на разстройства от аутистичния спектър (ASD), синдромът на Аспергер е състояние, което кара хората да страдат от социално увреждане, трудности в общуването и ограничителни / повтарящи се поведения. Неотдавнашното изследване на населението на Обединеното кралство разкри, че при хората с Аспергер са девет пъти по-вероятно да имат мисли за самоубийство и мнозина дори имаи опит за самоубиване в някакъв момент от живота си. Невъзможността да се социализират или да се свържат с други хора се счита за фактор, допринасящ за суицидни мисли.

5. Осиновени тийнейджъри

В резултат на настаняването в институционална среда в ранна възраст, много осиновени тийнейджъри могат да показват признаци на депресия, както и различни психични разстройства, както и злоупотреба с наркотични вещества. Едно скорошно проучване, обхващащо над 1200 тийнейджъри, живеещи в Минесота, разкрива, че 47 от 56-те суицидни опити са извършени от тези, които са били осиновени. Шестнадесет от приетите тийнейджъри, които са опитали да се самоубият, са момчета и 31 са момичета. Сред 692 приети тийнейджъри, включени в проучването, по-голямата част страдат от редица поведенчески проблеми като семейни раздори, академична неангажираност, лошо настроение. Изненадващо, но изследователският екип свързва мислите за самоубийство с психологически черти, наследени от биологичните родители. Това включва и психиатрични разстройства и злоупотребата с наркотични вещества, а не с проблеми с родителите, които са ги осиновили.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

БОТОКС на зона по избор от Лазерен център PULSAR!
-37%
300,00 лв.
190,00 лв.
Пакет от хормонални изследвания за жената:FSH, LH, Пролактин, Тестостерон и Естрадиол, от СМДЛ "МиЛаб", за 52 лв.
-20%
65,00 лв.
52,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се