Кои показатели в кръвните изследвания отразяват здравето на сърцето?

10122
Кои показатели в кръвните изследвания отразяват здравето на сърцето?

Кръвните изследвания отчитат показатели които отразяват здравето на сърцето. Например високите нива на лош холестерол в кръвта могат да бъдат знак за повишен риск от сърдечен удар. Други вещества в кръвта могат да помогнат на Вашия лекар да определи дали имате сърдечна недостатъчност или сте изложени на риск от натрупване на мастни отлагания (плаки) по стените на артериите (атеросклероза).

Един кръвен тест сам по себе си не определя риска от сърдечни заболявания. Най-рисковите фактори за сърдечни заболявания са тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високия холестерол и диабета. Някои от кръвните изследвания които лекарите използват за диагностициране и контрол на сърдечни заболявания са:

Тест за холестерол. Наричан още липиден профил измерва количеството на холестерол и триглицериди в кръвта. Нивата на тези показатели могат да покажат риска от сърдечен удар или друго сърдечно заболяване.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тестът обикновено включва измервания на:

Общ холестерол. Това е количеството на съдържанието на холестерол в кръвта. Високото ниво може да увеличи риска от сърдечни заболявания. В идеалния случай нормалната стойност на общия холестерол трябва да бъде до 5,2 mmol/L.

Липопротеин с ниска плътност. (LDL-холестерол). Понякога наричан лош холестерол. Твърде много LDL холестерол в кръвта води до натрупване на плака по стените на артериите което намалява притока на кръв. Тези отлагания на плаката понякога се разкъсват и водят до големи проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Нивото на LDL холестерол трябва да бъде по-малко от 3,4 mmol/L. Желаните нива са под 2,6 mmol/L особено при диабет или анамнеза за сърдечен удар, сърдечен стент, операция на сърдечен байпас или друго сърдечно или съдово състояние. При хора с най-висок риск от сърдечни пристъпи препоръчителното ниво на LDL е под 1,8 mmol/L.

Липопротеин с висока плътност (HDL-холестерол). Така нареченият добър холестерол, защото помага да се пренася LDL (лошия) холестерол, поддържа артериите отворени и кръвта тече по-свободно. За мъжете нивото на HDL холестерол трябва да бъде над 1,0 mmol/L. Жените трябва да се стремят към HDL над 1,3 mmol/L.

Триглицериди. Триглицеридите са друг вид липиди в кръвта. Високите нива на триглицериди обикновено означават, че редовно поемате повече калории, отколкото изгаряте. Високите нива могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Нивото на триглицеридите трябва да бъде по-малко от 1,7 mmol/L.

C-реактивен протеин (CRP). Протеин който черният дроб произвежда като част от отговора на тялото на нараняване или инфекция, което причинява възпаление в тялото. Възпалението играе основна роля в процеса на атеросклероза. С високочувствителните CRP (high-sensitivity-CRP) тестове помагат да се определи риска от сърдечни заболявания преди да имате симптоми. По-високите нива на hs-CRP са свързани с по-висок риск от сърдечен удар, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Тъй като нивата на CRP могат да бъдат временно повишени от много ситуации като настинка или продължително възпаление тестът трябва да се направи два пъти, през две седмици. Нивото на hs-CRP над 2,0 (mg/L) показва по-висок риск от сърдечни заболявания.

Комбинирането на hs-CRP тест и други резултати от кръвни изследвания с рискови фактори за сърдечно заболяване дава на Вашия лекар картина за цялостното здравословно състояние на сърцето. Лекарят ще определи дали може да се възползвате от изследването на hs-CRP, за да прецени по-добре риска от сърдечен удар или инсулт. Статините или лекарствата понижаващи холестерола могат да намалят нивата на CRP и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Липопротеин А. Вид LDL холестерол. Нивата му се определя от Вашите гени и обикновено не се влияе от начина на живот. Високите стойности може да са знак за повишен риск от сърдечни заболявания. Вашият лекар може да назначи тест, ако вече имате атеросклероза или сърдечно заболяване, но изглежда, че иначе имате нормални нива на холестерол. Или ако имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване в ранен стадий, внезапна смърт или инсулт.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПКК С ОТСТЪПКА ТУК!

Плазмени серамиди. Този тест измерва нивата на серамиди в кръвта. Серамидите са липиди. Произвеждат се от всички клетки и играят значителна роля за растежа, функцията и в крайна сметка смъртта на много видове тъкани. Серамидите се транспортират през кръвта чрез липопротеини и са свързани с атеросклероза. Три специфични серамиди са свързани с натрупването на плака в артериите и инсулиновата резистентност което може да доведе до диабет тип 2. Високите нива на тези серамиди в кръвта са признак за по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания в рамките на една до пет години.

Натриуретични пептиди. Неврохормони които се произвеждат главно от сърцето. Мозъчен натриуретичен пептид наричан още B-тип натриуретичен пептид (BNP) е протеин който произвежда сърцето и кръвоносните съдове. BNP помага на тялото да елиминира течностите, отпуска кръвоносните съдове и отстранява натрий чрез урината. Когато сърцето е увредено тялото отделя високи нива на BNP в кръвта, за да се опита да облекчи напрежението на сърцето.

Едно от най-важните приложения при изследване на BNP е да се определи дали задухът се дължи на сърдечна недостатъчност. Нормалните нива на BNP варират в зависимост от възрастта и пола и дали сте с наднормено тегло. За хора които имат сърдечна недостатъчност установяването на BNP може да бъде полезно и бъдещи тестове да бъдат използвани за преценка колко добре работи дадено лечение.

реклама
Вариантът на BNP наречен N-терминален BNP също е полезен за диагностициране на сърдечна недостатъчност, оценка на риска от сърдечен удар и други проблеми при хора със съществуващо сърдечно заболяване. Самото високо ниво на BNP не е достатъчно за диагностициране на сърдечен проблем. Вашият лекар ще вземе предвид рисковите фактори и други резултати от кръвните изследвания

Тропонин Т. Протеин който се намира в сърдечния мускул. Измерването нивата на този протеин става с помощта на високочувствителен тропонин Т тест. Помага на лекарите да диагностицират сърдечен удар и да определят риска от сърдечно заболяване. Повишеното ниво на тропонин Т е свързано с по-висок риск от сърдечно заболяване при хора които нямат симптоми.

https://www.mayoclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се