Кои са причините за загуба на обоняние и фантомно възприятие на вкуса

5780
Кои са причините за загуба на обоняние и фантомно възприятие на вкуса

Загубата на усещане за вкус може да се отнася до частична или пълна загуба на вкус. Хората могат също да използват тази фраза, за да опишат типично неприятен вкус. Много медицински проблеми могат да доведат до загуба на вкус. Някои от тези проблеми са безобидни докато други може да изискват диагностициране от лекар. Видът на лечението ще зависи от основната причина.

Причини

Редица медицински състояния могат да причинят неприятно или загубено усещане за вкус.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-често срещаното разстройство на вкуса е фантомното възприемане на вкуса.

Човек с това разстройство ще има силен, продължителен вкус в устата си дори когато устата е празна. Вкусът често е неприятен и може да притъпи вкуса на храните по време на хранене. Може да се появи заедно с постоянно усещане за парене в устата.

Видове фантомно възприятие на вкуса

Агевзия. Пълна загуба на чувство за вкус, което може да направи човек неспособен да открие никакъв вкус. Въпреки това е рядко състояние. Проучване от 2016 г. изчислява, че само 3% от хората, които изпитват загуба на чувство за вкус имат истинска агевзия.

Дисгеузия. Причинява постоянен вкус в устата, който може да маскира други вкусове и да направи вкуса на всички храни еднакъв. Хората с дисгевзия често казват, че вкусът има специфични характеристики, описвайки го като: гранясал, кисел, солен, метален.

Хипогевзия. Термин за частична загуба на един вид вкус. Човек с хипогевзия може да не е в състояние да открие един от ключовите вкусове: горчив, кисел, солено, сладък, пикантен вкус. Езикът не е единственият чувствен орган, който играе роля за вкуса. Вкусът е по-сложно усещане, което включва езика, гърлото, покрива на устата и носа. Обонянието значително влияе върху това как човек вкусва храната.

Аносмия. Медицинският термин за загуба на обоняние. Човек може да има частична или тотална аносмия, което може да го накара да мисли, че е загубил чувството си за вкус. Причините за нарушения на вкуса и загуба на вкус включват:

 • инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка инфекции на синусите инфекции на средното ухо
 • лоша хигиена на устната кухина
 • проблеми със зъбите като гингивит
 • излагане на някои химикали като инсектициди
 • операции на устата, гърлото, носа или ухото
 • наранявания на главата
 • лъчева терапия за рак в тази област на тялото

Причините за нарушения на обонянието включват:

 • остаряване
 • пушене
 • израстъци в носните кухини
 • състояния, които засягат нервната система като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон

Някои лекарства също могат да повлияят на способността за вкус:

 • противогъбични лекарства
 • макролиди, които могат да лекуват някои видове инфекции
 • вид антибиотик
 • инхибитори на протонната помпа
 • инхибитори на ангиотензин - конвертиращия ензим
 • инхибитори на протеин киназа
 • Инхибитори на HMG-CoA редуктазата (статини)

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Диагноза

Лекарят ще изследва гърлото, за да търси признаци на възпаление. Вкусовите разстройства не са необичайни. Някои експерти изчисляват, че до 15% от възрастните може да имат проблеми с вкуса или обонянието, въпреки че мнозина не търсят лечение.

Специалистите отоларинголози могат да диагностицират и лекуват както нарушения на миризмата, така и вкуса. Тези лекари са специализирани в разстройства, които засягат ухото, носа и гърлото, както и състояния свързани с главата и шията. Лекарят може да търси израстъци в устата или носа, да проверява дишането на човек и да търси други признаци на инфекция. Също така ще вземе под внимание медицинската история и ще попита за употребата на наркотици и възможното излагане на токсични химикали.

Лекарят също така ще иска да изследва устата и зъбите на човек, за да провери за признаци на заболяване и възпаление.

За да помогне за диагностицирането на загубата на вкус лекарят може да приложи определени химикали директно върху езика или да ги добави към разтвор, който се попива в устата. Реакцията на пациента към тези химикали може да помогне за идентифициране на засегнатия аспект на вкуса.

Може да отнеме време, за да се идентифицират както видът на сензорна загуба, който човек преживява, така и основното състояние, но правилната диагноза е важна стъпка към правилното лечение.

Лечение

Основното състояние причиняващо загубеното чувство за вкус ще определи възможностите за лечение. В прости случаи като тези в резултат на обикновена настинка или грип лекарите обикновено изчакват докато инфекцията отшуми. В повечето случаи усещането за вкус трябва да се върне, след като болестта изчезне.

За хора с бактериални инфекции като инфекции на синусите или средното ухо лекарите могат да препоръчат антибиотици.

Лечението на по-сериозни проблеми, като разстройства на нервната система или наранявания на главата ще изисква индивидуален план за лечение.

Домашни средства

В много случаи човек може да предприеме малки стъпки у дома, за да подобри чувството си за вкус, включително:

 • отказване от тютюнопушенето
 • подобряване на хигиената на зъбите чрез четкане, почистване с конец и ежедневна употреба на медикаментозна вода за уста
 • използване на антихистамини без рецепта за намаляване на възпалението в носа

Проблемите в устата, носа и дори ушите могат да доведат до частична или пълна загуба на чувството за вкус. Лечението на основното състояние трябва да направи симптомите да изчезнат. От съществено значение е да работим в тясно сътрудничество с лекар, за да идентифицираме и лекуваме основния проблем.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се