Косопад – какви са най-честите причини? Как да се справим?

12458
Косопад – какви са най-честите причини? Как да се справим?

Косопадът е проблем, който плаши всеки човек, от естетична гледна точка - най-вече жените. Нормално човек губи между 50 и 100 косъма дневно. Всеки един косъм расте между 2 и 6 години, като преминава през няколко фази. Накрая на своя жизнен цикъл, всеки косъм има период на покой, който трае близо 100 дни, след което той пада. Така винаги около 5-10% от косата се намира в състояние на покой, след което тези косми ще паднат. Косменият фоликул прави пауза от 1-2 месеца, след което дава началото на нови косми. По този начин се регенерира косата и това е един абсолютно нормален процес.

Има моменти, в които косата започва да пада доста по-обилно от нормалното и това може да бъде резултат от много причини:

Есен.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Учени са доказали, че най-голям процент от косата се намира в период на покой през късна пролет и началото на лятото. Това означава, че след 50-100 дни следва опадване на космите, които са били в тази фаза на развитието си. Освен това през лятото косата и кожата са изложени на вредни въздействия като слънчеви лъчи, вятър, морска вода и т.н. Допълнителното количество косми предпазва скалпа от вредности и поддържат доброто здраве на кожата на главата. Това означава, че есенният косопад не бива да ни плаши, защото когато е умерен е в рамките на напълно физиологични процеси.

Дефицитно хранене.

Кожата и кожните придатъци (косми и нокти) са изградени от епителни клетки, които се делят и подновяват най-бързо в човешкия организъм. Именно затова когато има дефицит на важни хранителни вещества и елементи, страдат първо те. Дефицитът на белтъци, ненаситени мастни киселини, цинк, желязо могат да бъдат предпоставка за развитието на косопад. Освен това съпътстващ симптом ще бъде сухият скалп и сухата кожа по цялото тяло.

Заболявания.

Разбира се, че косопадът може да бъде в резултат на заболявания на организма. Хормоналният дисбаланс е много честа причина за появата му. Ниските нива на прогестерон и високите нива на естроген водят до състояние наречено естрогенна доминантност, за което е характерен косопадът. Също така повишените андрогени (мъжки полови хормони) могат да доведат до опадване на косата. Такова гинекологично състояние е поликистозата на яйчниците. Промените в щитовидните хормони също имат подобни последствия - хипо- и хипертиреоидизъм.

Бременност.

реклама

По време на бременност косата пада много по-малко от нормалното. Това е така заради високите нива на прогестерон - хормонът, който още се нарича "пазител на бременността". След раждането голяма част от космите на главата преминават във фаза на покой, което означава, че след 2 месеца ще започне опадване на по-голямо количество.

Медикаменти.

Използването на някои лекарства могат да предизвикат косопад. Това са най-вече цитостатиците - медикаменти използвани при злокачествени процеси. Тъй като те нямат избирателност, убиват всички бързо делящи се клетки. Такива са както раковите, така е епителните - кожа, коса, лигавица на стомашно-чревен тракт и др.

Психо-емоционален и физически стрес.

При стресови ситуации се отделят редица хормони от надбъбрека, а при продължително напрежение, този процес е непрекъснат. Това означава, че стресът влияе на хормоналния баланс в организма, а от там и на редица метаболитни процеси.

Как да се справим?

Може да помогнем на косата и скалпа чрез обогатени маски и продукти веднъж седмично, пълноценно хранене, прием на допълнителни витамини и минерали, спокоен и жизнерадостен дух. Първата стъпка е да бъде установена причината - заболяване, стрес, хранене, медикаменти, ако въобще има такава. Пак напомняме, че може да става въпрос и за напълно физиологичен процес. След като се премахне причина, косопадът ще спре.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се