Кратка история на избелването на зъби

4729
Кратка история на избелването на зъби

ТЪРСЕНЕТО НА БЕЛИТЕ ЗЪБИ ЗАПОЧВА ПРЕДИ 4000 ГОДИНИ

Древните египтяни са били известни със своите техники за разкрасяване. Те със сигурност са се опитвали да намерят най-добрия начин за избелване на зъби. Преди около 4000 години, те са използвали паста от винен оцет и смляна пемза да избелят зъбите си, използвайки тънки пръчици. За тях белотата на зъбите е била критерии за мястото им в обществото и богатството им.

Да си миете зъбите с пръчки не звучи забавно, но въпреки всичко египтяните са били по-добре от римляните. Древните римляни използвали урината за избелване на зъбите. За щастие, хората по-късно открили, че всъщност амоняка в урината избелва и така тази практика е изоставена.

И така стигаме до бръснарите. Преди зъболекари, бръснарите се грижели за здравето на устната кухина на всеки. Там не са използвани много стоматологични средства за защита на зъбите, така че бръснарите в повечето случаи просто изваждали проблемните зъби. Те също избелвали зъбите, нанасяйки азотна киселина. Този процес бил изключително неприятен и в същото време много повреждал емайла на зъбите, което от своя страна ги е правело много по-податливи на кариеси.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В ЗОРАТА НА МОДЕРНОТО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

__В НАШИ ДНИ__През 1980 г., зъболекари попаднали на нова техника. Те забелязали, че водородният пероксид, който са използвали за лечение на венците, също така избелва и зъбите. Тогава са разработени специални гелове за избелване на зъбите, като избелването на зъбите се превръща в най-популярната козметична стоматологична процедура и до днес.

В 21 век вече има високотехнологични роботи за избелване със светлина. Системата е базирана на прецизното филтриране на ултравиолетовите лъчи, в резултат на което се получава сноп от студена синя светлина, която прониква дълбоко в зъбните структури без никакви странични ефекти и болка. Зъбите стават с до 15 нюанса по-бели само за 40 минути, като цената на подобен тип избелване в България е около 600 лв.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се