Мамографията може да намали смъртните случаи от рак на гърдата с 28%

5284
Мамографията може да намали смъртните случаи от рак на гърдата с 28%

При последните изследвания в областта на мамографията и по-специално дали опасностите от нея не надхвърлят ползите, експертите стигат до заключението, че уредът всъщност може да намали шансовете ти за смърт от рак на гърдата с близо 30% и че националните кампании, подканващи за този вид преглед, трябва да продължат. Дебатът за стойността на мамографията е доста разгорещен в последните години. Британско проучване през 2012 г. гласи, че за всеки спасен живот благодарение на изследване чрез мамография, около три други жени са излишно тествани за рак.

През февруари канадски учени публикуват резултати от изследвания, проведени с жени в продължение на повече от две десетилетия, и отново се обединяват около тезата, че мамографията не намалява процента смъртност от рак на гърдата. В ново обстойно проучване обаче изследователите проследяват живота на всички норвежки дами на възраст 50-79 год. в периода между 1986 г. и 2009 г. Около 76 процента от тези, подложени на мамография, наистина минават на този преглед, спонсориран от държавата.Учените изчисляват, че една на всеки 368 жени, е спасена от рак на гърдата и че сканирането намалява смъртните случаи с около 28% - цифра, сходна на тези, които много други проучвания за мамография дават. Мамограмите имат известна полза, но проблемът е , че сканирането е толкова чувствително, че улавя и туморите без злокачествен потенциал, казва Ларс Ватен, един от авторите на изследването на Норвежкия университет за наука и технологии.Ватен казва, че подобрения в лечението на рак на гърдата също бяха понижили нивата на смъртност в развитите страни, което прави мамографията по-незначителна, тъй като дори и ракови образувания, уловени по-късно, понякога все още могат да бъдат лекувани. Той твърди, че ползите от правенето на мамография оправдават националните програми за сканиране, но жените трябва да получават повече информация за потенциалните вреди като излишно лечение, операции и химиотерапия.

В много страни от Западна Европа жените се подлагат на мамография на всеки две години от 50 до 70-годишна възраст. В САЩ, политиката на правителството включва препоръчване на началото на този вид прегледи при навършването на 50 години, а Американското общество за борба против рака препоръчва ежегодни изследвания чрез мамограми от 40-годишна възраст.Да ви кажа, неподлагането на мамография вероятно е свръхреакция, но ние сме все по-сигурни, че мамографията все пак крие рискове, казва Ръсел Харис от Университета на Северна Каролина.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Той застава зад твърдението, че възможността мамография да намалява смъртните случаи от рак на гърдата с почти 30 на сто е надценена поради несигурността в модела. Мамографията е нещо, за което на жените трябва да се даде възможност за избор и личностна преценка, предхождани от правилните разяснения по темата, заявява Харис.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се