Може ли стомашните проблеми да причинят болка в долната част на гърба

19265
Може ли стомашните проблеми да причинят болка в долната част на гърба

Подуване на корема и болки в гърба са широко разпространени оплаквания с много възможни причини. Могат да бъдат неприятно и плашещо усещане когато се появят заедно. Въпреки това най-честите причини за болка в гърба и подуване на корема обикновено се дължат на сравнително безобидни основни фактори.

Въпреки, че болките в гърба и подуването на корема са доста често срещани симптоми добре е да посетите лекар, ако продължат повече от няколко дни. Независимо, че най-честите причини за болки в гърба и подуването на корема са сравнително безобидни в някои случаи причините могат да бъдат животозастрашаващи.

Чести причини за болки в гърба и подуване на корема

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-вероятните причини поради които може да се появят болки в гърба и подуване на корема:

 • хормонални промени
 • бременност
 • наранявания на гърба
 • газове и стомашно-чревни проблеми
 • стрес
 • инфекция на пикочните пътища

Лекарят ще провери за тези състояния преди да потърси нещо по-сериозно.

Хормонални промени. Хормоните са химическите пратеници на тялото. Докато нивата на хормоните се колебаят те могат да повлияят на начина, по който тялото се държи. И двата пола са уязвими към хормоналните промени. Много жени изпитват болки в гърба или спазми с подуване по време на или непосредствено преди менструалния цикъл. Ако симптомите следват предсказуем модел и не причиняват сериозни проблеми, обикновено няма за какво да се притеснявате.

Хората, подложени на хормонална заместителна терапия (ХЗТ), също могат да получат подуване на корема и болка. Те трябва да обсъдят тези симптоми с лекар.

Бременност. Понякога бременността причинява подуване на корема, запек и газове. Това е особено в края на бременността когато матката започва да компресира органите.

Допълнителното тегло в предната част на тялото също може да постави напрежение на гърба и бедрата. При бременност трябва да се съобщи на лекаря или акушерката за всички симптоми които са налице, тъй като всякакви състояния или проблеми, които бременната жена изпитва могат да засегнат бебето. Повечето причини за подуване на корема и болки в гърба при бременност са безобидни и обикновено се изясняват след раждането.

Травми на гърба. Широк спектър от наранявания на гърба вариращи от незначителни мускулни навяхвания и напрежения до по-сериозни състояния като дискова херния може да причини болка в гърба. Понякога болката от дискова херния се насочва към други области на тялото включително корема и може да създаде необичайни усещания като издуване.

Газови и стомашно-чревни проблеми. През повечето време газовете не са нищо повече от неприятно досадно усещане. От време на време предизвикват силна болка която кара целия корем да се чувства пълен и изнежен. Тази болка може да се насочна към гърба причинявайки болки в гърба и подуване на корема. Малки стомашно-чревни проблеми като стомашни вируси, също могат да причинят интензивна болка с газове. Понякога стомашно-чревните проблеми могат да причинят мускулна болка.

Стрес. Стресът променя тялото не само ума. Интензивният стрес или тревожност могат да предизвикат както болки в гърба, така и стомашен дискомфорт включително подуване на корема. Болките в гърба често се появяват, защото някои хора, които изпитват стрес, напрягат мускулите си несъзнателно. Болката в стомаха и подуване на корема са по-чести при хора, които имат стрес, както и основно заболяване, като синдром на раздразненото черво.

Инфекции на пикочните пътища. Може да причинят болка в гърба когато се разпространят в бъбреците. Също предизвикват честа нужда от уриниране. Някои хора откриват, че се чувстват сякаш трябва да посетят тоалетната веднага след като са били там. Това усещане може да се чувства като подуване на корема, болка или натиск. Тежките бъбречни инфекции също могат да причинят повръщане, което води до подуване на корема.

Следните проблеми също могат да причинят болка в гърба и подуване на корема, но са много по-редки:

 • гръбначни наранявания и разстройства
 • рак на панкреаса
 • чернодробни нарушения
 • аневризми на коремната аорта
 • сериозни стомашно-чревни разстройства като перитонит и непроходимост на червата

Тези състояния изискват бързо лечение. Всеки, който изпитва силна болка или който смята, че е изложен на риск от някоя от тези причини трябва незабавно да се обърне към лекар.

Кога да посетите лекар

В много случаи двата симптома не са свързани. Често са леки и отминават сами. Например хората с хронична болка в долната част на гърба могат периодично да изпитват газове, което прави корема боли и болката в гърба. Посетете лекар, ако болката не отшуми сама по себе си след няколко дни.

Посещение на спешното се изисква:

 • ако ако болката е непоносима и се появява внезапно
 • болката е придружена от кървене от ректума
 • тежко медицинско състояние като чернодробна недостатъчност
 • сериозно нараняване например на гръбначния мозък

Посетете лекар ако:

 • има треска заедно с болката
 • болката се задълбочава
 • болката е различна от предишните болки на гърба или стомаха

Лечението зависи от причината, но може да включва следното:

 • лечение на инфекции и други причини
 • бактериалните инфекции бъбречни инфекции, изискват антибиотици
 • апендицит и някои други причини за подуване в коремната кухина може да се наложи операция
 • ако извънматочната бременност е причината за симптомите, бременността трябва да се премахне

Лечение на основно състояние

Преди лекар да може да лекува болката трябва да се определи причината. За да направи това лекарят може да вземе пълна медицинска анамнеза, да натисне на корема или гърба, за да идентифицира нивата и позицията на болката, да извърши кръвна работа или да направи образни сканирания на гърба или стомаха. Важно е да се лекуват всички основни състояния. Например при диабет могат да изискват инсулин или лекарства за диабет.

Някои средства с които човек може да се опита да облекчи болките в гърба и подуването на корема.

Ако симптомите се дължат на сериозно състояние проследяването от лекар е задължително. Ако проблемът е незначителен като например газове или стомашен вирус обикновено симптомите могат да се контролират у дома. Стратегиите, които могат да помогнат:

 • приемайте лекарства против газове достъпни за закупуване без рецепта
 • прилагайте електрическа възглавница на гърба или корема
 • пиийте много вода
 • почивайте достатъчно
 • практикувайте дълбоко дишане
 • може да ползвате безболяващи

Повечето случаи на подуване на корема и болки в гърба изчезват сами. Освен ако болката не е интензивна или е придружена от други тревожни симптоми. Някои от тях, например поради бъбречни инфекции или апендицит, изискват лечение, но лесно могат да бъдат излекувани с медицинска помощ. Управлението на симптомите ще изисква постоянен подход в някои случаи. Ракът, чернодробната недостатъчност и други сериозни нарушения са по-трудни за лечение. Ранната намеса и бързата медицинска помощ подобряват перспективите в тези случаи.

Не се самодиагностицирайте. Само лекар може да определи причината за болката. С навременно лечение дори сериозните и животозастрашаващите състояния могат да се подобрят.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се