Най - ефикасните етерични масла при кашлица

3306
Най - ефикасните етерични масла при кашлица

Остър бронхит определян още като настинка на гърдите е вирусна инфекция причиняваща възпаление на бронхите които пренасят въздух в белите дробове. Обикновено се причинява от вирус, но понякога може да бъде причинен и от бактерии. Острият бронхит обикновено се подобрява сам по себе си без антибиотици така, че лечението включва почивка докато се овладеят симптомите за около три седмици.

Докато лекарствата без рецепта могат да помогнат при симптоми на бронхит като кашлица и задръствания в гърдите някои хора търсят естествени алтернативи като етерични масла, за да подмогнат при облекчение на симптомите.

Обичайните масла използвани при бронхит и неговите симптоми са тези с антивирусни свойства които помагат в борбата срещу инфекцията и имат противовъзпалителни свойства. Въпреки, че много лабораторни проучвания върху животни показват, че етеричните масла могат да помогнат при кашлица и задръствания в гърдите все пак трябва да поговорите с Вашия лекар преди да започнете терапия с етерични масла.

реклама

Растителните съединения във всяко етерично масло са силни с мощно действие и могат да бъдат токсични, ако не се използват правилно. Взимайте под внимание указанията за употреба.

Етерични масла при кашлица

Етеричните масла могат да помогнат при кашлица като успокоят възпаленото гърло. Те са масла дестилирани и извлечени от растения и съдържат полезните химикали на растението от което са получени. Когато избирате етерично масло уверете се, че то е чисто етерично масло, а не просто ароматно масло което мирише приятно, а всъщност няма нито едно от ефективните съединения.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптовото масло традиционно се използва за третиране на заболявания на горните дихателни пътища като бронхит, фарингит и синузит споделят автори на изследване в което оценяват антибактериалния, противогъбичния и антивирусния потенциал на осем различни вида евкалипт.

Антимикробната активност на маслата е тествана срещу седем бактериални изолата (отделни бактериални щамове) при дисково - дифузионен метод и хранителна среда. Видът E. bicostata има най - добра антивирусна активност, но неговата активност намалява с намаляване на концентрацията на етеричното масло.

Етерично масло от здравец

Това е друго добре проучено етерично масло. Преглед на 34 рандомизирани контролирани проучвания с много малка вероятност от пристрастие проведен върху хора представляващи обща популация (на възраст от 1 до 86 години) заключава, че видът здравец P. sidoides намалява продължителността и тежестта на симптомите на кашлица без сериозни нежелани ефекти при възрастни. Положителните ефекти при децата са били по - малко ясни.

Етерично масло от бергамот

Маслото от бергамот (хибрид между кисел портокал и лимон) може да се постави в дифузер, за да помогне в борбата с инфекцията причиняваща кашлицата.

Авторите на изследването отбелязват, че към пероралната консумация на масла трябва да се подхожда с повишено внимание затова тестват антивирусната активност с дифузия на пари от масло от бергамот и тя показва 95% инхибиране на H1N1. Маслото от бергамот с концентрация 0,3% показва 100% инхибиране (инактивиране) на H1N1 (вирус на грип А), докато инхибирането за етерично масло от лавандула е 85%.

Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула (линаноол) има успокояващ ефект върху дихателните пътища и изследователите казват, че може да бъде полезно като алтернативно средство за бронхиална астма.

Изследване проведено при мишки демонстрира активността на линаноол за намаляване на възпалението свързано с експериментално индуцирана бронхиална астма (остро белодробно увреждане) при млади мишки. Подобно проучване установява, че пулверизираното масло от лавандула намалява възпалението на дихателните пътища при мишки когато те го вдишват пасивно.

Етерично масло от тамян

Маслото от тамян се популяризира като средство за намаляване на болката и подуването.

Проучване върху животни установява, че активните съставки на масло от тамян (включително α-пинен, линалоол и 1-октанол) проявяват значителни противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти когато се използват локално. Мишките третирани с екстракт от тамян показват по - бързо намаляване на отока и болката отколкото мишките третирани с разтвор извлек от тамян. Това обаче не е специално насочено към бронхита.

In vitro проучванията за антимикробна активност на растителните съединения в етеричните масла продължават да се увеличават. Изследователите отбелязват, че компонентите на 1,8 -цинеол (евкалипт) или ментол (мента) са широко използвани в експерименти с хора.

Етерични масла при задръстване на гърдите

Задръстването на гърдите се причинява от слуз в белите дробове и долните дихателни пътища. Облекчаването на задръстванията в гърдите се свежда до подпомагане на тялото да освободи слузта от белите дробове и намаляване на производството на слуз. Етеричните масла които действат като отхрачващи средства (помагат за разреждане на слузта и улесняват кашлянето) могат да бъдат особено полезни при остър бронхит.

Етерично масло от розмарин

Маслото от розмарин има много традиционни ароматни и терапевтични приложения. Проучване in vivo (проучването което се извършва е направено с цял жив организъм) тества химическия състав на маслото от розмарин срещу бактерии и ракова активност върху ракови клетъчни линии използвайки три лабораторни теста: метод за микроразреждане, анализ с багрило и колориметричен МТТ анализ.

Открити са 36 съединения включително 1,8-цинеол (23,56%) и камфен (12,78%). Маслото е ефективно срещу два бактериални щама (Staphylococcus aureus ATCC 9144 и Staphylococcus epidermidis S61) и показва насърчаване на инхибиторното поведение срещу растежа на биофилма. Биофилмът представлява един или повече видове микроорганизм които могат да растат на различни повърхности. Авторите на изследването твърдят, че маслото от розмарин може да помогне при лечението на инфекции от микроорганизми и унищожаването на раковите клетки.

реклама

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптовото масло се използва в билколечението при лечение на бронхит, инфекция на синусите и други проблеми с горните дихателни пътища. Преглед на проучване на рандомизирани контролирани плацебо проучвания открива сериозни доказателства за и__зползването на основната съставка на евкалиптовото масло (1,8-цинеол) за респираторни проблеми.__

Предклиничните проучвания както in vivo (проведени при живи организми като животни и хора), така и in vitro (проведени в епруветка или петрита за култура извън жив организъм) сравняват модели от здрави хора и пациенти с астма и при животни и съобщава за стероидоподобен инхибиторен ефект след прием на 200 милиграма 1,8-цинеолови капсули (капсули Soledum forte) три пъти дневно в продължение на 14 дни.

Етерично масло от сандалово дърво

Сандаловото дърво е основно средство за билколечение в различни култури и традиции. Например използва се в аюрведичната медицина за лечение на бронхит и в традиционната китайска медицина за лечение на гръдна болка. Продава се за третиране на инфекция на горните дихателни пътища когато се дифузира или се прилага локално.

Етерично масло от исоп

Предполага се, че исопът може да се използва за изчистване на слузта която допринася за задръстванията в гърдите и действа като средство за потискане на кашлицата, но няма достатъчно доказателства за това твърдение.

Проучване върху 32 мишки с хронична астма тества противовъзпалителния потенциал на маслото от исоп като разделя мишките на четири групи (нормални, хронично астматични, лечение с дексаметазон или глюкокортикоидни лекарства и групи за лечение с Hyssopus officinalis L.). Изследователите установяват, че мишките в групата за лечение с исоп са показали сходни резултати с наблюдаваната нормална група. Следователно може да няма ефект върху бронхит.

Етерично масло от мащерка

Етеричното масло от мащерка включва летливи растителни съединения включително тимол. Можете да намерите тимол (който е растително съединение в други билки) в препарати без рецепта за настинка и кашлица.Тимолът е токсичен за микроорганизмите, но като цяло е безопасен за хората в съществуващите препарати.

Тимолът е показал толкова обещаващи противовъзпалителни и антибактериални свойства, че е в активна съставка на лекарства съдържащи екстракти от мащерка и иглика с добавка на тимол.

Антивирусни етерични масла

Някои етерични масла могат да ни предложат естествена алтернатива в борбата с вирусите. Тези масла обикновено са остри, със силни аромати.

Всеки път когато мислите, че Вие ​​или Ваш близък може да имате вирусна инфекция говорете с Вашия лекар преди да посегнете към етеричните масла. По този начин можете да се уверите, че прилагате правилно лечениети и кое е най-доброто за Вас.

Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е добре позната съставка за грижа за кожата и красотата в редица продукти за намаляване на акне и петна. Антивирусната активност върху повърхности е добре документирана, но изследователите също са тествали маслото заедно с евкалиптово масло в аерозоли и пари, за да определят обхвата на неговите ползи. Аерозолите на двете тествани масла притежават силно антивирусно действие и са способни да инактивират вируси с ефективност над 95% в рамките на пет до 15 минути от експозицията.

Етерично масло от евкалипт

Систематичният преглед на етеричните масла при лечението или профилактиката на COVID-19 предполага, че етеричното масло от евкалипт може да бъде полезно поради доказаните и добре признати антивирусни свойства.

Изследователи проучват статии от рецензирани списания, книги, дисертации, различни пациенти и допълнителни доклади обхващащи традиционно използваните етерични масла. Стигат до заключението, че евкалиптовото масло под формата на пара с неговите първични съединения цитронелол и евгенол има бързодействащи in vitro антивирусни свойства срещу грип А.

Етерично масло от риган

Маслото от риган подобно на маслото от мащерка има значителни концентрации на антивирусни растителни съединения известни като карвакрол и тимол. Проучване in vivo тества масло от риган срещу заразени клетки и открива дозозависими свойства които спират репликацията на ХИВ клетки (инхибират растежа). Резултатите от проучването са последователни в няколко формули (различни марки) масло от риган.

Изследванията върху етерични масла са обещаващи, но трябва да се има в предвид, че in vitro проучвания върху животни и in vivo изследвания тестващи масла и техните растителни съединения в контролирани лабораторни условия не представляват напълно реални резултати.

Това означава, че има много други фактори в живота ни (включително общото здравословно състояние и чувствителността към растителни съединения) които могат да допринесат за това колко добре (или дали) етеричните масла ще бъдат полезни за конкретните респираторни проблеми при всеки. Преди да опитате терапия с етерични масла у дома говорете с лекар за персонализирана препоръка.

Как се използват теричните масла безопасно?

С толкова много налични етерични масла и смеси от етерични масла е трудно да се ориентирате откъде да започнете.

Възможно е не винаги да знаете потенциалните рискове. Етеричните масла предлагат естествена алтернатива при кашлица, но може да крият риск при тяхната неправилна употреба. Някои от същите етерични масла, използвани за облекчаване на кашлицата и задръстванията в гърдите като евкалиптово масло или масло от чаено дърво могат да бъдат дразнещи за кожата, синусите и дихателните пътища.

Етеричните масла съдържат биоактивни съставки които могат да бъдат вредни за хората, домашните любимци и растенията. Консумацията дори на малки количества може да бъде токсична, особено за деца.

Използвайте с повишено внимание и само според препоръките. Когато се съмнявате говорете с Вашия лекар.

Винаги ги дръжте далеч от деца и ги съхранявайте плътно затворени.

Безопасното използване на етерични масла включва:

  • Разреждане в базово масло: Уверете се, че смесвате етеричното масло с носещо масло като кокос, жожоба или бадем преди да го нанесете върху кожата си. Това помага да разпределите маслото равномерно и насърчава по - доброто усвояване
  • Пач - тест за алергии: Ако прилагате ново етерично масло и не знаете дали сте алергични първо направете малък пластирен тест. Ако се появи дразнене, обрив или други нежелани реакции, не използвайте маслото
  • Говорете с Вашия лекар: Ако сте бременна или кърмите говорете с Вашия лекар за това кои масла използвате, за какво се използват, цялостна безопасност и най -добрите препоръки кои масла могат да бъдат полезни за Вашите специфични симптоми или нужди
  • Знайте рисковете: Много етерични масла могат да бъдат токсични, ако се абсорбират през кожата или се поглъщат. Честите примери включват евкалипт, зимно масажно масло с камфор, етерично масло от индийско орехче. Етеричните масла могат също да взаимодействат с други лекарства или добавки

Не всяка кашлица и настинка ще реагират еднакво. Ако етеричните масла не помагат при симптомите говорете с Вашия лекар за други възможности за лечение.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се