Нарушенията в менструалния цикъл много често се дължат на хормонален дисбаланс

14857
Нарушенията в менструалния цикъл много често се дължат на хормонален дисбаланс

Менструалният цикъл е индивидуален и уникален при всяка жена. При някои е лек, при други тежък и придружен с болки, кратък, по-продължителен, обилен, редовен, но при други жени е нередовен и се наблюдават нарушения. Какъвто и да е, цикълът дава информация дали репродуктивната система на жената работи правилно или не. Най-ясният индикатор за потенциални проблеми, намиращи външен израз и в менструалния цикъл, могат да дадат женските полови хормони. За тяхната роля, различните им нива и значението им за овулацията и менструалния цикъл, ще научим от д-р Пламена Хараланова, специалист Клинична лаборатория в Медико-диагностична лаборатория Лина.

- Какво е значението на половите хормони в женския организъм и кои са основните причините за нарушението в хормоналния баланс?

- Половите хормони играят важна роля за здравето и външния вид на жената. Флуктуацията в техните нива влияе върху настроението, сексуалното желание, фертилността и овулацията. Нерядко напоследък се наблюдават различни нарушения в хормоналния баланс при жените, които имат разнообразни прояви - от нередовен цикъл и репродуктивни проблеми до ранна менопауза. Това може да се дължи на пренапрежение и стрес в ежедневието и работата, на рязка промяна в телесното тегло, на приема на някои лекарства и храни или заболявания. Някои симптоми, като главоболие, напълняване, напрежение на гърдите, задръжка на течности, депресия, прекалено окосмяване, омазняване на кожата, акне и нерегулярни маточни кръвотечения, могат да се дължат на хормонален дисбаланс.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

- Известни са различни женски полови хормони. Как можем да разберем точно кои от тях да изследваме и в кой момент?

- Определянето на нивата на половите хормони има своето място в диагностиката на редица гинекологични проблеми. Съветваме своите пациентки това да става след консултация и по преценка на специалист, който съобразно конкретния случай да прецени - кои хормони и в коя фаза на цикълa да бъдат изследвани. Това е от съществено значение при интерпретацията на резултатите.

- Каква информация ни дават тези изследвания?

- Основният женски полов хормон - Estradiol /естрадиол/, се произвежда главно от фоликулите на яйчника. Неговата продукция се стимулира от FSH /фоликулостимулиращия хормон/, който се секретира от предния дял на хипофизата в отговор на Гонадотропин рилизинг хормона, отделян от хипоталамуса. Ефектът на FSH върху яйчниковите фоликули се контролира по механизма на отрицателната обратна връзка. Ниските нива на естрадиол са сигнал за хипофизата да произвежда повече FSH. Най-ниски стойности на естрадиола се отчитат в ранната фоликуларна фаза на цикъла. Изследването на естрадиол и FSH в тази фаза на менструалния цикъл /3-5 ден от началото месечния цикъл/, дава информация дали функциониратето на връзката хипоталамус-хипофиза-яйчник е правилно или не е. В зависимост от стойностите на резултатите, специалистът може да направи заключение - дали проблемът е в яйчника или в хипофиза/хипоталамус. FSH и естрадиол се използват като ориентировъчен показател за оценка на яйчниковия резерв, като високи стойности на FSH, съчетани с ниски стойности на естрадиол, говорят за намален яйчников резерв.

По-прецизна и по-навременна оценка на резерва на яйчниците може да бъде направена чрез изследване на Инхибин В и Антимюлеров хормон. Тези изследвания обикновено се назначават на пациентки с репродуктивни проблеми преди започване на процедура по асистирана репродукция.

При жени с овулаторни проблеми е добре да се изследват и нивата на Пролактин, тъй като високите му стойности потискат овулацията, а при екстремно високи концентрации трябва да се направят допълнителни образни изследвания за изключване на хипофизарен тумор. При жени с поликистозни яйчници също може да се наблюдават завишени стойности на Пролактин. Важно е да се знае, че Пролактинът е хормон, който лесно се повлиява от напрежение, стрес, и дори от страх преди самото изследване. Необходимо е изследването да се извършва в спокойно състояние. Лутеинизиращият хормон /LH/, изследван в комбинация с FSH по време на фоликуларната фаза на менструалния цикъл / 3-5 ден/, също може да се използва в диагностиката на поликистозните яйчници, като съотношение LH/FSH над 2,0 е подкрепящ тази диагноза критерий.

Хормоналната диагностика на поликистозните яйчници включва и изследване на Testosteron /тестостерон/, DHEA-S, Androstendion /андростендион/, а също така и Insulin /инсулин/, тъй като в повечето от случаите поликистозата на яйчниците се свързва с инсулинова резистентност. Определянето на концентрациите на полов - хормон свързващия глобулин /SHBG/ може да даде полезна информация относно концентрациите на биологично активните форми на някои андрогени като тестостерон, дехидротестостерон.
Около 40-60% от тестостерона в кръвното русло е свързан здраво с SHBG, останалата част е слабо свързана с албумин, а само 2% от тестостерона е несвързан, биологичноактивен и способен да оказва своите ефекти върху организма. Колебанията в концентрациите на SHBG могат да се отразят на нивата на биологичноактивната форма на тестостерона без да са повлияни нивата на общия, изследван със стандартните тестове. Затова при състояния, свързани с клинични прояви на недоимък или излишък на андрогени, които не съответстват на нивата на тоталния тестостерон, е полезно да бъде изследван и SHBG.

- В днешно време репродуктивният проблем се превърна в сериозно изпитание и за младите жени. Освен Инхибин B и Антимюлеров хормон, кое друго изследване има съществена роля за оценка и детектиране на проблема, както и при бременност с опасност от аборт?

- При репродуктивни проблеми при жените е необходимо да се изследват и нивата на Прогестерона. Прогестеронът /Progesteron/ е стероиден хормон, произвеждан от жълтото тяло на яйчниците и основната му функция е подготовката на ендометриума за имплантация на оплодената яйцеклетка. Ако не настъпи оплождане след овулацията, нивата на Прогестерона, които достигат пикови стойности към 7-8 ден след овулацията /лутеална фаза на менструалния цикъл/, спадат и впоследствие настъпва менструалното кръвотечение. В случай на настъпила бременност, жълтото тяло продължава да прави Прогестерон, а след няколко седмици плацентата поема функцията по производството на Прогестерон, като се явява основен негов източник. Изследване на Прогестерон се назначава и за изясняване нормално ли е протекла овулацията /понякога двукратно по време на цикъла/, при стимулация на овулацията, при проблемни бременности свързани с повишен риск от аборт, за уточняване на извънменструални маточни кръвотечения и др.

Автор - диагностична лаборатория "Лина”


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се