Недостиг на желязо? 10 признака, които ще ви помогнат да го разпознаете.

628
Недостиг на желязо? 10 признака, които ще ви помогнат да го разпознаете.

Нашето тяло се нуждае от много малко количество желязо. То участва активно в метаболитни процеси, подпомага ензимите и протеините, които помагат за обмена на вещества. Основната функция на желязото е транспорта на кислород и направата на червени кръвни клетки и хемоглобин.

1. Умора.

Един от най-показателните симптоми е умората. Когато нямаме достатъчно желязо, тялото не може да направи червени кръвни телца, което довежда до анемично състояние. Първият показателно е хемоглобина, като препоръчително съдържание на хемоглобин е 14-15 гр/деци-литър. Хемоглобинът е "транспортера" на кислород до клетките в нашето тяло. Когато клетките ни не са снабдени с достатъчно кислород, усещаме чувството на умора.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В световен план 25% от населението е анемично. При децата от 0 до 5 години този процент скача до 47%.

Анемията при жените е по-разпространена поради менструалния цикъл, при който се изхвърля кръв.

2. Бледост на кожата.

Това избледняване на кожата може да се забележи по:

  • Лицето
  • Венците
  • Устните
  • Долните клепачи

Причини за липса на желязо.

Причините за недостиг на желязо може да бъдат много, като няколко от тях са:

Спазваната диета - основния ресурс на желязо можем да си набавим от животинските продукти. Тоест хората, които следват веган диета имат по-голям шанс за недостиг на желязо.

Абсорбцията на приетото желязо - ако червата ни са възпалени, то абсорбцията на желязо е намалена.

Загубата на кръв също има важна роля за количеството желязо, което нашето тяло има. Какво вече споменахме жените с по-силна менструация могат да изхвърлят кръв от порядъка от 15 до 80 мл. Освен кръвта се изхвърля и желязото, което се съдържа в нея. Това желязо трябва да бъде възобновено.

Лекарства като аспирина и антибиотиците могат да доведат до изхвърляне на кръв.

Симптом номер 3 е недостигът на въздух или лесното задъхване.

Това задъхване е породено от намалената способност на нашето тяло да пренася кислород, което намаля енергията в нашето тяло. Тялото ни компенсира чрез по-честото дишане посредством задъхването.

Анемията винаги ли се свързва с липса на желязо?

Не, анемията може да бъде породена и от генетични промени във формата на кръвните телца. Това се случва, когато те много по-лесно се унищожават и трябва да се произвеждат много повече и много по-често от тялото.

Симптом номер 4 - Учестено сърцебиене.

Както вече казахме липсата на кислород довежда до липса на енергия, тялото ни набавя този кислород чрез по-учестеното изпомпване на кръвта.

Симптом номер 5 - Студени горни и долни крайници.

Тялото приоритизира ключови структури в тялото, за да ги снабди с енергия. Като кръвта е пренасочена от крайниците към по-важните структури, като сърцето, бъбреците и дробовете.

Симптом номер 6 - Суха и изтощена коса.

Принципите са същите, както и при студените ръце, където тялото приоритизира ключовите структури и занемарява вторични, като косата и топлината в крайниците.

Симптом номер 7 - Главоболие и замаяност.

Мозъкът е само 2% от теглото, но основното потребление на енергия е точно от него. Мозъкът е с максимален приоритет - тялото пренасочва по-голямо количество кръв към мозъка, което създава това чувство на "пулсиращо главоболие".

Симптом номер 8 - Чупливи нокти.

Когато нашето тяло дълго време е било с железен дефицит, то ноктите страдат, тъй като те са от вторичната група и следователно нямат нужните минерали, които да ги заздравят.

Симптом номер 9 - Необичайни копнежи.

Пример за такъв копнеж е гризането на предмети без хранителна стойност например лед.

Симптом номер 10- Тревожност

С намаляване на енергийните депа фронталният лоб страда от тази промяна в енергийните нива, което го кара да отключи тревожни състояния.

Източник: Dr. Stan Ekberg


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се