Нов метод за безкръвно изследване на черния дроб се прилага в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

11197
Нов метод за безкръвно изследване на черния дроб се прилага в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Единственият у нас апарат "Фиброскан” прави оценка на състоянието на черния дроб чрез неинвазивно сканиране

Ново за България 10-минутно неинвазивно изследване на черния дроб извършват гастроентеролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Освен за тежестта на увреждане и степента на фиброза (уплътнение) на черния дроб изследването предоставя информация и за чернодробна стеатоза (омазняване) и е подходящо за пациенти със съмнение за хроничен вирусен хепатит, токсичен алкохолен хепатит, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, чернодробна цироза, хемохроматоза и др.

С новия софтуер за количествена оценка на натрупването на мазнини в черния дроб (чернодробната стеатоза) вече е възможно едновременното измерване както на плътността на черния дроб, така и на количеството мазнини в черния дроб. Апаратът дава оценка каква е прогресията на хроничния хепатит, има или няма чернодробна цироза, каква е степента на омазняване на черния дроб и дали това е довело до уплътняване на черния дроб.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Количествената оценка на чернодробната стеатоза при пациенти със затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет е важна както за определяне на изходното състояние, така и за многократно проследяване в хода на диетичен режим или лечение. Това спестява време и средства и позволява назначаване на по-прецизна терапия”, разказва за предимствата на новия софтуер д-р Радин Цонев, началник на отделението по

Гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Изследването се извършва посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от отлагането на мазнини в черния дроб.

Клиниката по Гастроентерология на Болница Токуда разполага с единствения за страната апарат "Фиброскан” за неинвазивна оценка на състоянието на черния дроб. Апаратът дава възможност за бързо, лесно и безболезнено диагностициране на пациенти с увреден черен дроб. Така изследванията за редица тежки заболявания, които обикновено се диагностицират трудно и дори могат да изискват вземане на биопсия, вече са възможни без необходимост от прилагане на инвазивни процедури.

Болните с хронични вирусни хепатити, чернодробна цироза, стеатоза и фиброза могат да извършат необходимите изследвания на черния дроб по преценка от специалист гастроентеролог след предварително записване в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда или на тел: 02/4034917, 02/4034950.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се