Нов тест разкрива дали имаме здравословен проблем с дебелото черво

15947
Нов тест разкрива дали имаме здравословен проблем с дебелото черво

Нов тест ще разкрива дали имаме здравословен проблем с дебелото черво. Новият скрининг тест е уникален, тъй като е кръвен и вече няма да е необходимо да се взимат проби от изпражнения или да се прави колоноскопия. Освен това новият кръвен тест ще може да се прави като част от годишните изследвания на кръвта, плануват американски специалистът.

Т. нар. "течна биопсия" ще може да покаже наличието на ракови ДНК в кръвта на пациента. Според американските лекари, одобрили вече теста, с негова помощ ще може да се открива рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е едно от най-разпространените болести в САЩ, а и не само, който ежегодно убива милиони хора по света.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За важността на откритието обяснява д-р Андрю Чан, доцент по медицина в Харвард и практикуващ гастроентеролог в Масачузетската болница. По думите му малко симптоми се появяват в ранните стадии на рак на дебелото черво, което е една от причините тези тестове за скрининг да са толкова важни.

реклама

Едно от предимствата на този тест е способността му за скрининг на 35% от хората, които не са били подложени на скрининг. За повечето от нас в областта на превенцията на рака, ние смятаме, че всеки скрининг тест е по-добро от това да няма скрининг тест, казва д-р Чан.

Д-р Чан също казва, че превенцията на рака на дебелото черво трябва да включва и промени в начина на живот като повишена физическа активност, намаляване на тютюнопушенето и диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Двама австралийски учени пък провели изследване, включващо 250 пациента, при които търсели ракова ДНК в кръвта след операция. 80% от пациентите, при които е открита циркулираща ДНК, са имали рецидиви, докато 6-8% от тези, при които не е открита циркулираща ДНК са имали рецидив.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се