Нови капки за очи топят катаракта

12765
Нови капки за очи топят катаракта

Учени от Калифорния са открили, че естествено срещащият се стероид ланостерол е в състояние да стопи катаракта и да му попречи да се върне. Той се прилага при пациенти, под формата на очни капки. Ако бъде одобрено за употреба, съединението ще бъде на разположение като неинвазивно лечение на лица с умерени форми на болестта.

Учените първо осъзнават ланостероловите блокиращи способности чрез наблюдение на две деца в Китай, които са имали наследствена форма на заболяването. При внимателно вглеждане става ясно, че децата споделят мутация, която блокира производството на стероидния ланостерол, съобщава изданието Science Alert. На техните родители също им липсва тази мутация и в резултат никога не развиват катаракта. От това наблюдение екипът стига до заключението, че стероидът трябва да играе роля в процеса на образуване.

В серия от експерименти, описани в проучване, публикувано в Nature, екип от учени изпитва ланостерола върху дарени човешките лещи и живи зайци и кучета. Резултатите показват, че ланостеролът е в състояние да свие значително размера на катаракта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Катарактата се развива, когато протеин в лещата се натрупва и предпазва от проникване на светлина в нея. Въпреки че състоянието може да бъде наследствено, като в случая на
Китайските деца, е по-вероятно да се развие при по-напреднала възраст. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, катарактата е водеща причина за слепота в света и водеща причина за загуба на зрението в САЩ. В момента, единственото лечение на практика представлява хирургично отстраняване на замъглената лещата от окото и нейната заменя с изкуствена.

Въпреки че не е съвсем ясно как работи ланостеролът, учените смятат, че стероидът предпазва протеините от "застрояване". Според Tech Times, ако се докаже, че капките работят и при хората, те биха могли да предложат неинвазивно третиране на лица с лека до умерена форма на катаракта и да служат като начин за предотвратяване на тежката или доживотна форма.

Докато операцията която се прави сега е сравнително лесна и безопасна, капките ще служат като по-лесен вариант за милиони хора, които очакват да бъдат засегнати от състоянието до 2050 година.

Въпреки че все още се тества, проучването на потениалното решение вече предизвиква вълнение. Джонатан Кинг, молекулярен биолог от Масачузетския технологичен институт, споделя, че то е най-мащабното от рода си, което е виждал от десетилетия насам.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се