Профилактиката спасява живот

5114
Профилактиката спасява живот

Медицински комплекс "Д-р Щерев” развива модерен сектор по гинекологична превантивна медицина

Да си поговорим за профилактиката....

Профилактичните прегледи са първата стъпка от намаляването на риска от фатални последици за здравето. Те помагат за ранното откриване и диагностициране. Tова, от своя страна, помага за по- доброто и ефикасно лечение. Всяко едно заболяване хванато в ранен етап е много по-лесно за третиране и лечение и може да спаси живот, категорични са специалистите от сектора по гинекологична превантивна медицина вМедицински комплекс "Д-р Щерев”.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За съжаление много често жените предприемат посещение при специалист-гинеколог едва когато даден проблем е налице. Респективно, това намалява и успеха на лечението.

Всяка една жена трябва да е спокойна за своето здраве и да е наясно с всички евентуални рискове. Водени от тази идея специализираните кабинети по онкогинекологична профилактика и по мамология в Медицински комплекс "Д-р Щерев” са с тясна насоченост към предлагането на профилактични програми към превенция на женското здраве. Особено внимание заслужават специално разработените преференциални пакети за годишна профилактика на гинекологични заболявания и за скрининг,фокусиран към борбата с рака на шийката на матката (ракът на цервикса).

Ужасяващ е фактът, че ракът на шийката на матката в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 - 45 години. Основният причинител на този вид рак в 95-99,7% от случаите е човешкият папиломен вирус (HPV). Предракови състояния (преканцерозите) и ранните стадии обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднала фаза, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Статистическите данни в България не са никак розови, което показва, че това заболяване продължава да е значим медико - социален проблем, който изисква навременна реакция.

Профилактични прегледи на промоционални цени от Медицински комплекс "Д-р Щерев”

Първата стъпка в ранното откриване и лечение e профилактиката, споделя д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог от Медицински комплекс "Д-р Щерев” и специалист, профилиран в онкогинекологичната профилактика.

Битката с рака в няколко стъпки...

Първата стъпка е така наречената първична профилактика, която включва дейности за въздействие върху външната и вътрешната среда на човека, с цел да се изключат или намалят канцерогените и предразполагащите фактори. Най-общо, тя е базирана на HPV ваксинация, която изисква национална инициирана и финансирана кампания.

Вторичната профилактика от своя страна обединява методи за откриване на злокачествените тумори в ранен стадий, или в такъв, предшестващ развитието на рак. В основата е заложена концепцията, че раковото образувание не се появява изведнъж, а е резултат на различни предшестващи изменения. Тоест, тя залага на различните видове скрининг, масов и опортюнистичен.

Комбинацията от първична и вторична профилактика може да редуцира честотата на заболяването в България.

Последната, но не и по важност стъпка е третичната профилактика. Тя е свързана с извършването на активно проследяване на вече предприетото лечение и има за цел да осигури противо-рецидивни и рехабилитационни дейности.

реклама

За сектора по превантивна медицина към Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Комплексът разполага със специализиран кабинет, който е оборудван с последно поколение стереоколпоскопски апарат с видеокамера с HD резолюция и висок клас система за ултразвукова диагностика, както и с мамологични кабинети за рентгенова и ултразвукова мамография. Също така на територията на Медицински комплекс "Д-р Щерев" има специално изградена собствена хисто-патологична лаборатория за изследване на хистологични и цитологични материали. Секторът е оборудван със специализиран процесор Thin Prep, чрез който се прилага най-новият метод за извършване на цитонамазки чрез течно базирана технология.

Прегледът в специализирания онкопрофилактичен кабинет включва снемане на анамнеза и гинекологичен статус, взимане на цитонамазка, провеждане на колпоскопско и ултразвуково изследване, по преценка от специалиста ДНК тест за HPV инфекция. Разбира се в различните случаи се предлагат различни по обхват профилактични пакети.

По думи на д-р Иван Димитров, идеята на онкопрофилактичния кабинет е именно навременното откриване на предракови състояния, а не само установяването на вече възникнал карцином. При навременно намиране и диагностициране, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим и лечим.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се