Рак на тестисите - разликата спрямо рак на простатата

44
Рак на тестисите - разликата спрямо рак на простатата

Ракът на простатата и тестисите са свързани с мъжката репродуктивна система. Те са отделни състояния които имат различни рискови фактори, симптоми и резултати. Тестисите и простатната жлеза са органи които съставляват мъжката репродуктивна система. Те имат различни роли и функции, но и двете допринасят за производството на хормони и сперма. Двата вида рак не само се срещат в различни полови органи, но имат различни рискови фактори, симптоми и разпространение. Кои са приликите и разликите между рак на простатата и рак на тестисите?

Ракът на простатата възниква когато генетичните промени причиняват растеж на ракови клетки в простатата. Втората най - разпространена форма на рак при американските мъже след рака на кожата. Простатата е малка жлеза с форма на орех в мъжката репродуктивна система. Разположена е точно под пикочния мехур, вътре в слабините. Мъжкият хормон   тестостерон   контролира функционирането на простатата. Простатата произвежда течности които се смесват със спермата от тестисите, за да направят сперма. Произвежда простатно - специфичен антиген (PSA), протеин който прави спермата водниста. Производството на сперма е важна функция на простатата, но нейните мускули също помагат за избутването на спермата в уретрата по време на секс. Простатата също превръща тестостерона в биологично активна форма наречена дихидротестостерон (DHT).

Ракът на тестисите възниква когато раковите клетки се развият в тестисите. Ракът на тестисите е необичаен и засяга около 1 на всеки 250 американски мъже през живота им. Тестисите са друга част от мъжката репродуктивна система. Те включват два малки, заоблени органа които се намират в скротума който е кожена торбичка под пениса. Тестисите произвеждат сперма и мъжки хормони включително тестостерон.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Връзка между двата вида   рак

Ракът на простатата и ракът на тестисите започват в мъжките репродуктивни органи които споделят подобни функции. Например простатата и тестисите са централни за производството на сперма. Тестисите също произвеждат тестостерон който влияе върху функционирането на простатата. Ракът на простатата е много по - често срещан от рака на тестисите. Американското онкологично общество (ACS) изчислява, че всяка година има около 248 530 нови случая на рак на простатата. Има обаче само около 9470 нови случая на рак на тестисите годишно. Ракът на простатата също причинява около 34 130 смъртни случая всяка година докато ракът на тестисите убива само около 440 души годишно. 

Прилики

Всички форми на рак са генетични заболявания. Това означава, че генетичните промени карат клетките да станат ракови където растат и се делят неконтролируемо. Първоначалната причина за рак на простатата или тестисите обаче е неясна. Тестисите и ракът на простатата споделят някои рискови фактори, като например: 

 • фамилна анамнеза за рак
 • Афроамерикански етнос
 • живеещи в Северна Америка или Европа

Има и някои прилики във възможностите за лечение на тези видове рак. Например лекарите могат да предложат бдително изчакване или активно наблюдение като вариант за лечение на рак на простатата или рак на тестисите. Това включва наблюдение на рака с редовни прегледи, за да се види дали е необходимо лечение. Мъжете които имат рак без симптоми или други медицински проблеми може да не се нуждаят от лечение. Това може да бъде добър вариант за избягване на рисковете и страничните ефекти от лечението на рак. Въпреки това лекарите могат да предложат намеса, ако състоянието се влоши. 

Хирургията е основното лечение за рак на тестисите което обикновено включва отстраняване на тестисите. Хирургията също е вариант за мъже с рак на  простатата   ** **когато туморът не се е разпространил и пациентът е в добро здраве. Други възможности за лечение на тези състояния могат да включват лъчетерапия или химиотерапия. Това са полезни подходи за ракови заболявания които са се разпространили извън първоначалното си местоположение.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПРОСТАТА С ОТСТЪПКА ТУК!

Разлики

Има няколко разлики между рака на простатата и рака на тестисите въпреки, че и двата започват в мъжката репродуктивна система. Например ракът на простатата е най - често срещан при мъже над 40 години, но ракът на тестисите е по - често срещан при мъже на възраст 20–34 години. 

Рискови фактори

Неспуснат тестис е един от основните рискови фактори за рак на тестисите. Това е мястото където единият или двата тестиса не успяват да се преместят в скротума. Други рискови фактори за рак на тестисите могат да включват HIV инфекция и висока степен на карцином in situ на тестиса.

Учените са идентифицирали няколко генни мутации които преминават през семейства и повишават риска от рак на простатата, например мутации на гените BRCA1 или BRCA2. 

Симптоми

Основният симптом на рак на тестисите е безболезнена бучка в тестисите. Други симптоми включват: 

 • подуване на тестисите
 • усещане за тежест в скротума
 • болка в тестисите, скротума или слабините
 • изнеженост на гръдната тъкан

Симптомите на рак на простатата до голяма степен засягат уринарните навици

 • слаб поток на урина
 • честа и спешна нужда от уриниране
 • събуждане за уриниране няколко пъти през нощта
 • затруднено изпразване на пикочния мехур
 • болка или парене по време на уриниране или еякулация
 • кръв в урината или спермата
 • признаци на анемия като бледа кожа болка в гърба, бедрата или таза

Диагностика

Въпреки, че лекарят може да извърши физически преглед, за да помогне за диагностицирането на двете състояния ракът на тестисите се идентифицира също чрез самоизследване спрямо ракът на простатата тъй като е по - лесен достъпът до тестисите където ракът обикновено причинява откриваеми бучки. 

Кръвните тестове за двата рака също проверяват за различни вещества. За рак на тестисите тестът проверява за алфа-фетопротеин (AFP) и бета-човешки хорионгонадотропин (β-hCG) докато тестът за рак на простатата проверява за наличие на PSA.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА PSA ТЕСТ С ОТСТЪПКА ТУК!

Усложнения

И двата вида рак могат да бъдат смъртоносни без лечение. Ракът на тестисите обаче е много лечим и има по - нисък риск от смърт. Около 1 на 5000 души умира от рак на тестисите. Ракът на простатата е втората водеща причина за смърт от рак при американски мъже като около 1 на 41 мъже умира от него. Много повече мъже умират от рак на простатата, отколкото рак на тестисите. 

Ракът на простатата също е много лечим и повечето мъже с това заболяване не умират от него.

Скрининг

Мъжете могат да извършват самоизследване, за да идентифицират рак на тестисите. Лекарят може да препоръча извършване на самоизследване на тестисите след вана или душ проверявайки всеки тестис за бучки като използвате палеца и пръстите, за да търкаляте внимателно всеки тестис за откриване на подобни на тръби структури които се свързват с тестисите и проверка за нещо необичайно като търсите бучки или подути области които дори не причиняват болка. Свържете се с лекар, ако забележите нещо необичайно върху тестисите. 

Трудно е да се идентифицира рак на простатата чрез самоизследване тъй като физическите промени са трудни за откриване без лекар или медицинска сестра. Лекарят може да препоръча определени тестове, ако пациента отговаря на рискови фактори и изпитва болка или затруднения при уриниране. Вариантите за скрининг включват: 

 • дигитални ректални прегледи при които лекар или медицинска сестра вкарват пръст в ректума, за да проверят за бучки
 • PSA тестове които измерват количеството на PSA в кръвта
 • генетични тестове които идентифицират определени гени. Те все още са в процес на клинични изпитвания

Превенция

Не винаги е възможно да се предотврати рак на простатата или тестисите. Фактори които могат да намалят риска от рак на простатата: 

 • поддържане на здравословно телесно тегло
 • редовни упражнения
 • здравословна диета
 • избягване на тютюнопушенето
 • приемане на инхибитори на 5-алфа редуктазата
 • приемане на аспирин

Медицинските специалисти обаче знаят много по - малко за факторите които могат да предотвратят рака на тестисите. Понастоящем не е възможно да се предотврати рак на тестисите. 

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се