Веган диета: Kакво трябва да знаете?

717
Веган диета: Kакво трябва да знаете?

Все повече хора решават да преминат към веганска диета, поради ползите за здравето на човека и елемента "опазване на околната среда”.

Обикновено веган диетите са богати на хранителни вещества и в същото време са бедни на наситени мазнини. Изследвания показват, че този тип диета намалява риска от заболявания на сърцето и намалява шанса от диабет тип 2. Хората, които спазват веганска диета трябва да обръщат специално внимание за набавянето на: желязо, калций, витамин В-12.

Какво всъщност е веган диета?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При веган диетата се консумират само растителни продукти, като се избягват изцяло всички животински продукти- месо, млечни продукти и яйца. За някой това е избор от здравна гледна точна, за други е просто начин на живот.

Веган диетите съдържат много: плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки и семена. Всички тези храни ще ви доставят всички нужни полезни мазнини, витамини, минерали, протеини.

Хората следващи веган диетата обаче трябва да обърнат специално внимание на желязото, протеина, калции, В-12 и витамин Д, които обикновено се набавят от животински продукти.

Веганство, Вегетарианство- Каква.е разликата?

Голямата разлика е в това, че вегетарианците консумират млечни продукти и яйца, докато веганите изключват всякакви животински продукти.

Плюсове на веган диетата.

  • Веган диетата ви дава всички важни хранителни вещества от които имате нужда, но също така ви лишават от вредните животински мазнини, които проучвания са остановили, че водят до различни заболявания.

Здравето на сърцето

  • Проучване от 2019 показва, че при повишена консумация на растителни храни и намаляването на животинските продукти се намаля риска от заболявания на сърцето при възрастните хора.
  • Животинските продукти- включващи месо, сирене, масло, са богат източник на наситени мазнини. Според Американската здравна асоциация консумацията на храни богати на наситени мазнини увеличава шанса от заболявания на сърцето и удар.

Спомагат отслабването

Хора избрали веган диетата имат по-ниско ниво на подкожни мазнини, спрямо хората следващи други диети.

Изследване проведено през 2015 година показва, че веган диетата е била по-ефикасна за сваляне на килограми сравнена с всеядна, полу вегетарианска диета. Също така веган диетата е доставяла повече макронутриенти спрямо останалите диети.

Намаля риска от диабет тип 2

Голямо проучване от 2019 година доказва, че веган диетата може да намали риска от диабет тип 2. Изследователи го отдават на високата консумация на полезни за здравето, плодове, зеленчуци, ядки зърнени и бобови култури.

Трудни за набавянето хранителни вещества

Каквото вече споменахме веган диетата има изключително много положителни качества, но един от големите проблеми е трудното набавяне на някои хранителни вещества, които най-често се добиват от животински продукти.

  • Витамин В-12. В-12 се среща основно в животински продукти. Той защитава нервната система и червените кръвни клетки. В-12 може да си набавите от специални зърнени култури, растително мляко.
  • Желязо- Желязото е важно за кръвта. Бобовете и тъмно зелените растения са добър източник на желязо
  • Калции- Калции може да си набавите от тофу, тахини
  • Омега-3 - Омега 3 е важно за зрението, мозъка и сърцето, него може дави набавите от редовната консумация на орехи.
  • Цинк- Цинкът е важен за имунната система. Него може да си набавите от бобове, мая и овес.

Източник:medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се