10 изненадващи ползи за здравето от Любовта

5020
10 изненадващи ползи за здравето от Любовта

Имам нужда от някого, когото да обичам - изпяха Бийтълсите. Любовта и здравето са вплетени по изненадващи начини. Хората са създадени за връзка, и когато са в добри отношения и са намерили половинката си, удовлетворението е огромно. Но ние не говорим за онази любов с пеперудите в корема.

Няма доказателства, че интензивната, страстна любов в началото на връзката е полезна за здравето, казва Хари Рейс, съиздател на енциклопедия на човешките взаимоотношения. Хората, които се влюбват казват, че се чувства прекрасно и мъчително в същото време. Всички тези възходи и падения може да бъдат източник на стрес.

Ние говорим за онази по-спокойна, по-стабилна форма на любов, която вече има ясни ползи за здравето. Има много хубаво доказателство, че хората, които имат дългосрочни щастливи отношения са по здрави, казва Рейс. Повечето от изследванията в тази област се правят съвместно с центрове за брака, но Рейс има предвид не само отношенията с партньора, но и тези с родители или приятели. Ключът е да се чувствате свързани с други хора, да се чувствате уважавани и ценени и да изпитвате чувство на принадлежност, казва той.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

10 изследователски твърдения, за връзката между любовта и здравето

1. По-малко посещения при лекар

Здравеопазването и човешките ресурси провеждат изобилие от изследвания върху брака и здравето. Едно от най-забележителните открития е, че женените хора имат по-малко посещения при лекари и по-кратки болнични престои от необвързаните.

Друга теория е, че хората в добри отношения се грижат по-добре за себе си. Най-добрата ти приятелка например може да те мотивира да се храниш по здравословно. Съпругът ти да пушиш по-малко и т.н. С течение на времето, тези малки промени ще доведат до по-добро здраве.

2. По-малко депресия и злоупотреба с вредни вещества

Според същите проучвания, брака и това да останете обвързани намалява депресията, както при мъжете, така и при жените. Този факт не е изненадващ, защото социалната изолация е тясно свързана с по-високите темпове на депресия. Интересното е, че бракът също допринася за намаляване на прекалената консумация на алкохол и наркотици, особено сред младите хора.

3. Понижаване на кръвното налягане

Щастливия брак се отразява добре и на кръвното налягане. Изследователите установили, че щастливо женените хора са с най-добро кръвно, последвани от необвързаните. Тези с нещастен брак са били с най-лоши резултати.

Това проучване показва жизненоважен аспект от влиянието на брака върху здравето. Това подкрепя и идеята, че и други положителни взаимоотношения могат да имат подобни ползи. В действителност, необвързаните със силни социални контакти също са имали добри резултати в изследването с кръвното налягане, макар и не както щастливо женените хора.

4. По-малко тревожност

Когато става дума за тревожност, любящите, стабилни отношения между съпрузите превъзхождат първоначалното влюбване. Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в Стоуни Брук, използвали функционални MRI - магнитно резонансни сканирания да погледнат в мозъците на влюбените хора. Те сравнили резултатите на страстно влюбени нови двойки с дългосрочно обвързани двойки. И двете групи показали активиране на част от мозъка, свързана със силна любов.

Това е зоната, която реагира на кокаин или спечелване на много пари, казва Артър Арон, един от авторите на изследването. Но има забележителни разлики между двете групи в други части на мозъка, като тази за тревожност, която при новите връзки е доста по-активна.

5. Контрол над болката

Проучването на магнитен резонанс разкрива и още нещо интересно за дългосрочно обвързаните двойки - по-активна е частта от мозъка, която държи болката под контрол. В проучване на повече от 127 000 възрастни, женените хора са по-малко склонни да се оплакват от главоболие и болки в гърба.

Едно малко проучване, допълва интригата. Изследователи подлагат 16 омъжени жени на заплахата от токов удар. Когато жените са били държани за ръка от съпруга си, те са показали по-малък отговор в областите на мозъка, свързани със стрес.

6. По-добро управление на стреса

Ако любовта помага на хората да се справят с болката, какво да кажем за други видове стрес? Изследователите казват, че има доказателства за връзка между социалното подпомагане и управлението на стреса. Ако сте изправени пред стресиращ фактор и имате подкрепата на някой, който ви обича, вие може да се справите по-добре. Ако загубите работата си, например и имате човек на когото да разчитате финансово известно време, нивата ви на безспокойствие ще бъдат в пъти по-ниски.

7. По-малко настинки

Видяхме, че любящите взаимоотношения между жена и мъж могат да намалят: стрес, тревожност и депресия - факт, който може да даде на имунната система тласък. Изследователи от университета Карнеги Мелън установили, че хората, които проявяват положителни емоции са по-малко склонни да се разболеят след излагане на студ или при наличието на грипни вируси.

8. По-бързо оздравяване

Силата на положителната връзка може да се отрази на зарастването на телесни рани. Изследователи от Медицинския център на Университета в щата Охайо установили, че раните зарастват почти два пъти по-бързо при двойки, които са в топли взаимоотношения в сравнение с тези, които демонстрират много враждебност един към друг.

9. По-дълъг живот

Все повече изследвания показват, че женените хора живеят по-дълго. Брака допринася за по-дълъг живот най-вече чрез взаимна подкрепа, финансова подкрепа, и деца, които осигуряват емоционална подкрепа. Бракът предпазва и от смърт свързана с чувство на изолация. С други думи, женените хора живеят по-дълго, тъй като те се чувстват по-обичани и свързани.

10. По-щастлив живот

Това всъщност е най-голямата полза на любовта. Едно изследване в списание за семейна психология показва, че щастието зависи повече от качеството на семейните отношения, отколкото от нивото на доходите. И така, ние имаме научни доказателства, че поне в някои отношения, силата на любовта е по-силна от тази на парите :)


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се