10 признака, при които да посетим уролог

1484
10 признака, при които да посетим уролог

Урологът е лекар специализиран в заболявания на мъжката репродуктивна система, пикочните пътища както за мъже така и за жени.

Мъжката репродуктивна система включва тестисите, простатата и пениса.

Пикочните пътища се състоят от бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Вероятно вече посещавате уролог за редовни прегледи и това е чудесно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как да разберете когато има проблем със здравето на урината, който изисква внимание от специалист?

10-те признака, които ни информират кога да посетим уролог

1. Кръв в урината. Откриването на кръв в урината може да е знак, че нещо не е наред с бъбреците или друга част от пикочните пътища и никога не трябва да се пренебрегва. Кръвта в урината може да бъде предупредителен знак за:

  • камъни в бъбреците
  • рак на бъбреците или пикочния мехур
  • увеличена простата
  • инфекция на пикочния мехур

Тъй като кръвта в урината е повече от вероятен симптом на основен проблем урологът ще предложи възможности за лечение в зависимост от това, което го причинява.

2. Болка или бучки в тестисите. Ако се изпитва болка в тестисите или се забележи необичайна бучка трябва да се посети уролог. Това са двата симптома на скротална маса, която трябва да бъде изследвана от лекар. Въпреки, че повечето скротални маси са безвредни и не изискват лечение някои може да са признак на по-сериозно медицинско състояние като рак на тестисите.

Добрата новина е, че ако се открие рано ракът на тестисите е една от най-лечимите форми. Посетете уролога си възможно най-скоро, ако почувствате внезапна болка или откриете бучка в скротума.

3. Повишено ниво на Простатно специфичният антиген (PSA). Простатно специфичният антиген или PSA е протеин, който се произвежда от простатната жлеза. Уролог ще извърши тест за PSA, за да измери нивото на PSA в кръвта. Обикновено в кръвта се открива много малко PSA. Високите нива на PSA обаче могат да бъдат признак на простатит, увеличена простатна жлеза или рак на простатата.

Ако нивото на PSA е високо, тогава вашият уролог вероятно ще предложи ректален преглед или биопсия на простатата за изследване на рак.

реклама

4. Увеличена простата. Простатата е жлеза в мъжката репродуктивна система, която е разположена под пикочния мехур и обгражда уретрата. Когато се увеличи простатата притиска уретрата и блокира урината да преминава. В резултат на това е вероятно да се изпитат симптоми като:

  • проблеми с уринирането
  • нужда от често уриниране
  • усещането, че пикочният мехур е пълен дори когато е празен

Съществуват различни хирургични, както и минимално инвазивни възможности за лечение на простатата, които вашият уролог може да препоръча, за да облекчи от тези симптоми.

5. Бъбречна аномалия. Много хора не осъзнават тежестта на бъбречните проблеми, но тези аномалии могат да сигнализират за наличие на бъбречно заболяване, както и рак на бъбреците. Бъбреците са част от системата на пикочните пътища, така че най-вероятно ще бъдете насочени към уролог за специализирано лечение, ако Вашият личен лекар открие нещо необичайно с бъбреците.

Възстановяването от бъбречно заболяване или рак е много по-успешно в по-ранните етапи, така че винаги е най-добре да бъдете диагностицирани и лекувани възможно най-скоро.

6. Безплодие при мъжете. Посещението на уролог за мъжко безплодие не трябва да Ви смущава. Ако Вие и вашата партньорка имате проблеми със зачеването тогава уролог може да диагностицира какво причинява безплодието, както и да препоръча възможности за лечение.

Освен, че причинява проблеми при опит за забременяване мъжкото безплодие може да бъде и признак на рак на тестисите. Възможно най-скоро посетете уролог, за да видите какъв е основният проблем.

7. Болезнено уриниране. Ако изпитвате болка, парене или дискомфорт при уриниране тогава има голяма вероятност пикочните пътища да са заразени. Инфекции могат да възникнат във всяка част на пикочните пътища, но една от най-честите причини за болезнено уриниране е инфекция на пикочните пътища.

Друга често срещана причина за болезнено уриниране е простатитът, който включва възпаление на простатната жлеза. Урологът може да определи конкретната причина и да препоръча целеви възможности за лечение, които да помогнат за облекчаване на тази болка.

8. Уринарна инконтиненция. Инконтиненцията на урината или неволното изтичане на урина е доста често срещано явление и няма от какво да се срамувате. Това обаче е изключително неудобно състояние и трябва да посетите уролог, ако инконтиненцията пречи на ежедневието Ви. Има пет различни вида уринарна инконтиненция и е важно да посетите уролога, за да определите какъв тип изпитвате. След това урологът може да препоръча лечение въз основа на Вашите симптоми.

9. Задържане на урина. Точната противоположност на уринарна инконтиненция задържането на урина е състояние, при което пикочния си мехур се изпразва с усилие. Ако страдате от задържане на урина, може да не успеете да изпразните напълно пикочния си мехур или изобщо да не можете да започнете да уринирате. Трудното уриниране е неудобно и дискомфортно преживяване, но липсата на възможност за уриниране изобщо е спешна медицинска помощ, която изисква незабавно внимание от уролог.

10. Сексуални проблеми за мъжете. Еректилната дисфункция (ЕД) невъзможността за постигане или поддържане на изправен пенис е един от най-често срещаните сексуални проблеми за мъжете особено с напредването на възрастта. Много мъже изпитват случайна еректилна дисфункция по време на стрес обаче честата еректилна дисфункция може да изисква професионално лечение.

Добрата новина е, че има много безопасни и ефективни възможности за лечение, които могат да Ви помогнат да управлявате симптомите си по време на сексуална активност.

Ако смятате, че изпитате никой от симптомите посетете уролог. Няма причина да се живее с дискомфорттни или смущаващи прояви особено когато може да са индикатор за сериозно състояние.

https://urologyspecialistsnc.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се