Защо мъжете над 40 години трябва редовно да посещават уролог

725
Защо мъжете над 40 години трябва редовно да посещават уролог

Ако сте мъж на 40 или повече години когато имате много други неща за които да мислите в ежедневието посещението при уролог най-вероятно не го взимате в предвид. Уролозите правят повече от лечението на простатата.

"За да се грижи за простатата, пикочните пътища и сексуалното си здраве не само за да се предпази от рак на простатата препоръчвам на всеки мъж да започне редовно да посещава уролог на 40-годишна възраст", ​​казва д-р Ерик Клайн, уролог.

В началото може да Ви е трудно да си организирате посещение при вашия личен лекар за годишни прегледи, но посещението при уролог може да направи ежедневието Ви по-добро.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как урологът може да Ви помогне

С преминаването на 40-те години проблемите с качеството на живот стават все по-важни.

"Сексуалното здраве и здравето на простатата ще играят голяма роля в това. Уролозите са експерти в управлението на тези проблеми и могат да Ви насочат към това какво да очаквате, към полезни промени в начина на живот, кога просто да наблюдавате и кога да лекувате проблем", споделя Д-р Клайн.

Увеличена простата

В края на 40-те може да започнете да изпитвате затруднения при уриниране поради увеличена простата, което е част от напредване на годините. Но твърде много посещения до тоалетната през деня и нощта могат да направят ежедневието по-затруднено и дискомфортно.

За начало урологът може да препоръча да направите някои промени в начина на живот. Това може да включва избягване на кофеин и алкохол.

Увеличената простата може да бъде лекувана с лекарства за облекчаване на симптомите или дори частично свиване на простатата. Можете също така урологът да вземе решение за минимално инвазивна процедура на част от простатата или ако е необходимо операция.

реклама

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция и намаляващото либидо не са необичайни за мъжете когато започват края на 40-те и началото на 50-те години като около 1 на 10 възрастни мъже страдат от това. Причината не винаги е физическа, но урологът може да помогне, ако е така.

"Вашият уролог може да провери хормоните Ви с обикновен кръвен тест и да предпише заместители на тестостерон, ако имате нисък тестостерон", казва д-р Клайн.

Също може да препоръча други опции като лекарства, инжекционна терапия или в някои случаи импланти на пениса.

Вазектомия

Ако вече имате деца може да се интересувате от вазектомия. Това е опция, която може да даде на вас и партньорката Ви спокойствие в сексуалния живот.

Ако смятате, че вазектомията може да е подходяща за вас бъдете сигурни, че това е безопасна и бърза амбулаторна процедура без дългосрочни рискове. Урологът може да отговори на всякакви въпроси и притеснения относно процедурата, да ви даде насоки за други форми на контрол на раждаемостта, да извърши процедурата и да Ви уведоми когато е безопасно да правите безопасен секс.

Прегледите за рак на простатата могат да спасят живот.

Единично определяне на специфичен за простатата антиген (PSA) през 40-те години може да предскаже доживотния риск от рак на простатата.

"Препоръчвам изходен PSA тест когато стигнете средата на 40-те години. Този ​​кръвен тест може да помогне за определяне на риска от развитие на рак на простатата и да покаже конкретно какво трябва да направим, за да се наблюдава в бъдеще", споделя д-р Клайн.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА PSA С ОТСТЪПКА ТУК!

Нивото на PSA в кръвта се измерва в нанограми на милилитър. Колкото по-високо е нивото на PSA, толкова по-голяма е вероятността за рак на простатата. Няколко фактора също могат да повлияят на нивата на PSA:

  • възраст
  • инфекции на простатата
  • някои медицински процедури

"Проучванията за рак на простатата могат да бъдат животоспасяващи. Редовните посещения при уролог могат да Ви накарат да се чувствате добре и да направи проблемите със стареенето малко по-лесни за справяне", казва казва д-р Клайн.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се