Как протича изследването за рак на простатата

1607
Как протича изследването за рак на простатата

Ракът на простатата е втората водеща причина за рак сред възрастните мъже в САЩ след рака на кожата. Въпреки това той е лечим особено в ранните етапи. Ракът на простатата започва в простатната жлеза, която е част от мъжката репродуктивна система. Жлезата произвежда течност, която заедно със сперматозоидите от тестисите образува сперма. Мускулните клетки в простатата играят роля в еякулацията.

Американското общество за борба с рака (ACS) отбелязва, че 1 на 9 мъже получава диагноза рак на простатата през живота си, а около 1 на 41 мъже ще умре от болестта. С лечението има голям шанс за живот.

Ракът на простатата често не дава симптоми в ранните етапи. След определена възраст лекарят може да препоръча редовен скрининг. Изследването на простатата може да помогне за откриване на рак, докато той все още е лечим дори ако симптомите липсват.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как протича изследването за рак на простатата?

Лекарят може да използва основните методи за скрининг за рак на простатата. Скринингът включва търсене на ранни признаци на заболяване при мъже, които нямат никакви симптоми. Скринингът за рак има за цел да открие промени в ранен етап, когато лечението е по-вероятно да бъде ефективно. Обикновено се използват два основни теста за скрининг на рак на простатата:

 • дигитален ректален изпит (ДРИ)
 • nростатно - cпецифичнен aнтиген тест (PSA)

Тези тестове могат да покажат дали са необходими допълнителни стъпки. Биопсията на простатата е единственият начин да се потвърди, че има рак на простатата.

Дигитално ректално изследване (ДРИ)

Физически преглед за промени в простатата, които могат да показват тумор. Често задавани въпроси преди ДРИ:

 • Какво ще се случи по време на ДРИ?
 • Колко време ще отнеме?
 • Ще бъде ли болезнено?
 • Колко точно е ДРИ по отношение на откриването на рак?
 • Какво се случва след това?

Пациентът трябва да информира здравния екип, ако има хемороиди или анални фисури, тъй като ДРИ може да ги влоши.

По време на Дигиталния ректален изпит процедурата обикновено изисква пациента да се съблече от кръста надолу. Медицинското лице може да инструктира лицето да лежи на лявата си страна и да придърпа коленете си до гърдите си или да стои и да се облегне на маса.

Специалистът проверява простатата, за да прецени размера и да провери за подутини, меки или твърди петна и други аномалии. ДРИ обикновено не е болезнен, но може да причини лек дискомфорт. Отнема само няколко минути.

След Дигиталния ректален изпит пациентът обикновено може да се върне към редовните си дейности веднага след това. Може обаче да има кървене от ректума, особено ако лицето има хемороиди или анални фисури. Ако кървенето продължава или е значително трябва да се уведоми лекаря.

Резултатите от Дигиталния ректален изпит. Обикновено лекарят ще обясни резултатите след изпита. Пациентът може също да се подложи на PSA тест в същия ден. Въз основа на резултатите както на PSA теста, така и на ДРИ изследването лекарят ще прецени необходимите по-нататъшни стъпки.

реклама

Важно е да се отбележи, че ДРИ често дава фалшиво положителен резултат. Ако лекарят открие промени в простатната жлеза, това не означава непременно рак. Възлите на простатата могат да се развият поради рак на простатата или други състояния свързани с простатата.

Простатно - cпецифичнен aнтиген тест (PSA)

Кръвен тест, който измерва количеството PSA което произвежда простатната жлеза. Част от този антиген попада в кръвта и ще се появи по време на тестването. Високите нива на PSA в кръвта могат да показват рак на простатата, но различни други състояния и фактори могат да повишат нивата на PSA. Високите нива не означават непременно, че ракът е налице.

Какво включва PSA тестът?

Вземане на кръвна проба и изпращането й в лаборатория за анализ. Резултатите показват:

Нормални нива: Повечето здрави възрастни мъже имат нива на PSA под 4 нанограма на милилитър (ng/ml).

Гранични нива: Нивата на PSA от 4-10 ng /ml са гранични. Има 1 на 4 вероятност ракът да е налице.

Високи нива: Ако нивата на PSA са над 10 ng/ml, има 50% вероятност за рак на простатата. Специалистът вероятно ще препоръча повече изследвания включително биопсия на простатата.

Важно е да се отбележи, че нивата на PSA могат естествено да варират от човек на човек. Дори с високи нива може да няма рак на простатата. От друга страна около 15% от тези които имат положителен тест за рак на простатата след биопсия имат нива на PSA под 4 ng /ml.

Какво означават резултатите?

Други причини различни от рак на простатата, които могат да повишат нивата на PSA са:

 • по-напреднала възраст
 • скорошна еякулация
 • медицински процедури включително ДРИ, биопсия или някои урологични изследвания
 • добавка на тестостерон
 • увеличена простата поради доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)
 • простатит, който представлява възпаление и подуване на простатата

Също така при затлъстяване може да има по-ниски показания на PSA.

В допълнение някои лекарства могат да намалят нивата на PSA:

 • 5-алфа редуктазни инхибитори, които могат да помогнат за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)
 • аспирин, който някои хора приемат редовно като разредител на кръвта
 • статини, които помагат за управление на нивата на холестерола
 • тиазидни диуретици предписвани за намаляване на високото кръвно налягане

Някои билкови лекарства и добавки също могат да понижат нивата на PSA. Уведомете лекаря за всички лекарства и добавки преди да преминете теста.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА PSA ТЕСТ С ОТСТЪПКА ТУК!

PSA3 е друг тест за рак на простатата се провежда на различен принцип от стандартния PSA тест и който лекарите използват при определени обстоятелства.

Какво се случва след тестовете?

Ако тестовете не показват нищо необичайно лекарят може да препоръча мониторинг като повтаря един или и двата теста на всеки 1-2 години. Ако резултатите предплагат рак на простатата лекарят може да препоръча биопсия.

Кой се нуждае от тест?

Няма официални насоки за скрининг за рак на простатата, препоръчва се да се говори с лекар за скрининг от следните възрасти:

 • 50 години за мъже със среден риск
 • 45 години за тези с висок риск
 • 40 години за хора с повече от един близък роднина, който е развил рак на простатата в ранна възраст

Човек трябва да започне да пита за ползите от скрининга от 50-годишна възраст или по-рано, ако има по-висок риск от рак на простатата. Преди да се продължи със скрининга трябва да обсъдят рисковете и ползите с лекаря.

Въпреки, че е често срещан ракът на простатата, ако се диагностицира рака докато остава в простатата или около нея и пациента се лекува има почти 100% вероятност да оцелее поне още 5 години. Ако ракът се разпространи в други части на тялото този процент на оцеляване пада до 30%.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се