Простатата – второто сърце на мъжа! Какво трябва да знаем за нея?

3507
Простатата – второто сърце на мъжа! Какво трябва да знаем за нея?

Едни от най - често срещаните заболявания при мъжете са тези на простатната жлеза. Това са не само добре познатите ни доброкачествена простатна хиперплазия и рак на простатата, които обикновено се срещат при мъже над 50 - годишна възраст, но и възпалителните процеси, така наречените простатити, характерни за по - млади мъже. Поради тази висока честотата на заболявания на простатната жлеза често ще чувате уролозите да я наричат "второто сърце мъжа”.

Какво представлява простатата и каква е нейната функция?

Простатата представлява жлеза с външна секреция (екзокринна), която е разположена под пикочния мехур на мъжете и през нея преминава началната част на пикочния канал (уретрата). Тя има големината и размерите на кестен, състои се от три дяла - ляв, десен и среден и нормално консистенцията и е мекоеластична. Простатната жлеза е част от мъжката полова система, произвежда секрет, който влиза в състава на спермата и има важно значение за предпазване на сперматозоидите. Тя започва да функционира след настъпването на пубертета, а с напредване на възрастта постепенно се уголемява и в много случаи създава проблеми с уринирането, тъй като уголемения и среден дял притиска, преминаващия през нея пикочен канал.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как да разпознаем симптомите произхождащи от простатната жлеза?

Симптомите, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия не са трудни за разпознаване. Честото ставане нощем и уринирането на тънка струя или дори на капки, без последващо чувство на облекчение са познати на всеки втори мъж над 50 годишна възраст. Това е резултат от увеличаването предимно на размерите на средния дял на простатата, който притиска преминаващата през него уретра.

Невинаги обаче тези оплаквания са свързани само с увеличаването на размерите на простатата. В част от случаите (много по - рядко) подобни симптоми могат да бъдат резултат от развитие на злокачествен процес - карцином на простатата. Това е състояние, което се развива бавно и обикновено не дава никакви оплаквания, но понякога може да се развие на фона на доброкачествената простатна хиперплазия и да се замаскира от нейната симптоматика. Загубата на тегло, липсата на апетит и костните болки са вече късни симптоми, резултат от напреднал рак.

Кога е редно мъжете да започнат профилактични прегледи при уролог?

Счита се, че на всеки мъж над 50 - годишна възраст трябва поне веднъж в годината да се изследва простат - специфичен антиген -ПСА, и да преминава профилактичен преглед при уролог. ПСА представлява специфичен само за простната жлеза протеин, чието количество може да бъде измерено в кръвта. Нормално количеството му е от 0 до 4 нанограма на милилитър. Увеличаването му обаче не винаги значи развитие на злокачествен процес. То може да бъде резултат от увеличените размери на простатата, от простатит или да нарастне след мануално изследване на жлезата.

Освен изследването на туморния маркер (ПСА), урологът извършва ехографски преглед на жлезата, чрез който търси промени в нейните размери и сруктура. Не на последно място от прегледа е мануалното изследване на простатата, което се извършва през ректума. То дава на лекаря важна информация за консистенцията на жлезата - дали тя е с нормалната си мекоеластична структура или в нея има участъци с хрущялна плътност, които винаги са патологична находка.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се