Какво причинява безплодие при мъжете?

4175
Какво причинява безплодие при мъжете?

Когато хората си мислят за плодовитост, те най-често го свързват с жените, но мъжете играят еднаква роля при плодовитостта и също могат да бъдат причина за безплодие.

Безплодието при мъжете може да бъде временен проблем, причинен от реакция на определени условия. Примери са полово предавани болести или дори тумор. От друга страна, то може да бъде постоянно състояние, причинено от основен проблем със самата сперма, включително твърде малко произведени сперматозоиди, деформирани такива, липса на подвижност (когато сперматозоидите не могат да плуват правилно) или блокажи, които пречат на сперматозоидите да се присъединят към спермата.

Един от най-лесните начини да се разбере състоянието на спермата при мъжете е да се направи спермограма.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

За да разберем безплодието още по-добре обаче, учените често изучават сперматозоидите - специализираната малка клетка, която е 30 пъти по-дребна от женската яйцеклетка. От главата до опашката, клетката на сперматозоидите е невидима с просто око.

Професор д-р Алеа Милс и д-р Уонджи Ли, водещи автори на ново изследване, идентифицират главната причина за мъжкото безплодие -Chd5, протеинът, който регулира хроматин ремоделирането в момента, когато протамини заменят хистоните. Екипът е открил Chd5 като потенциална причина за стерилитет, когато анализират данни от биопсии на тестиси, получени от мъже с дефекти в сперматозоидите, причиняващи стерилитет. Открихме, че мъжете с по-тежки дефекти имат най-ниските нива на Chd5, казва Милс.

Лабораторни тестовес големи отстъпки може да намерите само в Ofertomat.bg

За да научи повече за Chd5, екипът от изследователи отстранява копия на Chd5 от мъжки мишки. Те откриват, че това води до тежки дефекти на плодовитостта при гризачите, вариращи от малък брой сперматозоиди до понижена подвижност. В действителност, когато изследователите провеждат ин витро оплождане (IVF), дефектните сперматозоиди от тези мишки не са в състояние да оплодят яйцеклетките.

В нататъшно проучване изследователите откриват, че когато Chd5 липсва, хроматин ремоделирането е изцяло прекъснато. Протамините не заменят ефективно хистоните, което води до по-малко кондензиране на геном. На свой ред, когато геномът не се пакетира правилно в сперматозоидите, самата ДНК се променя коренно. Двойната спирала става повредена и се разкъсва на различни точки в целия геном.

Така че в допълнение към безплодието прибавяме и загубата на Chd5, което може да изложи бъдещите поколения на риск от заболяване, споделя Милс. Chd5 може да предпази човек от заболявания, свързани с увреждане на ДНК и спонтанни мутации, като рак и аутизъм. Екипът от изследователи продължава да изследва ефектите на Chd5 при плодовитостта на хората.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се