Как да се предпазим от рак на простатата? Кога и как се извършват профилактичните прегледи?

9359
Как да се предпазим от рак на простатата? Кога и как се извършват профилактичните прегледи?

Ракът на простата е най - често срещаното онкологично заболяване при мъжете. То има пряка връзка с възрастта - появата му при пациенти под 40 годишна възраст е рядкост, а от друга страна е доказано, че при около 60% от мъжете над 80 годишна възраст се намират ракови клетки в простатната жлеза. Заболяването се развива бавно и обикновено клиничната симптоматика се изявява късно.

Фактори, които увеличават риска от появата на рак на простатата!

С редица проучвания е доказана връзката на някои генетични и фактори на околната среда с това заболяване. Един от тях е тютюнопушенето, което увеличава риска и от редица други карциноми, като се започне от рака на белия дроб и се стигне до този на пикочния мехур. Приема на големи количества животински мазнини също се счита, че увеличава риска от това заболяване, тъй като води до повишено образуване на мъжки полови хормони в организма, които пък от своя страна имат пряка връзка с рака на простатната жлеза. Любопитен е и фактът, че заболяването е различно разпространено сред отделните раси - афроамериканците боледуват най - често, на второ място са европейците, а най - рядко засегнати са азиатците.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кога е редно да се започне с профилактичните прегледи при уролог?

Както беше споменато по - горе ракът на простата се среща рядко под 40 годишна възраст. Това се обяснава с факта, че с напредване на възрастта в мъжкия организъм се увеличава и производството на хормона дехидротестостерон, който има пряка връзка със заболяването. Приема се, че след 50 годишна възраст всеки мъж трябва да преминава през годишен профилактичен преглед при уролог, на който да се търсят възникнали изменения в простатната жлеза. Изключение правят мъжете, които имат родственик от първа линия с това заболяване (баща или брат). При тях риска от възникването му е двойно по - голям и се препоръчва прегледите да започнат от 45 годишна възраст.

Как се извършва профилактичния преглед?

Прегледа на уролога се състои от образно изследване - ехография и физикално изследване - така нареченото ректално туше. Ехографията обикновено се извършва през коремната стена и при нея се търсят изменения в структурата и големината на простата и наличие на калцификати в нея, които могат да говорят за наличието на подобен процес.

Ректалното туше е по - неприятната част от изследването, при която урологът с ръка прониква през ректума, който се намира в съседство със задната част на простатата до нея, и използва тактилния усет за да прецени размерите и консистенцията на жлезата. Нормално тя има меко - еластична структура. Съмнително е намирането на учасъци с хрущялна плътност.

Какво представлява PSA?

Простатно специфичния антиген (Prostate - specific antigen PSA) представлява протеин, изолиран от простатната жлеза, който се намира само в нея. Поради тази причина изследването на количеството му в кръвта на мъжа може да даде сведения за наличие на даден патологичен процес, в частност карцином. ПСА обаче не е специфичен маркер, това означава, че не се повишава само при наличие на тумор, но и при инфекция, доброкачествена простатна хиперплазия, след ректално туше и други. Въпреки това обаче изследването на ПСА е отличен метод, който дава ориентация на уролога и му помага в преценката дали са необходими допълнителни изследвания.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се