Кои са най-важните прегледи за отлично мъжко здраве? Научи повече тук!

12138
Кои са най-важните прегледи за отлично мъжко здраве? Научи повече тук!

Профилактиката е ключът към отличното здраве както за мъжа, така и за жената. Редовната грижа за здравето ни осигурява повече спокойствие и сигурност, че тялото ни работи отлично. Профилактиката спестява много тревоги и е единственият начин да бъдат открити заболявания, които все още в ранните си стадии нямат богата симптоматика или тя е оскъдна. Кои са най-важните прегледи за мъжа? Вижте тук и научете повече как да поддържаме добро здраве чрез редовни профилактични прегледи.

1. Преглед при уролог. Това е един от най-важните прегледи за мъжа, особено след 45 годишна възраст. Всеки един мъж трябва да посещава поне веднъж годишно уролог след тази възраст независимо от това дали има оплаквания или не. Увеличаването на простата (доброкачествената простатна хиперплазия) и простатният карцином са едни от най-честите заболявания, които изискват своето лечение и профилактика. Симптоми като болка или парене при уриниране, тънка струя, усещане за непрекъсната нужда за уриниране, чувство за неизпразнен мехур или кръв във урината са алармиращи симптоми, които задължително трябва да ви заведат в лекарския кабинет. Чрез профилактиката ранните патологични промени могат да бъдат установени навреме и да бъде започнато адекватно лечение без да се стига до тях. Вижте възможностите за преглед при уролог тук!

2. PSA (Простатен специфичен антиген). Това е белтък, който се използва за насочване към заболяване на простатата - карцином или доброкачествено уголемяване. Простатният специфичен антиген се смята за туморен маркер, но всъщност той е показател, който се увеличава с възрастта, както и при възпалителни заболявания на жлезата. Затова трябва да се има предвид не само резултата от кръвните изследвания, но и прегледът при уролог. Значително високите стойности на ПСА могат да засилят подозренията за карцином на простатата. Сигурна диагноза се поставя чрез ректално туширане и биопсия. При ректалното туширане се изследва плътността на жлезата, тя е мека при доброкачествени процеси и твърда при злокачествени. Вижте изследвания на ПСА тук!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

3. Кръвни изследвания. Пълната кръвна картина е изследване, което се прави рутинно и за щастие може да даде отклонения при голяма част от заболяванията. Веднъж годишно е добре да се проседяват кръвните показатели, защото те могат да събудят съмнения за кръвно заболяване, хроничен възпалителен процес, остри или хронични кръвоизливи и др. Може да разгледате офертите за кръвни изследвания тук!

4. Биохимия (липиден профил). Много важно изследване както за мъже, така и за жени. Липидният профил включва изследване на холестерол, HDL, LDL, VLDL, триглицериди. Много е важно проследяването на тези показатели, защото атеросклерозата засяга абсолютно всички хора! Нейното развитие започва след 10 годишна възраст! Отлагането на липидни плаки по стените на артериите води до тяхното запушване и до намаляване на кръвоснабдяването на дадени органи. Най-често тези плаки са разположени по коронарните съдове и това е причината за развитието на исхемична болест на сърцето или остър миокарден инфаркт. Вижте изследвания на липидния профил тук!

5. Преглед при кардиолог. Повече от половината мъже над 50 годишна възраст са с хипертония, а тези над 60 с исхемична болест на сърцето. Редовните прегледи при кардиолог могат да спестят редица неприятности и инциденти. Много е важно да поддържаме добро здраве на сърцето, защото сърдечно-съдовите заболявания са първата причина за смъртност в световен мащаб. Редовната профилактика и повишаването на здравната култура относно начина на живот, могат да променят тази статистика. Разгледайте прегледите при кардиолог тук!

6. Преглед при ендокринолог и изследвания на кръвната захар. Проблемите със щитовидната жлеза засягат малко мъже, но не можем да кажем същото за диабета и метаболитния синдром. Метаболитният синдром включва няколко симптома, които са опасни ако не бъдат взети мерки на време. Това за хипертония, инсулинова резистентност, затлъстяване и нарушения в липидния профил. Диабетът е едно от най-коварните заболявания, защото ангажира много органи и системи и, ако не бъде добре контролиран, води до необратими последствия. Редовното изследване на нивата на кръвна захар и борбата със затлъстяването са задължителни за поддържането на добро здраве! Вижте прегледи при ендокринолог и изследвания на кръвната захар тук!

7. Ехография на коремни органи. Това изследване е важно и, ако липсват оплаквания, може да бъде провеждано веднъж на няколко години. Чрез ехографията на коремни органи може да бъдат установени патологични процеси в жлъчен мехур (камъни, тумори), черен дроб (стеатоза, кисти, тумори), бъбреци (камъни, кисти, новообразувания), пикочен мехур (тумори), черва и т.н. Вижте тук възможностите за ехография на коремни органи!

8. Стоматологичен преглед. Много важен преглед, който трябва да бъде провеждан поне веднъж годишно. Кариесите, пародонтозата, зъбният камък са проблеми, които привидно създават неразположения в устната кухина, но това може да бъде симптом и на други заболявания. Красивата усмивка е мечта на всеки един човек, но за да я имаме, трябва да се погрижим за нея. Вижте стоматологични прегледи тук!

9. Ядрено магнитен резонанс (ЯМР). Това е образно изследване, което няма никакви вредни въздействия. Много е подходящо за изследване на мекотъканни структури и централна нервна система. Вижте оферти за ядрено магнитен резонанс тук!

10. Спермограма и изследване на еякулат. Репродуктивните проблеми днес засягат близо 14% от двойките в България, като причините са 50% в мъжа и 50% в жената. Спермограмата дава информация относно количеството на сперматозоидите, тяхната подвижност, концентрацията им в 1 мл. Това са важни фактори относно мъжката оплодителна способност. Възпалителните заболявания като орхит или епидидимит (възпаление на тестисите и надсеменника) също могат да бъдат диагностицирани чрез микробиология на еякулат. Вижте изследвания на еякулат и спермограма тук!

11. Хормони. Има заболявания при мъжете, за които трябва да се търси причината в хормонален дисбаланс. Затова е добре при съмнения да бъде направен преглед при ендокринолог и хормонални изследвания. Вижте оферти тук!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се