10-те етерични масла които са естествени репеленти срещу комари

101
10-те етерични масла които са естествени репеленти срещу комари

Какво да вземете под внимание като търсите естествените репеленти против комари?
Хората обикновено са предразположени към ухапвания от комари поради комбинация от аромат, светлина, топлина и влажност. Ако сте "магнит" за комари вероятно сте уморени от сърбящата и дразнеща кожа.

Има различни видове комари. Комари като тези които пренасят малария предпочитат бактерии и пот.

Други са привлечени от въглероден диоксид и някои миризми на ръцете.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

С който вид да срещнете можете да се защитите без да се налага да използвате базиран на DEET репелент. DEET (диетилтолуамид) е една от най - разпространените активни съставки в репелентите. DEET продуктите имат потенциал да причинят здравословни и екологични проблеми за околната среда.

Може да изберете да избягвате използването на продукти DEET освен, ако не посещавате места които имат висок риск от болести пренасяни от комари като болестта Зика. DEET съдържащите репеленти се препоръчват на хора изложени на риск от ухапвания от комари носители на някакво заболяване.

Ако сте в  двор или къмпинг естествените репеленти може да са по - добър вариант. Това се отнася особено за       децата които са по - чувствителни.

10 естествени репелента от етерични масла които работят най - добре за предотвратяване на ухапвания от комари

1. Масло от лимонов евкалипт

Използвано от 40-те години на миналия век маслото от лимонов евкалипт е един от най - известните естествени репеленти. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са одобрили маслото от лимонов евкалипт като ефективна съставка в репеленти срещу комари.

Проучване от 2014 г. показва, че смес от 32 процента масло от лимонов евкалипт осигурява повече от 95 процента защита срещу комари за 3 часа.

Можете да създадете своя собствена смес от 1 част масло от лимонов евкалипт към 10 части слънчогледово масло или хамамелис. Изследователи от Университета на Флорида предупреждават да не се използва сместа при деца под 3-годишна възраст.

2. Лавандула

Стрити лавандулови цветя произвеждат аромат и масло които могат да отблъснат комарите.

Проучване от 2002 г. върху  животни като голи мишки установява, че лавандуловото масло е ефективно за отблъскване на възрастни комари.

Лавандулата има аналгетични, противогъбични и антисептични свойства. Това означава, че освен че предпазва от ухапвания от комари може да успокои     кожата.

Можете да отглеждате лавандула във външна градина или в саксии на закрито. Натрошете цветята и нанесете маслото върху чувствителните към ухапване области на тялото като глезените и ръцете. Освен това капнете малко лавандулово масло върху чиста кърпа и го втрийте върху кожата.

3. Масло от канела

Канелата е нещо повече от чудесна гарнитура към ябълково пюре или овесена каша. Според проучване в Тайван канеленото масло може да унищожи яйцата на комарите. Може да действа и като репелент срещу възрастни комари, най - вече азиатския тигров комар.

За да направите разреден 1 процентен разтвор смесете 1/4 чаена лъжичка (или 24 капки) масло за всеки 120 мл вода. Можете да напръскате течността върху кожата или дрехите си, около дома си и върху тапицерия или растения. Бъдете внимателни когато нанасяте канелено масло, тъй като концентрираната доза може да раздразни кожата.

4. Масло от мащерка

Когато става въпрос за отблъскване на маларийни комари маслото от мащерка е едно от най - добрите в осигуряването на защита. В изследване върху животни от 2002 г., 5 процента масло от мащерка приложено върху кожата на голи мишки осигурява 91 процента защита.

Може също да опитате да хвърлите листа от мащерка в лагерния огън. Изследване показва, че изгарянето на листа от мащерка предлага 85 процента защита за 60 до 90 минути.

За домашно приготвяне комбинирайте 4 капки масло от мащерка към всяка чаена лъжичка базово масло като зехтин или масло от жожоба. За спрей смесете 5 капки масло от мащерка с 60 мл вода.

5. Масло от гръцка котешка мента

Гръцка котешка мента (Nepeta parnassica), член на семейството на ментата може да предпази от комарите. Белите и розови цветчета растат много, но екстрактът и маслото от листата са най - ценните.

Проучване установява, че маслото от растението може да отблъсне комарите ефективно за 2 до 3 часа. Изследователи от Щатския университет на Айова също установяват, че котешката мента е 10 пъти по - ефективна от DEET при отблъскването на комарите.

6. Соево масло

Според лабораторията по медицинска ентомология (дял на биологията който изучава насекомите) на Университета на Флорида продукти на базата на соя като 2 процента соево масло могат да осигурят дълготрайна защита от комари.

Освен соево масло можете да добавите и малко масло от лимонена трева към домашната смес. Комбинацията е тествана за предпазване от различни видове комари.

7. Масло от цитронела

Цитронела е обичайно естествено и ефективно етерично масло което действа срещу комари. Приготвено като смес от билки е съставка в много репеленти против комари. Когато сте на открито свещите с цитронела могат да осигурят до 50 процента допълнителна защита.

Изследвания от 2011 г. казват, че формулата на цитронела е важна за това колко ефективна е тя. Когато продуктът е формулиран правилно той е толкова ефективен колкото DEET и може да Ви защити до 2 часа. Ако формулата не е правилна цитронела може да се изпари бързо и да Ви остави незащитени.

8. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво или мелалеука е популярно етерично масло от Австралия. Това масло е известно със своите антисептични, антимикробни и ** **противовъзпалителнисвойства. Но проучванията също така показват, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективен репелент срещу насекоми.

Полеви тестове показват, че репелентите съдържащи масло от чаено дърво са ефективни срещу комари, храстови мухи и мушици.

9. Масло от обикновена мащерка (гераниол)

Гераниолът е вид алкохол използван като аромат. Основен компонент в растителни масла като цитронела, лимонова трева и роза. Като съставка в репелента срещу комари е известно, че е ефективен от 2 до 4 часа в зависимост от вида.

Дръжте това масло далеч от очите си и се опитайте да избегнете употребата му, ако имате чувствителна кожа. Гераниолът може да причини дразнене на очите и кожата.

10. Масло от Нийм

Масло от семената на дървото нийм (Azadica Indica). Въпреки, че маслото от нийм се рекламира като естествена алтернатива има смесени резултати относно неговата ефективност. 

Проучване от 2015 г. за ефективността на маслото от нийм в Етиопия установява, че то предлага повече от 70 процента защита за 3 часа. Не е одобрено като локален репелент тъй като може да причини дразнене на кожата. 

Остава за най - добре да използвате DEET когато пътувате до страна с висок риск от болести пренасяни от комари.

За да отблъснете комарите с масло от нийм, разредете 50 до 100 мл масло от нийм във вода, масло или лосион. Също така е важно да изберете екстра върджин, студено пресовано масло от нийм.

Потенциални рискове от репеленти  с етерично масло против комари

Етеричните масла никога не трябва да се нанасят директно върху кожата.

Те винаги се разреждат в носещо масло, като бадемово масло. Рецептата обикновено е 3 до 5 капки етерично масло в 30 мл базово масло (масло носител).

Етеричните масла не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ. 

Винаги купувайте етерични масла с доказано качество и реномиран производител.

Ако ще пътувате в район където е известно, че комарите пренасят болести като малария, жълта треска или болестта  Зика лекарите съветват да използвате химически репелент против комари, за да намалите вероятността да се заразите с опасно заболяване.

Също така възможно е да иматеалергична реакция към активните съставки в етеричните масла. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АЛЕРГИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Преди да използвате който и да е нов продукт, тествайте го на място върху малка част от кожата си и изчакайте час-два, за да се уверите, че няма да се появят копривна треска или усещане за парене.

DEET рискове

DEET е химично съединение наречено N,N-диетил-мета-толуамид. Активната съставка в различни репеленти като течности, лосиони и спрейове които ще намерите на рафтовете на магазините.

Продуктите съдържащи DEET се използват за отблъскване на комари и други хапещи вредители като кърлежи като не позволяват на буболечките да усетят човешката миризма.

DEET не представлява риск за здравето когато се използва правилно. В редки случаи обаче има някои проблеми които може да срещнете когато го използвате включително:

 • дразнене, болка или сълзене на очите, ако се приложи върху очите
 • дразнене, подуване или зачервяване/обрив, ако се остави върху кожата за дълги периоди от време
 • повръщане, гадене или други стомашни проблеми, ако се погълне
 • гърчове, в много редки случаи

Безопасното използване на DEET означава:

 • не го прилагайте върху кожата под дрехите или върху раздразнената кожа
 • не го прилагайте върху ръцете или други места където може да бъде погълнат
 • не използвайте твърде много продукт
 • измийте го от кожата или дрехите когато се върнете на закрито

Малките деца не трябва да прилагат DEET продуктите сами или да ги прилагат в или около очите или устата.

Третиране на ухапвания от комари

Дори с репелент против комари може да получите сърбящи, болезнени ухапвания от комари.

За лечение на ухапвания от комари у дома можете да опитате да втриете мястото на ухапване с ябълков оцет.

Поставянето на парче суров лук или прясно нарязан чесън върху ухапването също може да осигури облекчение и защита срещу инфекция. 

Продаваните без рецепта кремове против сърбеж или антихистамини като каламинов лосион или крем с хидрокортизон също могат да помогнат.

Ако развиете инфекция или алергична реакция поради значително количество ухапвания от комари, обърнете внимание на симптомите си и се свържете с Вашия лекар. Признаците за проблем могат да включват:

 • повишена температура
 • гной или кървене на мястото на ухапването
 • струпеи които не изчезват

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как точно да използвате различни репеленти, за да се предпазите от ухапвания?

Важно е да се запознаете с правилните начини за нанасяне на продукти върху кожата и дрехите си за максимални резултати.

Колко често трябва да нанасяте репелент?

Четете внимателно етикетите на всички репеленти които използвате и следвайте препоръките на производителя за това колко да използвате и колко често да прилагате продуктите. Освен това вземете предвид:

 • излагане на вода (плуване, например)
 • упражнения (ако се потите)
 • външната температура

Прилагането и повторното нанасяне според указанията на опаковката ще Ви помогне да получите най - ефективната защита.

Какво облекло предпазва от ухапвания?

Комарите могат да хапят през тесни дрехи като чорапогащи или спортни клинове и панталони за йога. За да се защитите изберете широки дрехи които покриват както ръцете, така и краката за най  - добра защита.

Можете също така да третирате дрехите които носите с перметрин, или да купите дрехи, които вече са третирани с перметрин.

За разлика от DEET, перметринът не е предназначен за употреба върху кожата така, че не забравяйте да следвате всички инструкции на опаковката и да третирате само дрехи, ботуши, чорапи, шапки и други предмети за носене.

Какво може да намали риска от ухапвания от комари?

Освен прилагането на репелент повторното му прилагане когато е необходимо и изборът на правилното облекло има и други неща които можете да направите, за да намалите риска от ухапване от комари:

 • Ако мрежите на прозорците имат дупки или разкъсвания, поправете ги
 • Включете климатика, ако имате вариант вместо да отваряте прозорци, за да Ви е хладно
 • Почистете всяка застояла вода в и около дома си. Комарите снасят яйцата си в застояла вода така, че изпразвайте кофите за боклук и бебешки басейни
 • Избягвайте да сте на открито по време на пиковите часове на комари, между здрач и зазоряване

Има значителни изследвания които предполагат, че естествените съставки са ефективен начин за отблъскване на комарите. Това е добра новина за хората които искат да избегнат излагането на токсични химикали, особено за малки деца и бременни.

Експериментирането с различни съставки за създаване на смесен изцяло натурален репелент против комари който е уникален за Вас може да бъде забавен начин да се предпазите от ухапвания от комари.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Преглед при дерматолог за 51 лв. от МЦ "Калимат"
-15%
60,00 лв.
51,00 лв.
АЛЕРГИЯ? Пакет от 30 инхалаторни алергена от Лаборатории Кандиларов!

АЛЕРГИЯ? Пакет от 30 инхалаторни алергена от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

10 закупени
-12%
82,00 лв.
72,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се