12 домашни средства за третиране на топлинен обрив

546
12 домашни средства за третиране на топлинен обрив

Топлинният обрив известен също като милиария, обрив от пот или бодлива топлина може да се появи навсякъде по тялото. Често се проявява като червен обрив или малки червени подутини които приличат на мъниста или акне. Могат да се появят неудобни, сърбящи, парещи или бодливи усещания.

Топлинният обрив може да бъде предупредителен знак, че тялото получава твърде много топлина.

Ако човек е на открито може да се премести от пряката слънчева светлина и да облече широки дрехи, за да се охлади.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ако е на закрито поддържането на стаята с добра вентилация с вентилатори или климатик може да помогне за охлаждането на тялото.

Топлинният обрив се случва когато потта не може да излезе от потните канали към повърхността на кожата. Това блокира порите и предизвиква възпалителен отговор от организма под формата на обрив. Топлинният обрив може да възникне по различни причини:

 • гореща и влажна среда
 • носенето на тесни, синтетични дрехи
 • продължителна почивка в леглото
 • интензивни упражнения

Често срещан е при новородени и засяга до 9% от всички бебета. Това е така защото техните потни жлези все още се развиват.

Топлинният обрив може да изчезне сам за няколко дни, но има много домашни средства и процедури които да се прилагат у дома, за да облекчат сърбежа, да охладят кожата и да помогнат за успокояване на неприятните симптоми на топлинен обрив.

1. Използвайте студен компрес. Прилагането на студен компрес помага за охлаждане на кожата. Един от най - добрите начини за облекчаване на топлинния обрив е да охладите кожата. Студеният компрес може да се приложи като пакет с лед или студена кърпа върху областта на кожата, за да намалят зачервяването, сърбежа и подуването.

Ако използвате пакет с лед не забравяйте да увиете пакета с лед в нещо, например хавлиена кърпа, за да предпазите кожата.

Никога не прилагайте разгънат пакет с лед директно върху кожата!

Добър принцип е да задържите пакета с лед на място за 5-10 минути, да го махнете и изчакате за същото време, да приложите отново и да продължите да повтаряте процеса. Не оставяйте леда да действа за продължителни периоди.

2. Вземете хладна вана или душ. Прилагането на хладна вана или душ охлажда кожата и помага за успокояване на сърбящата кожа. Използването на нежен ексфолиант върху кожата може да помогне за отпушване на порите.

3. Използвайте вентилатори или климатик. Вентилаторите и климатикът могат да помогнат за поддържане на ниски температури на закрито и така тялото да остане хладно. Уверете се, че всички части на тялото получават хладен въздух. Това е особено важно при почивка в леглото.

Когато тренирате в горещ климат уверете се, че на закрито има климатик.

Когато сте на открито изберете да спортувате през по - хладните части на деня или на сянка, за да намалите излишното изпотяване.

реклама

4. Носете широки памучни дрехи. Носенето на свободно облекло позволява на въздуха да циркулира около тялото като го поддържа хладно. Носенето на леки, дишащи дрехи като памук или други естествени материи, а не синтетични също може да помогне.

5. Нанесете каламинов лосион. Използването на каламинов лосион може да помогне за облекчаване на сърбежа. Въпреки това може да изсуши много кожата така, че може да е добра идея да използвате овлажнител след него, за да предотвратите по - нататъшно дразнене на кожата.

6. Опитайте вана с овесени ядки. Овесената каша е ефективна при третиране на много кожни проблеми. Овесът съдържа авентрамиди които имат антиоксидантни свойства. Тези съединения придават на овесените ядки неговите противовъзпалителни свойства и действие против сърбеж. Може да се накиснете в колоидна овесена каша, за да успокоите кожата си. За да направите това добавете овесена каша в топла вана и се накиснете. Овесената каша също почиства кожата.

7. Вземете антихистамин. Приемането на антихистаминови таблетки без рецепта може да помогне за облекчаване на сърбежа и подуването при топлинен обрив. Пероралните антихистамини като хидроксизин и дифенхидрамин могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Някои видове антихистамини могат да причинят сънливост така, че може да е най - добре да ги използвате вечерта.

8. Използвайте крем с хидрокортизон. Използването на хидрокортизонов крем може да помогне за облекчаване на сърбежа и дискомфорта от топлинен обрив. Ако се прилага при бебета с топлинен обрив не използвайте хидрокортизонов крем под пелената.

9. Къпете се във вана със сода за хляб. Добавянето на сода за хляб към ваната може да успокои раздразнената кожа. Изследване от 2004 г. разглежда ефектите на содата върху 31 души с лек до умерен псориазис. Тези които се къпят във вана със сода бикарбонат съобщават за подобрения в сърбежа и дразненето на кожата.

Проучване от 2019 г. на 30 души обаче установява, че локалното прилагане на сода за хляб върху области на псориазис не е ефективно. Учените трябва да направят допълнителни изследвания за ползите от содата за хляб за облекчаване на дразненето на кожата.

10. Нанесете алое вера. Алое вера има много лечебни свойства, а гелът има силно противовъзпалително действие. Прилагането на гел от алое вера върху топлинен обрив може да помогне за облекчаване на раздразнената кожа.

11. Нанесете паста получена от сандалово дърво на прах. Проучване от 2017 г. върху плъхове установява, че сандаловото дърво има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Тези свойства могат да помогнат за облекчаване на някои от неприятните симптоми на топлинен обрив.

Може да се смеси прах от сандалово дърво с вода, за да се образува паста и и се нанася върху зоната на топлинен обрив. Първо трябва да тества пастата върху друг участък от кожата, за да се уверите, че няма алергична реакция.

12. Опитайте прилагане на боров катран. Боровият катран има противовъзпалителни свойства и така може да помогне за лечение на сърбящи или дразнещи кожни състояния. Прилагането на локално лечение което съдържа боров катран може да помогне за облекчаване на сърбежа при топлинен обрив.

Кога да посетите лекар

Повечето случаи на топлинен обрив трябва да изчезнат за ден или два след охлаждане на кожата. Всеки който има обрив който продължава по - дълго от седмица след лечението трябва да посети своя лекар. Също така, ако се забележат някой от следните симптоми:

 • обривът е по цялото тяло
 • треска
 • обриви на мехури
 • болка
 • обривът произвежда жълта или зелена течност
 • кървящ обрив
 • обривът се появява внезапно и се разпространява бързо

Ако дете има топлинен обрив трябва да посети лекар, ако има:

 • топлинен обрив, който не изчезва след 7 дни
 • треска
 • отпаднало тяло
 • възпалено гърло или други признаци на заболяване

Ако има обрив и затруднено дишане трябва да се потърси спешна медицинска помощ, тъй като може да се изпитва анафилактичен шок, който е тежка алергична реакция.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Можете да постигнете облекчение от сърбежа и усещането за парене като изпробвате тези домашни средства.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се