12 йога упражнения на ден = здрави кости!

8496
12 йога упражнения на ден = здрави кости!

Любителите на йогата могат да направят дълъг списък от ползи за здравето от практикуването на йога, включително и по-голямата гъвкавост на движенията, по-силни мускули, добрата стойка и баланс, намалени нива на емоционален и физически стрес и повишено самочувствие. Но научното изследване и обосновка на тези ползи е предизвикателство, което изисква години на скъпо проучване.

Фармацевтичните компании е малко вероятно да финансират подобно проучване, а и подобно изследване изисква голяма група от доброволци, проследени в продължение на много дълго време.

Участниците в подобно проучване трябва да предоставят здравни изследвания в началото на експеримента, да научат правилните пози, да продължат да ги правият редовно в продължение на години и да се оценява редовно техния физически статус.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Д-р Лорен М. Фишман е физиотерапевт в Колумбийския университет, който специализира в рехабилитационната медицина. В продължение на години той събира доказателства за влиянието на йогата върху здравето на костите, като се надява да се определи дали йогата може да бъде ефективно лечение за остеопороза.

Идеята не е широко приета в медицинската общност, защото учените знаят сравнително малко за алтернативната и допълващата медицина като цяло. Поради тази причина през 2005 г., д-р Фишман започва малко пилотно проучване на движенията от йогата, които дават положителни резултати. Единадесет лекари са увеличили плътността на костите си в гръбначния стълб и бедрата, съобщава той през 2009 г., в сравнение със седем други, които не са практикували йога.

Знаейки, че повече от 700 000 гръбначни фрактури и повече от 300 000 фрактури на бедрената кост се регистрират всяка година в Съединените щати, д-р Фишман се надява, че подобни резултати от много по-голямо проучване може да убеди лекарите, че ниската цена и по-малко опасната алтернатива на лекарствата си струва да се проучи.

Лекарствата могат да предизвикат нежелани странични ефекти, като стомашно-чревния дистрес и фрактури на бедрената кост. Много от тези, които избягват лекарствата всъщност се опитват да избегнат стомашно-чревните проблеми.

От друга страна, страничните ефекти от йогата, д-р Фишман описва, че включват по-добра поза на тялото, подобрен баланс, засилена координация, по-голям обхват на движенията, намалени нива на тревожност и по-добра походка.

Натоварващите дейности често се препоръчват при пациенти със загуба на костна маса и д-р Фишман твърди, че някои йога позиции отговарят напълно на това.

Йогата оказва по-голям натиск върху костната система от гравитацията, казва той в интервю. Като се противопоставят една група мускули срещу друга, това стимулира остеоцитите.

Повечето експерти твърдят, че това е трудно, може би невъзможно при възрастните. Необезсърчен, д-р Фишман инвестира собствените си пари и с трима свои сътрудници стимулират доброволци по целия свят през интернет да се включат в пилотно проучване.

От 741 души, които се присъединяват към експеримента му, продължил от 2005 до 2015, 227 (202 от тях жени), са завършили експеримента с положителни резултати, като са правили 12 предварително определени пози от йога ежедневно или поне през ден.

Средната възраст на 227-те участници в проучването е 68, а 83 процента са с остеопороза или неговия прекурсор, остеопения.

Всяка поза се прави в продължение на 30 секунди.

Изследователите събират данни в началото на проучването - измервания на костната плътност на участниците, кръв и урина, химически и рентгенови изследвания на костната плътност. На всеки участник е било предоставено DVD с 12 пози от йога, използвани в пилотното проучване и онлайн програмата.

Едно десетилетие след началото на проучването, измерванията на костната плътност са направени отново и изпратени по имейл до изследователите; много от участниците са направили и повторни рентгенови изследвания. Обобщението на данните, показва повишаване на костната плътност в гръбначния стълб и бедрата на 227 участници, които са се придържали към възложените йога упражнения.

Подобрения са били наблюдавани в костната плътност и в други области, но те не са статистически значими.

Йогата е безопасна дори и за хора, които са претърпели значителна загуба на костна маса, казва д-р Фишман в интервю.

Изследването има много ограничения, включително използването на самостоятелно избрани доброволци и липсата на контролна група. Но от всичко казано до тук, екипът заключва, че резултатите може да подкрепят теорията на д-р Фишман, че йогата може да помогне при загуба на костна маса.

Дори плътността на костите да не се е увеличила, подобренията в стойката и баланса, които се проявават при практиката на йога, могат да бъдат полезни, казва д-р Фишман. Гръбначните фрактури могат да са резултат от неправилна стойка, а няма лекарства за това, но йогата може да бъде полезна в случая".


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се